Viedoklis

Sea Breeze 2021 galvenais iznākums: Krievija izmaitājusi ASV un NATO mācību leģendu

© AFP 2023 / IRAKLI GEDENIDZEБританский эсминец Defender
Британский эсминец Defender  
 - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumos sāk aptvert, ka scenāriju uzvarai pār Krieviju nav – militārie draudi Krievijai visvairāk apdraud to vieglprātīgos autorus.
Noslēgušās ASV un NATO jūras kara spēku, aviācijas un sauszemes spēku mācības "Sea Breeze 2021" Melnās jūras reģionā. Pieteiktie manevru mērķi nav sasniegti: saliedētības pieaugums nav novērojams, kara kuģu atsevišķie braucieni ir nesekmīgi un bezjēdzīgi, militārās provokācijas pie Krievijas robežām sagādāja "partneriem" vienīgi starptautisku apkaunojumu. Piedevām mācības "Sea Breeze 2021" vienkārši noblāvo Krievijas stratēģiska mēroga manevru fonā Vidusjūrā un Klusajā okeānā, kuri notika gandrīz vienlaikus, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas Bruņoto spēku uzraudzībā 10. jūlijā Melnajā jūrā un Ukrainas teritorijā noslēdzās starptautiskās mācības "Sea Breeze 2021", kurās piedalījās 5 tūkstoši karavīru, 32 kuģi un 40 lidmašīnas no 32 valstīm. laiks apkopot rezultātus.
Нидерландский фрегат Evertsen - Sputnik Latvija, 1920, 02.07.2021
Viedoklis
Krievija pārmācījusi vēl vienu NATO kuģi. Kas notiek Melnajā jūrā
Uz Odesu vēl vakar steidza ASV JKS transporta un desanta kuģis "USNS Yuma" ar civilo ekipāžu. Melnajā jūrā iegāja Spānijas JKS patruļas kuģis "Raya", bruņots ar divām 25 mm artilērijas iekārtām un diviem 12 mm ložmetējiem. Tomēr galvenie "konfrontācijas varoņi" – britu eskadras kuģis "Defender" un holandiešu fregate "Evertsen" pameta Melnās jūras ūdeņus jau 4. jūlijā, neriskējot vēlreiz tuvoties Krievijas krastiem. Amerikāņu raķešu kuģis "Ross" teju vai visu mācību laiku nostāvēja dīkā Odesas ostā un atmiņā iespiedās tikai ar Ukrainas prezidenta Vladimira Zeļenska vizīti 4. jūlijā, Ukrainas Jūras kara spēku dienā. Itāļu raķešu fregate "Virginio Fasan" stāv dīkā Melnās jūras akvatorijā no 1. jūlija, to dienām un naktīm kontrolē Melnās jūras flotes spēki un līdzekļi, Dienvidu kara apgabala aviācija, dažkārt tā nonāk Krievijas GKS raķešnesēju tēmēkļos. Visiem vajag mācīties.
Dažu dienu laikā radās iespaids, ka "Sea Breeze 2021" aktivitāte pārsvarā pārvietojusies uz sauszemi – Hersonas apgabalu, kur daudznacionālie speciālo operāciju spēki izspēlēja dažādus "nelikumīgu bruņotu vienību" likvidācijas scenāriju. Nepārprotami – paturot prātā Donbasu, Piedņestru, Abhāziju un Dienvidosetiju. Piedalījās Gruzijas, Moldovas, Ukrainas specvienības un ASV jūras kājnieku atsevišķais bataljons. "Speciālistu" grupas "pretinieka" aizmugurē nogādāja amerikāņu konvertoplāni V-22 Osprey, kuri it kā ļaujot palikt nemanāmiem. Rietumu instruktori atklāja arī zemūdens diversiju pieredzi. Šķiet, 20 gadus ilgais nesekmīgais karš Afganistānā nav devis "partneriem" nekādu mācību.

