Pasaulē

"Velkoņi un desants no kukuruzņika". Kā Ukraina pārsteigusi NATO

© Sputnik / Игорь МасловMilitāro mācību "Sea Breeze 2021" jūras fāzes pirmā posma dalībnieki
Militāro mācību Sea Breeze 2021 jūras fāzes pirmā posma dalībnieki - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Raķešu mācības, jūras desanta izsēdināšana, aviācijas lidojumi un kuģu mijiedarbība – "Sea Breeze" aktivitāte iedvesmojusi vietējos medijus un politiķus.
Skan kareivīgi un atklāti izteikumi par manevru mērķiem. Par to, kā aizritēja "Sea Breeze", kas slēpjas aiz Kijevas izteikumiem un kā Ukraina pārsteidza rosīgos ārvalstu viesus, portālā RIA Novosti pastāstīja Andrejs Kocs.

Desants no kukuruzņika

Brisele un Vašingtona piesaistīja mācībām teju vai visus Ziemeļatlantijas alianses locekļus un pat dažus ārpusbloka sabiedrotos. Kijevā uzsver, ka tāds "Sea Breeze" vēriens vēl nav redzēts. Saformēja kuģu vienības, organizēja komandas un sakaru punktus, aviāciju pārvietoja uz dislokācijas aerodromiem.
Военнослужащие отрабатывают действия против захвата кораблей в Черном море в рамках международных учений Sea Breeze - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Viedoklis
Mācības "Sea Breeze 2021": lielas konfrontācijas pažobele
Sabiedrotie mācījās uzbrukt nosacītā pretinieka objektiem jūrā, apšaudīt objektus uz zemes, organizēt pretgaisa aizsardzību. Turklāt kuģi ik dienas patrulēja Ukrainas teritoriālos ūdeņus. Tiesa, pēc incidenta ar britu "Defender" neviens neuzdrošinājās pārkāpt Krievijas robežu.
Līdztekus tradicionālajai taktikai izspēlēja arī visnotaļ specifiskus paņēmienus. Piemēram, Melnajā jūrā notika sešu valstu zemūdens desantnieku kopīgās mācības. Ukrainas AM vēstīja, ka viņi mācījās pacelt no dzīlēm nogrimušus kuģus, meklēt un likvidēt jūras mīnas, sniegt medicīnisku palīdzību daiveriem un pielietot mūsdienīgo ūdenslīdēju ekipējumu. Piedevām rietumu instruktori atklāja zemūdens diversiju pieredzi. Ņemot vērā Kijevas atkārtotos draudus uzspridzināt Krimas tiltu, var nešaubīties – Ukrainas JKKS kaujinieki kolēģu stāstus klausījās ļoti uzmanīgi.
© Sputnik / Игорь МасловMilitāro mācību "Sea Breeze 2021" jūras fāzes pirmā posma dalībnieki
Участники первого этапа морской фазы военных учений Sea Breeze-2021 - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
Militāro mācību "Sea Breeze 2021" jūras fāzes pirmā posma dalībnieki
Uz sauszemes cita starpā tika organizētas sapieru darba mācības. Ukrainas jūras kājnieki iepazīstināja ārvalstu viesus ar UBS rīcībā esošajiem cīņas līdzekļiem, stāstīja par izstrādājumu uzbūvi un taktiski tehniskajām īpatnībām, pielietošanas paņēmieniem un metodēm. Savukārt NATO sapieri demonstrēja mūsdienīgos spridzekļu neitralizācijas līdzekļus un paskaidroja, kā tos lietot. Pēc tam kareivji izspēlēja taktisko desantēšanos – izsēdinašanu no helikopterie,.
Британский эсминец Defender  
 - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Viedoklis
Sea Breeze 2021 galvenais iznākums: Krievija izmaitājusi ASV un NATO mācību leģendu
Kulbakino aviobāzē Nikolajevas apkaimē Ukrainas BS augstākie komandieri ar īpašu lepnumu demonstrēja žurnālistiem Turcijā ražotos izlūkošanas un uzbrukuma dronus Bayraktar ar korioģējamām aviobumbām MAM-С zem spārniem. Nekā cita, ar ko palepoties nebija: PSRS laikos ražotos ukraiņu helikopterus un lidmašīnas visi jau ir redzējuši. Speciālo uzdevumu vienības desanta demonstrācijai poligonā pat izmantoja "kukuruzņiku" – An-2. NATO valstu mūsdienīgie lidaparāti manevros piedalās, teiksim tā, ierobežoti.

