Pasaulē

Kam nedrīkst vakcinēties pret Covid-19: skaidro Zāļu valsts aģentūra

© Sputnik / Sergey MelkonovУказатель направления в пункт приема анализов на COVID-19 и вакцинацию в Латвийском центре инфектологии
Указатель направления в пункт приема анализов на COVID-19 и вакцинацию в Латвийском центре инфектологии - Sputnik Latvija, 1920, 13.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alerģiskā reakcija pret kādu no vakcīnas komponentiem vai tromboze var būt iemesls aizliegumam vakcinēties.
RĪGA, 13. jūlijā - Sputnik. Patlaban vakcinācija pret Covid-19 ir aizliegta tikai pacientiem ar smagu alerģisku reakciju - anafilaksi - pret kādu no vakcīnu sastāvdaļām, ziņo Zāļu valsts aģentūra (ZVA).
Ļoti bieži cilvēki, kuri nevakcinējas pret Covid-19, apgalvo, ka viņiem neiesakot vakcinēties ārsti viņu veselības stāvokļa dēļ.
Vakcinācija pret Covid-19 - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2021
Pasaulē
Koronavīruss atradis iespēju apiet antivielas
Piemēram, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir paziņojusi, ka iestājas pret obligātu vakcināciju pret Covid-19, jo lielākā daļa pedagogu, kuri joprojām kavējas vakcinēties, šādi rīkojoties nevis ideoloģisku iebildumu dēļ, bet "nespējot rast atbildes par individuāliem ar veselības stāvokli saistītiem jautājumiem" un par vakcīnu ietekmi "uz katra konkrētā cilvēka veselību ar tikai viņam raksturīgajām diagnozēm".
Pēc ZVA datiem, vakcinēties ar "AstraZeneca" un "Johnson & Johnson" vakcīnām nedrīkst cilvēki, kuriem līdz šim bijis trombozes ar trombocitopēniju sindroms (TTS), kas ir ļoti reti novērota blakusparādība šīm vakcīnām. "AstraZeneca" preparātu nedrīkst lietot pacientiem ar ļoti retu slimību - kapilāru caurlaidības sindroms.
Turklāt smaga alerģiska reakcija vai anafilakse novērojama ļoti retos gadījumos: ZVA ir saņēmusi četrus ziņojumus par anafilaktiskām reakcijām, un neviens TTS raksturīgs gadījums pēc vakcinācijas pret Covid-19 Latvijā nav konstatēts. Tāpat valstī nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta cēloniska saistība ar vakcīnu, uzsver aģentūrā.
В миграционном центре в деревне Сахарово началась вакцинация трудовых мигрантов от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 09.07.2021
Viedoklis
Krievijas virusologs: taisnība ir tiem, kuri vakcinējas
Covid-19 vakcīnu mērķis ir pasargāt no saslimšanas pēc inficēšanās ar vīrusu, veicinot organisma aizsargreakciju pret to. Pētījumi liecina, ka šīs vakcīnas ir efektīvas un pasargā cilvēkus no tādām inficēšanās sekām kā smaga Covid-19 slimības gaita, hospitalizācija un nāve.
Pagājušajā nedēļā vakcinācijas pret Covid-19 temps Latvijā turpinājis palēnināties un bijis zemākais kopš aprīļa otrās puses, kad Latvijā bija salīdzinoši maz Covid-19 vakcīnu un tika vakcinētas tikai atsevišķas prioritārās grupas.
Ziņu lente
0