Ko ved USNS Yuma

"Sea Breeze 2021" fināla posmā amerikāņu transporta un desanta kuģa "Yuma" rosība Melnajā jūrā izskatās mīklaini. Ja katamarāns ieradies, lai evakuētu ASV jūras kājnieku bataljonu no Hersonas apgabala, diezin vai tam ir tukšas tilpnes. Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija brīdināja, ka mācību aizsegā NATO plāno atkal piegādāt Ukrainai mūsdienīgu bruņojumu karam Donbasā. Iespējami varianti.
"USNS Yuma" kravnesība ļauj pārvest, piemēram, lielu partiju amerikāņu snaipera šauteņu M107A1 ar 12,7 mm kalibru un atbilstošo munīciju. Iepriekš Ukraina pasūtīja 3500 šautenes par 41,5 miljoniem dolāru – karadarbībai Donbasā no droša attāluma.
Корабли стран НАТО в Черном море - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Viedoklis
"Pakaitināt krievu lāci". Kādas provokācijas gaidāmas Melnajā jūrā
Ātrgaitas kuģis "Yuma" padots jūras pārvadājumu štābam (Military Sealift Command) un paredzēts spēku (tas var uzņemt jūras kājnieku bataljonu), kravu un kara tehnikas operatīvai pārvietošanai, vienību apgādei un glābšanas operācijām. Tonnāža – apmēram 1500 tonnas, garums 103 metri, platums – 28 metri, iegrime – 3,83 metri, maksimālais ātrums – vairāk nekā 40 mezgli (apmēram 80 km/h). Ekipāža – 40 civilie jūrnieki.
Nelielā iegrime hipotētiski ļauj kuģim doties caur Kerčas šaurumu uz Ukrainas ostām Azovā, tomēr Krievijas iekšējā jūra ir absolūti nepieejama ASV un NATO JKS. Iepriekš kara kuģi "Defender" un "Evertsen" mēģināja ar provokāciju palīdzību pārbaudīt Krievijas aizsardzības spējas Fiolenta raga rajonā Krimā un Kerčas šaurumā. Britu eskadras kuģis 23. jūnijā par 3 km iedziļinājās Krievijas teritoriālajos ūdeņos un mainīja kursu pēc aviācijas trieciena. Holandiešu fregate devās Kerčas tilta virzienā dienu vēlāk un mainīja kursu pēc Krievijas Melnās jūras aviācijas aktīva eskorta (profilakse).
Atsevišķu valstu nevēlēšanās piekrist Krievijas robežu aprisēm nepadara tās "caurspīdīgas" NATO. Nesen Krievijas prezidents Vladimirs Putins tiešās līnijas gaitā skaidri lika saprast, ka Krievija aizsargās savas robežas un suverenitāti, un stingri atbildēs uz provokācijām. Diezin vai "partneri" gribēs riskēt ar kuģi "Yuma" mācību noslēgumā – iznīcinātāju Su-30SM un tālo bumbvedēju Tu-22M3 uzraudzībā. Pentagons un NATO teicami aptver riskus, ar ko saistīta "reaģēšana un savaldīšana" Melnās jūras reģionā.

