Latvijā

Sapūs tonnām zemeņu: vietējie nevēlas vākt ogas, viesstrādniekiem ir grūtības

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasZemenes
Zemenes - Sputnik Latvija, 1920, 16.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā no jauna aktuāla ir darba spēka deficīta problēma ogu ražas ievākšanai: lauksaimnieki pārdzīvo.
RĪGA, 16. jūlijs - Sputnik. Latvijā joprojām vērojams katastrofāls darbaroku trūkums lauku saimniecībās. Šķiet, problēma rodas katru vasaru, kad sākas ogu ražas vākšana, taču tagad, pandēmijas apstākļos grūtības ir vēl lielākas.
Noteikumi viesstrādnieku iebraukšanai ir skarbi, bet vietējie uz lauka iet nevēlas, stāsta Mixnews.lv.
Lielo saimniecību īpašnieki ceļ trauksmi – uz lauka paliek desmitiem tonnu ogu. Tātad zemenes, ķirši un mellenes vienkārši sapūs, nevis nonāks tirdzniecības vietās.
Сбор урожая клубники - Sputnik Latvija, 1920, 20.07.2020
Trīs kastes ar sapuvušām, viena normāla: nav kas lasa zemenes
Uzņēmēja Ginta Apsīte no Mālpils novada, kuras īpašumā ir plantācija 29 hektāru platībā, pastāstīja, ka 60 tonnas ogu no viņas laukiem pie patērētājiem nenonāks. Lai arī ogu vācēji viņas saimniecībā var saņemt līdz 1500 eiro.
Darbiem laukos vajadzīgi vismaz 160 cilvēki, bet štats ir nokomplektēts tikai uz pusi, turklāt tādu darba spēka krīzi saimniecība pārcieš jau otro gadu.
Uzņēmuma "Mālpils zemenes" īpašniece pastāstīja, kā mēģinājusi piesaistīt vietējos iedzīvotājus ražas novākšanai. Cilvēki no apkaimes atsaukušies, tomēr ne tādā skaitā, kād būtu vajadzīgs.
Ilgus gadus ražas vākšanā uzņēmējiem palīdzēja viesstrādnieki, pārsvarā – no Ukrainas, taču tagad viņi aizvien biežāk izvēlas darbam citas ES valstis, kur piedāvāti izdevīgāki noteikumi.
Atgādināsim, ka pērn "Zemnieku saeimas" valdes loceklis Mārtiņš Trons sūdzējās: latvieši labprātāk dzīvo vagoniņos kopā ar poļiem un strādā Lielbritānijā. Taču lauksaimnieki Latvijā piedāvā tādus pašus "vagoniņus", tikai vietējos laukos cilvēki nez kāpēc strādāt nevēlas.
В преддверии праздника Лиго на Домской площади открылся Травяной рынок - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2020
Sēž vagoniņos un uz Latviju braukt negrib: latvieši nomainījuši dzimteni pret zemenēm
Latvijas dārzkopju asociācija konstatēja, ka daudzas saimniecības izjūt darbaroku deficītu. Tāpēc, ogu sezonai tuvojoties noslēgumam, plānots vērsties pie valdības ar lūgumu atvieglot noteikumus darbinieku iebraukšanai no citām valstīm.
Tikmēr lielās zemeņu saimniecības cer, ka vietējie atbrauks ievākt ogas vismaz paši sev un glābs vismaz nelielu daļu ražas.

Kur savākt zemenes?

Vairākas saimniecības Latvijā ļauj pircējiem pašiem savākt ogas.
Kilogramu zemeņu Penkuļu pagasta "Zemzaros" var ievākt par 2 eiro. Interesenti lūgti iepriekš informēt par nodomu atbraukt pa tālruni 23200912.
Mālpils novada mežmalē par kilogramu pašrocīgi vāktu zemeņu iekasē 5 eiro un lūdz ņemt līdzi savu taru, kā arī savlaicīgi ziņot par ierašanos pa tālruni 2865327.
Zemenes var salasīt arī Vimbukrogā. Pirms brauciena ieteicams sazināties ar saimniekiem pa tālruni 24664222 no pl. 9 līdz 21. Cena par zemeņu savākšanu – 4,50 eiro par kilogramu.
Šo pakalpojumu piedāvā arī "Lepšukalni" Rundāles pagastā. Šeit dabujamas ne tikai zemenes. Ar saimniekiem var vienoties pa tālruni 22004589. Zemenes maksās no 2,50 līdz 4 eiro par kilogramu.
Ziņu lente
0