Latvijā

Lembergs lūdz atļauju izmantot cietumā datoru

© Pixabay / PexelsРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 12.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz pieciem gadiem notiesātais Aivars Lembergs joprojām paliek Ventspils domes deputāts, taču viņam nav iespējas strādāt, jo tam nepieciešams dators
RĪGA, 12. jūlijs — Sputnik. 22. februārī Rīgas apgabaltiesa piesprieda Lembergam piecus gadus brīvības atņemšanas. Lai gan politiķis tika apcietināts tiesas zālē, viņš palika Ventspils mērs, un tagad, pēc jaunā pilsētas vadītāja ievēlēšanas, kļuva par Ventspils domes deputātu.
Taču, ja viņš ir deputāts, tad viņam jāstrādā, un te rodas dilemma. Deputāts nevar strādāt bez datora, bet datori ar interneta pieslēgumu ieslodzījumā ir aizliegti.
Lembergs  - Sputnik Latvija, 1920, 07.06.2021
Latvijā
Vai Lembergs var atkal kļūt par mēru? Partija "Latvijai un Ventspilij" izvērtēs izredzes
Pie tam, ieslodzītajam ir tiesības izmantot personisko mazgabarīta sadzīves tehniku, kuras kopējais svars nedrīkst pārsniegt 30 kilogramus - televizoru un tam pievienojamās videospēles, kā arī ledusskapi, ūdens sildāmās ierīces, radiouztvērēju.
Turklāt katram Latvijas pilsonim ir tiesības piedalīties valsts un pašvaldību darbībā. Tas noteikts Satversmes 101. pantā. Bet saskaņā ar Satversmes 106. pantu ikvienam ir tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai.
Tāpēc Lembergs lūdz Satversmes tiesu pārbaudīt Apcietinājumā turēšanas kārtības likuma 13. panta pirmās daļas 10. punkta un Ministru kabineta (MK) 2007. gada 27. novembra noteikumu "Izmeklēšanas cietuma iekšējās kārtības noteikumi" 4. pielikuma 10. punkta atbilstību Satversmes 101. panta pirmajam teikumam un 106. panta pirmajam teikumam.
Satversmes tiesa jau ir ierosinājusi attiecīgo lietvedību pēc politiķa prasības.
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2021
Aivars Lembergs – cietumā: kas notiks ar viņa politisko mantojumu?
Atgādinām, ka 1. jūlijā Ventspilī neizdevies ievēlēt mēru. Lembergs, kurš bija Ventspils domes priekšsēdētājs kopš 1994. gada, bija vienīgais kandidāts vēlēšanās. Par viņu nobalsoja seši deputāti, turklāt seši deputāti nobalsojuši pret. Kopumā domē ir 13 deputāti, ieskaitot pašu Lembergu, kurš balsošanā nepiedalījās.
Bet jau 5. jūlijā, jaunievēlētās pilsētas domes sēdē par mēru tika ievēlēts bijušais Aivara Lemberga vietnieks Jānis Vītoliņš.
Ziņu lente
0