Viedoklis

Misija nav izpildīta. Lai jau. Džo Baidens mazgā rokas nevainībā

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Джо Байден во время встречи с президентом РФ Владимиром Путиным в Женеве
Президент США Джо Байден во время встречи с президентом РФ Владимиром Путиным в Женеве - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltā nama saimnieks pareizi darīja, izvairoties no sarunām par Afganistānu, dažu reizi rupji apraujot žurnālistus ar lūgumu vaicāt viņam par "labām lietām". Neko labu par Afganistānu viņš pateikt nevar.
Varbūt amerikāņiem vajadzētu ieviest jaunus "kora dziedāšanas" noteikumus. Citādi nekāds "unisons" neiznāk, atzīmēja radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans.
Vispirms Džena Psaki īsi pirms bosa uzrunas televīzijā atteicās apgalvot, ka Savienoto Valstu misija Afganistānā būtu izpildīta. "Tas ir 20 gadus ilgs karš, kurā nav gūta uzvara," viņa teica tā, it kā viņas boss būtu Donalds Tramps. Pēc tam parādījās Džo Baidens un visu salika pa vietām. "ASV ir panākušas, ko gribēja."
Tātad misija nav izpildīta, un Dievs ar viņu. Vārdu sakot, velti Dženifera agrāk konsultējās ofisā. Ja viņa vienmēr teiktu, ko domā, viņa būtu fantastiska. Vai varbūt viņas nebūtu nemaz.
Tātad iznāk, ka Afganistānā tā plānots: noslaktēt ceturtdaļmiljonu cilvēku, izārdīt valsti un garantēti novest to uz pilsoņu kara sliekšņa, turklāt tā, lai teroristiem noteikti būtu psiholoģisks, ja ne militārs pārsvars.
Radikālās kustības Taliban kaujinieki Afganistānā
 - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Viedoklis
"Amerikāņi aiziet, pasaule drīz nodrebēs": kas sācies Afganistānā
Baidens pats atzina, ka patlaban "Taliban"* rīcībā ir spēcīgākais militārais potenciāls visā amerikāņu klātbūtnes periodā. Bet tas jau nekas, viņš it kā mierina savu sirdsapziņu, tas taču ir nieks – 75 tūkstoši ekstrēmistu pret 300 tūkstošiem regulāro karavīru, kas "ekipēti jebkuras pasaules armijas līmenī, turklāt vēl ar GKS".
Pirmkārt, nevajag par visām pasaules armijām spriest pēc Ukrainas. Otrkārt, nu jau vairs 300 tūkstošu nav, jo vismaz divi no tiem, glābjoties no kaujiniekiem, aizgājuši uz Tadžikistānu. Treškārt, viņi neko nevarēja likt pretī islāmistiem pat tad, kad viņu skaitu palielināja ASV kontingents un visa pārējā starptautiskā brālība.
Tikai tagad jeņķi jau run home, ne tikai go. Talibi ieņem vienu rajonu pēc otra, iznāk pie robežām un neatvairāmi tuvojas Kabulai. Viņi jau redzēti Kandagarā. Tikai Baidens nesaskata draudus Afganistānas valdībai. Taču arī Amerikā virkne ekspertu uzskata, ka tai atlicis strādāt ne vairāk ka pusgadu. Un tā ir optimistiska prognoze.
Армия США во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2021
Pentagons atdod "Bagramas" aviobāzi: vai sabiedrotie paspēs pamest Afganistānu?
Iznāk, Baltā nama saimnieks pareizi darīja, izvairoties no sarunām par Afganistānu, dažu reizi rupji apraujot žurnālistus ar lūgumu vaicāt viņam par "labām lietām". Neko labu par Afganistānu viņš pateikt nevar.
Tomēr pāris vārdus teikt viņam nācās. Pēc špikeriem, rakstītiem vēl pirms amerikāņu armijas aiziešanas. Viņš taču pat pēc kaunpilnās bēgšanas no Bagramas apgalvoja, ka kontingents tiek izvests "droši, secīgi un bez zaudējumiem".
Reputācijai nav nozīmes, ja galvenais ir nomazgāt rokas, nevis notīrīt pleķus. Arī ar tiem var lepoties, ja paturēt prātā, ka viņi aiziet no "militārajā aspektā spēcīgākā" grupējuma.
Neviens pat nav ievainots mugurā vai mazliet zemāk. Talibu acīs amerikāņi tagad ir vērtīgāki dzīvi, bet pazemoti. Ar ASV viņi ir gatavi sākt no "baltas lapas". Viņi taču arī ir "panākuši, ko gribēja".
* Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegta teroristiska organizācija
Ziņu lente
0