Viedoklis

"Cilvēks, kurš paredzēja pandēmiju", gaida cilvēces izmiršanu

© AP Photo / Ng Han GuanSieviete ar bērnu Uhaņā
Sieviete ar bērnu Uhaņā - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu un amerikāņu mediji aizrautīgi pierāda, ka koronavīruss cēlies Ķīnā. It kā tas esot izmucis no Uhaņas laboratorijas, un negribas pat domāt, vai tas maz noticis nejauši.
Savu prognozi Rīss publicēja vietnē Long Bets. Tajā var slēgt derības par dažādām tēmām. 2017. gadā āms daudzus gadus pirms pandēmijas sākuma. Jau 2002. gadā izcilais britu zinātnieks Mārtins Rīss prognozēja: līdz 2020. gada 31. decembrim pasaulē notiks ārkārtēja katastrofa. Tās iemesls – noplūde no biolaboratorijas. Rezultātā ies bojā vismaz miljons cilvēku, portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.
Savu prognozi Rīss publicēja vietnē Long Bets. Tajā var slēgt derības par dažadām tēmām. 2017. gadā izaicinājumu pieņēma amerikāņu lingvists Stīvens Pinkers. Viņš derēja uz 400 dolāriem par to, ka biokatastrofas nebūs. Tagad ir skaidrs, ka Pinkers ir zaudējis. Koronavīrusa pandēmija izcēlās 2020. gadā un līdz gada beigām aiznesa vairāk nekā trīs miljonus dzīvību.
Sakritība? Intelektuāļu joks, kas pārvērties par ļaunu pareģojumu? Var jau būt. Taču papētīsim, kas ir Mārtins Rīss.
© CC BY 3.0 / Roger Harris / Official portrait of Lord Rees of LudlowBritu zinātnieks Mārtins Džons Rīss
Британский ученый Мартин Джон Рис
 - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Britu zinātnieks Mārtins Džons Rīss
Rīss ir astrofiziķis, taču ļoti interesējas par vīrusiem un biotehnoloģijām. Viņa aizraujošās grāmatas tulkotas vairākās valodās. Rīss ir vairāku zinātņu akadēmiju loceklis. Viņa sasniegumu, apbalvojumu un prēmiju saraksts ir satriecošs. Minēsim tikai to, ka patlaban viņš ieņem prestižo Lielbritānijas karaliskā astronoma posteni, 2005. gadā Rīss saņēma pēra un barona titulu. Viņš ir Lordu palātas loceklis un aktīvi strādā politikā.
Mārtins Rīss kļuva slavens ar saviem kvazāru un melno caurumu pētījumiem, bet pēdējos gadu desmitus risina cilvēces bojāejas tēmu. Grāmatā "Mūsu pēdējā stunda" 2003. gadā viņš norāda, ka cilvēku izredzes izdzīvot sasniedz 50:50. Pie tam masveida izmiršanai jānotiek jau XXI gadsimtā. Grāmatā "Par nākotni" 2018. gadā viņš domas nav mainījis.
2012. gadā Rīss izveidoja Kembridžā Eksistenciālo risku pētījumu centru (CSER). Saraksts, kurā viņš pirms nepilniem desmit gadiem iekļāva draudus cilvēce, izskatās pravietisks.
Pirmajā vietā – pandēmija pēc vīrusa noplūdes no biolaboratorijas. Tai seko riski, kas saistīti ar nepareizu cīņu pret globālo sasilšanu. Visbeidzot – kiberuzbrukumi un plaši traucējumi cilvēces infrastruktūras svarīgāko objektu programmatūrā.
Pīters Brēgels Vecākais Nāves triumfs (apm. 1562.g.)  - Sputnik Latvija, 1920, 04.07.2021
Viedoklis
Melnā nāve, jeb Viduslaiku mēris – cilvēka roku darbs
CSER nekad nav bijis kaut kāds sabiedrisks pulciņš. Centra darbi lielā mērā ietekmējuši aktuālākos pasaulē izskatāmos jautājumus. Piemēram, seminārs par globālās salsilšanas problēmām 2015. gadā ietekmēja Romas pāvesta encikliku par klimata pārmaiņām. Vēlāk CSER izstrādātie formulējumi tika iekļauti Parīzes Klimata konvencijas jaunajā redakcijā.
