Latvijā

Cilvēki nav pareizi sapratuši: Kariņš nevēlas mainīt sociālo nodokli

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents pauda šaubas par sociālā nodokļa sistēmas grozījumu priekšrocībām, tomēr premjerministrs problēmas nesaskata.
RĪGA, 15. jūlijs - Sputnik. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš neredz iemeslus, kuru dēļ būtu jālabo nodokļu sistēma pašnodarbinātajiem un nepilnu likmi strādājošajiem, viņš paziņoja intervijā programmai Rīta panorāma LTV.
Otrdien prezidents Egils Levits apsprieda sociālās politikas aktuālos jautājumus ar labklājības ministru Gati Eglīti. Tikšanās gaitā prezidents uzsvēra, ka nepieciešamas nodokļu reformas korekcijas, lai nodrošinātu sociālā nodokļa taisnīgas izmaksas, samērojamas ar cilvēku reālajiem ienākumiem.
Tomēr Kariņa ieskatā, problēmu drīzāk rada tas, ka cilvēki neizprot jauno sistēmu. Viņaprāt, kārtību mainīt nevajag, vajag tikai paplašināt skaidrojumus.
Latvijas Ekonomikas ministrijas ēka - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Latvijā
Pat ministrija nevēlas maksāt pilnu sociālo nodokli: atlaista apkopēja
Viņš norādīja, ka Valsts ieņēmumu dienestam un Sociālās apdrošināšanas aģentūrai nāktos labāk paskaidrot, kas cilvēkiem gaidāms – daudzi to vēl nav izpratuši vai bīstas no kaut kā slikta. Politiķis uzsvēra: pēc valdības pārliecības, cilvēkiem nav jāmaksā nodoklis par neesošiem ienākumiem. Viņš pauda pārliecību, ka nesapratnes jautājumu tuvākajā laikā izdosies atrisināt.
Politiķis uzskata, ka trūkumi jaunajā nodokļu iekasēšanas kārtībā tikšot laboti, ja tie parādīsies, tomēr pagaidām viņam tādas informacijas neesot.
Pērnā gada beigās Saeima apstiprināja grozījumus likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kas paredz sociālā nodokļa likmes samazināšanu par 1%, kā arī ievieš minimālo obligāto sociālo iemaksu cilvēkiem, kas strādā alternatīvos nodokļu režīmos, kuru alga nesasniedz valstī noteikto minimālo atalgojumu.
Уборщица красит пол - Sputnik Latvija, 1920, 30.06.2021
Latvijā
Uzņēmējs par sociālajām iemaksām: atlaidīšu studentu un apkopēju
No 1. jūlija minimālais obligātais sociālais nodoklis sastāda 170 eiro mēnesī no minimālās algas 500 eiro apmērā. Ja algotā darbinieka reālie ienākumi nesasniedz minimālo algu, starpību starp faktiski nomaksāto sociālo nodokli un 170 eiro nāksies segt darba devējam (vai pašnodarbinātajai personai – pašai par sevi). Ja pašnodarbinātās personas ienākumi nesasniedz minimālo algu, viņam būs jānomaksā sociālais nodoklis 10% apmērā no saņemtajiem ienākumiem.
Uzņēmēji jauno nodokļu sistēmu dēvē par "balto algu slepkavu" un iemeslu, kura dēļ jaunieši pametīs Latviju, jo pirmie triecienu saņems daļēji nodarbinātie studenti.
Petīcija, kas aicina atcelt grozījumus, jau saņēmusi vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu, tagad to izskatīs Saeima. Ja līdz vasaras beigām valdība neveiks būtiskas izmaiņas jaunajā nodokļu reformā, uzņēmēji ir gatavi rudenī pieprasīt finanšu ministra Jāņa Reira demisiju.
VID ēka - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Latvijā
"Sāku raudāt aiz bezpalīdzības": latviešu režisore par jaunajiem nodokļiem
Ziņu lente
0