Uzdod vēlamo par esošo

Jāpiebilst: apvienotā grupējuma sastāva pavirša analīze uzrāda amatpersonu patētisko izteikumu neatbilstību realitātei. Uz papīra 32 kuģi izklausās iespaidīgi, - publikai bez profesionālām zināšanām var pat rasties iespaids, ka Melno jūru apmeklējušas vismaz divas ASV aviācijas bāzes grupas. Tomēr 24 vimpeļiem ir Ukrainas karogs. UJKS izdzina jūrā burtiski visu, kas vēl var pārvietoties un nav pavisam sarūsējis. Pārsvarā – nelielus kuterus, velkoņus un sagādes kuģus.
© Sputnik / Игорь МасловASV Jūras spēku eskadras kuģis "Ross" noenkurojies Odesā
Эсминец ВМС США Росс, участвующий в первом этапе морской фазы военных учений Sea Breeze-2021, у причала в Одессе - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
ASV Jūras spēku eskadras kuģis "Ross" noenkurojies Odesā
Daudznacionālās flotiles flagmanis un, protams, pats draudīgākais mācību dalībnieks ir amerikāņu eskadras kuģis "Ross" ar 96 vertikālā starta nišām, kam piemērotas gan spārnotās "Tomahawk" – triecieniem pa mērķiem uz zemes, gan arī SM-2 un SM-3 – gaisa objektu, arī vidēja darbības rādiusa ballistisko raķešu pārtveršanai. Domājams, "Ross" dažiem īpaši kareivīgi noskaņotiem ukraiņu sabiedrības pārstāvjiem iedvesa pārliecību, ka valsts problēmas viņu vietā atrisinās citi.
Корабли стран НАТО в Черном море - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Viedoklis
"Pakaitināt krievu lāci". Kādas provokācijas gaidāmas Melnajā jūrā
Piemēram, teležurnālists Andrejs Caplijenko, apmeklējis eskadras kuģi, sajūsmā klāstīja, ka "ar 90 leģendārajiem "Tomahawk" bruņotais kuģis ar vienu zalvi varēs sadedzināt visu Krievijas Melnās jūras floti". Caplijenko drusku pārsteidzās. Pirmkārt, "Arleigh Burke" tipa eskadras kuģi nekad nesaņem pilnu spārnoto raķešu komplektu. Parasti "Tomahawk" atrodas tikai trešajā daļā vertikālā starta nišu, pārējās ir pretgaisa SM-2 un SM-3. Otrkārt, šī ieroča mūsdienu modifikācijas nav paredzētas mērķiem virs ūdens. No pretkuģu bruņojuma "Ross" rīcībā ir tikai astoņas pavecāz zemskaņas "Harpune" un divi torpēdu aparāti.

"Ārzemes palīdzēs"

4. jūlijā, Ukrainas JKS dienā uz kuģa "Ross" ar oficiālu vizīti ieradās valsts prezidents Vladimirs Zeļenskis. Viņš tikās ar ASV JKS 6. flotes komandieri viceadmirāli Jūdžinu Bleku.
Saskaņā ar prezidenta ofisa informāciju, Bleks atzīmējis: "Amerikāņu karavīriem tas ir liels gods – sveikt uz eskadras kuģa klāja tās valsts prezidentu, kura cīnās par neatkarību." Izskanēja visnotaļ ciniski, ņemot vērā Vladimira Putina nesen pausto pārliecību par to, ka Ukrainu pārvalda Vašingtona, Parīze un Berlīne.
Pēc vizītes uz kuģa Zeļenskis uzstājās ar runu Odesā. Pēc viņa vārdiem, mācības "Sea Breeze" demonstrē "ukraiņu godu cīņā ar militārajiem draudiem, kas pastiprinās Melnās jūras reģionā tā militarizācijas un Krievijas agresīvo darbību rezultātā".
Британский эсминец Defender - Sputnik Latvija, 1920, 02.07.2021
Politika
NATO atteikusies aiziet no Melnās jūras pēc incidenta ar Defender
Prezidents solīga nepieļaut "kuģošanas brīvības ierobežojumus Melnajā jūrā un Ukrainas – jūras valsts – suverēno tiesību uzurpāciju", kā arī svinīgi paziņoja, ka 2023. gadā Turcija nodos Ukrainai korveti. Diezin vai tā nopietni pastiprinās floti, kas nav atjaunojusies kopš 80. gadu vidus, bet lielas partijas iepirkumu Kijeva tuvākajā laikā nevarēs atļauties.

Noteikti jāatbild

Cita starpā Vladimirs Zeļenskis atklāja, ka noslēgušies kompleksa "Neptun" valsts izmēģinājumi, tas pieņemts bruņojumā. Ukraiņu eksperti apgalvo, ka tas spējot iznīcināt jebkuru Melnās jūras flotes kuģi un Krimas tiltu.
Tiesa, Krievijas speciālistu viedoklis ir citāds. Militāro zinātņu akadēmijas profesors Sergejs Gorbačovs norāda, ka Ukrainas "jauno" raķeti, patiesībā – vecās padomju X-35 kārtējo modifikāciju spēk likvidēt visi zināmie PGA līdzekļi, bet mūsdienīgos kompleksus NATO valstis Ukrainai nepiegādā. Pat ne mācību laikā. Tomēr Maskava vērīgi sekoja manevriem Melnajā jūrā un apliecināja, ka ir gatava adekvāti reaģēt uz jebkādām provokācijām Melnajā jūrā. Ārvalstu žurnālisti, kuri strādāja uz kuģu klāja, regulāri publicēja video ierakstus ar Krievijas kuģiem un lidmašīnām mācību rajonā.
Британский эсминец Defender, прибывающий в черноморский порт Батуми - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Pasaulē
Lielbritānija sola jaunas savu kuģu "vizītes Ukrainas ūdeņos"
Piedevām pagājušās nedēļas sākumā Dienvidu kara apgabalā trenējās Melnās jūras flotes objektu aizsardzības vienības – zenītraķešu sistēmu S-400 un zenītraķešu-lielgabalu kompleksu "Pancir S1" komandas. Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs uzsvēra, ka Maskava ir gatava dot pretsparu jebkuram avantūristam un aicināja NATO vadību saglabāt mieru Melnajā jūrā.
Ziņu lente
0