Mārtins Rīss ir izveidojis īpašu parlamentāro grupu "Nākamajām paaudzēm". Viņa centrs aktīvi sadarbojas ar Lielbritānijas un Vācijas aizsardzības resoriem. Semināros piedalās dažādu valstu nozīmīgāko struktūru vadītāji. Vārdu sakot, zinātnieks ir ļoti ietekmīgs globālās elites aprindās. Žurnālisti viņu dēvē par "britu zinātnes balsi". Jau 2014. gadā viņš iezīmēja gaidāmās pandēmijas scenāriju. Rīss atsaucās uz zinātniekiem no laboratorijām Holandē un Viskonsinā. 2011. gadā viņi modificēja putnu gripas vīrusu H5N1, palielinot tā inficēšanas spēju un letalitāti tā, ka tas atgādināja "spāņu gripas" vīrusu (tas savulaik nogalināja desmitiem miljonu cilvēku).
Mārtins Rīss apgalvoja, ka kāds "nelīdzsvarots" biologs, nolēmis, ka "uz Zemes ir pārāk daudz cilvēku", var paņemt līdzi šī vīrusa dzīvos paraugus un doties ceļojumā, sējot slimību pasaules lielākajās lidostās. Vēlāk viņš šo ideju vairākkārt atkārtoja intervijās.
Rīsa organizācijas formālais mērķis ir cīņa pret globālajiem riskiem. Tomēr pārsteidz tas, cik precīzi CSER katastrofālās prognozes īstenojas. Jau dažus gadus vēlāk viņu pārskatu sausās frāzes pārvēršas par paniskiem virsrakstiem medijos. It kā britu zinātnieki nevis cīnās ar problēmām, bet plāno tās.
Sikspārnis - Sputnik Latvija, 1920, 04.07.2021
Pasaulē
Krievijā publiskota jauna versija par koronavīrusa pandēmijas izcelsmi
Parādās pārskats par bioloģiskajiem riskiem, un jau pēc dažiem gadiem, gluži kā pēc scenārija, sākas koronavīrusa pandēmija. 2017. gadā centrs organizēja konferenci "Melnās debesis", kurā tiek izvērtēts vitāli svarīgas infrastruktūras traucējumu risks kiberuzbrukumu rezultātā. Trīs gadus vēlāk ASV ziņo par kiberuzbrukumiem svarīgām struktūrām un naftas cauruļvadam.
Dažas Rīsa idejas izskatās fantastiski, gluži kā katastrofas filmas scenārijs. Piemēram, viņš uzskata, ka vienā brīdī cilvēce sāks cīnīties ar globālo sasilšanu, izsmidzinot no lidmašīnām speciālu aerosolu, kas bloķēs Saules staru piekļuvi. Taču patlaban tamlīdzīgu tehnoloģiju tagad pavisam nopietni pēta zinātnieki Hārvardā, turklāt strādā pēc Bila Geitsa pasūtījuma un par viņa līdzekļiem.
Rīss ir pārliecināts, ka tehnoloģija iedarbosies, tomēr tās pielietošana kaut kādu iemeslu dēļ novedīs pie pasaules kara, pēc tam viss aizies greizi, sasilšana pastiprināsies, un izmirs puse cilvēces.
Eksistenciālo risku pētījumu centra galvenais investors 49 garus vecais Jans Tallins, dzimis Igaunijas PSR, viens no Skype radītājiem. Kapitālu, ko viņš ieguva, pārdodot savu daļu kompānijā, Tallinā investē eksistenciālo risku pētījumu centros. Cita starpā viņu ļoti interesē interneta medicīna – viņš iegulda līdzekļus jaunuzņēmumos, kuri apkopo maksimālu medicīnas datu apjomu.
Пустыня - Sputnik Latvija, 1920, 20.06.2021
Pasaulē
ANO brīdināja par gaidāmu pandēmiju, pret kuru vakcīnas nav
Bažas rada tas, ka Tallins ir amerikāņu pazīstamā domātāja Eliezera Judkovska fans. Viņš sevi uzskata par "racionālisma" skolas dibinātāju un mākslīgā intelekta problēmu pētnieku. Tomēr, atklāti sakot, galvenā tēma, ko viņš pēta ar neslēptu baudu, ir cilvēces neizbēgama un drīza iznīcība. Starp vispārējas izmiršanas dažādajiem scenārijiem Judkovskis jau pirms 15 gadiem pareģoja cilvēku masveida bojāeju mākslīgi konstruēta vīrusa pandēmijā.
Var jau apgalvot, ka gudri cilvēki no zinātnes un mūsdienīgo tehnoloģiju jomas vienkārši sekmīgi pareģo nākotni. Loģisks jautājums: kāpēc tad viņi to nenovērš? Rodas aizdomas, ka britu elite nodrošina administratīvo resursu superbagātiem Lielo tehnoloģiju līderiem un šajā tandēmā īsteno savus cilvēknīdēju plānus, bet neskaitāmie pārskati, konferences, publikācijas nodrošina lielisku leģendu nākamajām diversijām.
Ziņu lente
0