Latvijā

Kāpēc Latvijā nebūs četru dienu darba nedēļas un siestas

© Pixabay / PublicDomainPicturesBiroju ēka
Biroju ēka - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts darba inspekcijas pārstāve Inese Sūna paskaidroja, kāda ir situācija ar četru dienu darba nedēļu Latvijā un iespēju ieviest siestu.
Taču pēc iesniegšanas Saeimā iniciatīva iestrēgusi kādā no parlamenta atvilktnēm.vadošā eksperte Inese Sūna intervijā radio Baltkom pastāstīja, ka saīsināta darba nedēļa Latvijā nav vajadzīga, tāpēc tāds jautājums pat netiek izskatīts.
Siesta – pārtraukums darba dienas vidū – ir saistīts ar klimata īpatnībām. Latvijā nevalda tāds karstums kā Spānijā, tāpēc siesta nav nepieciešama.
Мужчина в пустом офисе - Sputnik Latvija, 1920, 21.09.2020
Vai Latvijā ir jāsaīsina darba nedēļa: ko domā iedzīvotāji
Jautājums par darba nedēļas saīsināšanu līdz četrām dienām skan ne tikai Latvijā – visā pasaulē. Tomēr pagaidām zināms, ka tikai viena valsts tuvojas pārejai pie tāda grafika. Tā ir Islande.
Islandē tika organizēts eksperiments, kurā iesaistīja 2500 darbiniekus dažādos uzņēmumos un organizācijās – vairāk nekā 1% valsts darbspējīgo iedzīvotāju. Eksperimenta mērķis bija noskaidrot, vai darba nedēļas saīsināšana līdz 35-36 stundām ietekmē darba atdevi un darbinieku psiholoģisko stāvokli.
Ekspertu ieskatā, eksperimentam bija "satriecoši panākumi". Darba atdeve un pakalpojumu kvalitāte nemainīgās vai uzlabojās, darbinieku stāvoklis būtiski uzlabojās, turklāt eksperiments nekādi neietekmēja ne pašvaldību, ne valsts ienākumus.
Balstoties uz eksperimenta rezultātiem, Islandes arodbiedrības sāka vienoties par darba laika saīsināšanu. Tagad gandrīz 90% strādājošo Islandē pārgājuši pie mazāka darba stundu skaita nedēļā vai vienojušies ar darba devējiem par kaut kādiem citiem noteikumiem.
Ieceri ieviest četru dienu darba nedēļu zināmā mērā atbalsta Lielbritānijā. Spānija arī gatavojas veikt eksperimentu ar četru dienu darba nedēļu – valdība piekritusi eksperimenta ietvaros uz trim gadiem samazināt darba stundas līdz 32 stundām nedēļā, nesamazinot darbinieku atalgojumu.
Металлообрабатывающее предприятие Malmar Sheet Metal - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2019
Četras darba dienas nedēļā: kad Latvija to varēs atļauties
Pāreju pie četru dienu darba nedēļas atbalsta arī Latvijas iedzīvotāji, tomēr valdība noskaņota skeptiski – zemā darba atdeve un zemie ienākumi padara ideju utopisku, uzskata valdība.
Tautas iniciatīvu portālā Manabalss.lv pat bija publicēts ierosinājums samazināt likumā noteikto normālo darba laiku no 40 līdz 32 stundām nedēļā. Pie tam brīvdienu skaitam un saīsinātajam darba laikam priekšsvētku dienās vajadzēja saglabāties. Ideja guvusi atzinību, patlaban tā saņēmusi vairāk nekā 12,5 tūkstošus parakstu.
Taču pēc iesniegšanas Saeimā iniciatīva iestrēgusi kādā no parlamenta atvilknēm.
Ziņu lente
0