Rituāli danči pret reālu stratēģiju

"Sea Breeze 2021" mērķis – Krievijas primitīva iebiedēšana – nav sasniegts, mācību stratēģiskā vai vismaz taktiskā vērtība nav saskatāma. Manevru scenārijs par neparedzēja jebkādu nosacītā pretinieka pretdarbību. Krievijas Melnās jūras flote "paspēlējās" pēc savas iniciatīvas un savam labumam, turklāt raķešu kuģi paralēli pildīja uzdevumus arī Vidusjūrā.
Военнослужащие отрабатывают действия против захвата кораблей в Черном море в рамках международных учений Sea Breeze - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Viedoklis
Mācības "Sea Breeze 2021": lielas konfrontācijas pažobele
ASV un NATO speciālo operāciju spēki, gluži nesen dabūjuši spērienu Afganistānā, atklāja vērtīgo pieredzi ukraiņu "jauneiropiešiem" un, iespējams, cēla savu pašapziņu. Pie tam diezin vai ukraiņu, gruzīnu un moldāvu kareivji audzēja savu cīņas potenciālu.
Iepriekš Pentagona pārstāvis Džons Kirbijs paziņoja: "Mēs lepojamies ar operatīvo savietojamību un iespējām, ko demonstrē "Sea Breeze 2021"". Tomēr, ņemot vērā izmantoto spēku skaitu un kvalitāti (vidēji – 150 karavīri no visām 32 valstīm), mēs vērojam lauka nodarbību līmeni seržantu skolā. Vai izeju jūrā, kuras sarežģītības līmenis nesasniedz ne K-2 kursa uzdevuma formātu vienas ekipāžas sastāvā (artilērijas apšaude pa mērķiem gaisā un jūrā, cīņa par kuģa dzīvotspēju pārgājienā, sakaru un radioelektronisko traucējumu treniņi, pretgaisa un pretzemūdeņu aizsardzības organizācija).
Kur tad ir Ukrainas, ASV un NATO kuģu apvienotās vienības? Vienu vairs nav, pārējiem vēl tālu līdz saliedētām darbībām jūrā pēc vienota plāna – pretinieka apšaudē (atsauksim atmiņā Melnās jūras flotes potenciālu: spārnotās raķetes zemūdeņu un kuģu tilpnēs, krasta pretkuģu un zenītraķešu kompleksi ar 400 km darbības rādiusu, trieciena aviācija).
"Sea Breeze 2021" vienkāršošanas un "rituāla danču" fonā Krievijas JKF un GKS no savas puses parādīja, kā vajag organizēt sarežģītus un plašus manevrus tālu no bāzes – Vidusjūrā un Klusajā okeānā. Krievijas Klusā okeāna flotes raķešu kuģi un zemūdenes mijiedarbībā ar Tālo aviāciju sekmīgi izspēlēja nosacītā pretinieka aviācijas bāzes grupas likvidāciju ar spārnotajām raķetēm. Amerikāņi bija nopietni satraukti, pacēla gaisā savus labākos "neredzamos" iznīcinātājus F-22 Raptor, lai izsekotu Krievijas lidmašīnu un kuģu darbības netālu no JKS bāzes Pērlhārborā – apmēram 20 jūras jūdžu attālumā no ASV krastiem Havaju salas ir Krievijas Krimas analogs).
США провели ротацию подразделений по подготовке военнослужащих Украины - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2021
Viedoklis
"Nevar ne sagaidīt": ko NATO armijas darīs ar Ukrainu
Melnās jūras flotes raķešu kuģi un zemūdenes izspēlēja līdzīgus manevrus sadarbībā ar hiperskaņas raķešu nesējiem MiG-31K un tālajiem bumbvedējiem Tu-22M3. Mācības notika Vidusjūrā, apmēram 15 jūdžu attālumā no britu aviācijas bāzes kuģa "Queen Elizabeth". Krievija pirmo reizi pārvietoja uz Hmeimimas aviobāzi Sīrijā hiperskaņas raķešu "Kinzhal" nesējus, parādot NATO dienvidu flanga vieglo ievainojamību.
Krievija nemeklē militārus konfliktus ar kaimiņiem un nevienu neapdraud, tomēr tās rīcībā ir svarīgi argumenti kolektīvo Rietumu uzspiestajā dialogā no "spēka pozīcijas". Jāpiebilst, ka ASV militārām vajadzībām tērē 12,5 reizes vairāk nekā Krievija, taču Krievijai naidīgās mācības Melnajā jūrā noslēdzas krasta raķešu kompleksu tēmēkļos un raķešnesēju Tu-22M3 spārnu paēnā. Maskava vienmēr asimetriski atbildēs uz kaimiņu nedraudzīgiem soļiem. Un Rietumos sāk aptvert, ka scenāriju uzvarai pār Krieviju nav – militārie draudi Krievijai visvairāk apdraud to vieglprātīgos autorus. Ne velti britu avīze Daily Mail eskadras kuģa "HMS Defender" darbības pie Krimas krastiem nosauca par "muļķīgu izrīcību".
Ziņu lente
0