Pasaulē

Ukrainas eksprezidents atklāja, kā valdība krāpa cilvēkus 1991. gadā

© Sputnik / Сергей ГунеевЛеонид Данилович Кучма
Леонид Данилович Кучма - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Ukrainas prezidents Leonīds Kučma pastāstīja, kā valstī meloja cilvēkiem pirms referenduma par valsts neatkarības pasludināšanu 1991. gadā.
RĪGA, 14. jūlijs – Sputnik. Pirms referenduma par Ukrainas valsts suverenitātes pasludināšanu 1991. gadā Ukrainas tauta tika krāpta. Par to intervijā History Lab kanālā YouTube pastāstīja bijušais Ukrainas prezidents Leonīds Kučma.
"Mēs zināmā mērā mānījām šos cilvēkus, stāstīdami, ka Ukraina baro visu Krieviju, visu, kas Ukrainā tika ražots, skaitījām pēc pasaules cenām, nevis to, ko Krievija mums piegādāja tāpat vien," Kučmas teikto citēja RIA Novosti.
Azarovs: kāda ir Rietumu reālā politika bijušajās PSRS republikās - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Video
Azarovs: kāda ir Rietumu reālā politika bijušajās PSRS republikās
Eksprezidents konstatēja, ka maksa par meliem sākās, kad Krievija sāka tirgot naftu un gāzi pēc pasaules tirgus cenām. Rezultātā Ukrainā sākās hiperinflācija, jo pirms PSRS sabrukuma tā par šiem resursiem maksāja "mazāk nekā par tēju, mazāk nekā par ūdeni", paskaidroja Kučma.
Viņš konstatēja, ka pēc neatkarības iegūšanas Ukraina sāka pašiznīcināšanu un izšķieda visu zinātniski tehnisko un cilvēku potenciālu.
Kā piemēru viņš aprakstīja bruņojuma tirdzniecību, atzīmējot, ka reiz Ukraina bija galvenais piegādātājs pasaulē, taču vēlāk "bez cīņas" pameta savas pozīcijas.
"Nepietika gudrības, gribasspēka... patiesībā – pietrūka prāta. Taču to visu neaprēķināja tie, kas pieņēma lēmumus un pieņem lēmumus," uzsvēra Ukrainas bijušais līderis.
Ищенко: Россия может решить проблемы Украины, полностью ее оккупировав - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2021
Video
Politologs: Krievija var atrisināt Ukrainas problēmas, okupējot to pilnībā
Visas Ukrainas referendums par valsts neatkarības pasludināšanu notika 1991. gada 1. decembrī – vienā dienā ar Ukrainas prezidenta pirmajām vēlēšanām. Plebiscīta rezultāti apliecināja, ka Ukrainas neatkarību atbalstīja 90,32% pilsoņu.
Ziņu lente
0