Pasaulē

Piespiedu vakcinācija Covid-19 profilaksei ES: ko lēmusi Brisele

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasМедик готовит шприц с вакциной
Медик готовит шприц с вакциной - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES valstis sākušas izsludināt obligāto vakcināciju atsevišķām iedzīvotāju kategorijām. Latvija izrādījusies pirmā.
RĪGA, 15. jūlijs - Sputnik. Eiropas Savienības dalībvalstīm ir tiesības pieņemt lēmumu par iedzīvotāju obligāto vakcināciju koronavīrusa profilaksei, brīfingā paziņoja Eiropas Komisijas pārstāvis Stefans Kērsmakers. Šīs tiesības jau izmantojušas trīs ES valstis, ieskaitot Latviju.
ES valstis jau saņēmušas nepieciešamās vakcīnas, lai jau jūlijā ES būtu vakcinēti 70% pieaugušo, Kērsmakera teikto citēja RIA Novosti. EK pārstāvis uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi vakcinēt pilsoņus – tas ir labākais ceļš izejai no pandēmijas. Tomēr lēmumu par obligātu imunizāciju paliek nacionālās valdības ziņā.
"Katrai ES valstij ir patstāvīgi jālemj, vai vajadzīga obligāta vakcinācija, Eiropas Komisija tādus lēmumus nepieņem."
Stefans Kērsmakers
Eiropas Komisijas pārstāvis
Vienlaikus Eiropas Padomes Bioētikas komitejas vadītāja Lorensa Lvofa paziņoja, ka pandēmijas laikā pieņemtie lēmumi un pasākumi nedrīkst pārkāpt cilvēka cieņu un pamattiesības.
Люди стоят в очереди на прививку от COVID-19 в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 07.07.2021
Latvijā
Bez Covid-19 sertifikāta varēs atlaist
"Pandēmija parādījusi, cik nozīmīgas ir tiesības uz veselības aizsardzību. Pandēmija parādīja, ka vajag atjaunot uzticību. Vakcinācija parādījusi fundamentālus sakarus starp cilvēka tiesībām, viņa pienākumiem, atbildību un solidaritāti," Lvofa norādīja starptautiskā kluba "Valdai" diskusijā "Vīrusa mutācija un pasaules revakcinācijas pieredze: cilvēka un sabiedrības tiesības".

Latvija – pirmā

Aizvadītajā nedēļā Latvija pirmā starp ES valstīm paziņoja, ka iecerējusi ieviest obligāto vakcināciju atsevišķām iedzīvotāju grupām. Latvijas valdība nolēmusi piešķirt darba devējam tiesības atlaist darbinieku, kurš līdz 15. septembrim nav saņēmis sertifikātu par vakcināciju pret Covid-19. Vakcinācija būs obligāta medicīnas, sociālajās un izglītības iestādēs.
В миграционном центре в деревне Сахарово началась вакцинация трудовых мигрантов от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 09.07.2021
Viedoklis
Krievijas virusologs: taisnība ir tiem, kuri vakcinējas
Tiesības ieviest obligāto vakcināciju 12. jūlijā izmantoja arī Francija un Grieķija.

Vācija cer uz apzinību

Savukārt Vācija neplāno ieviest obligāto vakcināciju, paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņa norādīja, ka Berlīne neplāno iet pa Parīzes ierosināto ceļu.
"Mēs pašlaik aicinām cilvēkus vakcinēties. Mums pašlaik ir lielāks skaits vakcīnu, nekā vakcinēties gatavu cilvēku. Mēs intensīvi iesim pa šo ceļu."
Angela Merkele
Vācijas federatīvā kanclere
Merkele aicināja Vācijas pilsoņus aktīvi vakcinēties un ievērot sanitāros pasākumus. Politiķe uzsvēra: jo lielāks būs vakcinēto cilvēku skaits, jo brīvāka būs sabiedrības dzīve kopumā.
Patlaban Vācijā pilnībā vakcinēti 43% iedzīvotāji, gandrīz 59% iedzīvotāji vakcinēti vismaz vienu reizi.
Вакцинация препаратом Sputnik V в Сербии - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Pasaulē
Latvijas iedzīvotājiem radusies iespēja vakcinēties ar "Sputnik V"
Ziņu lente
0