Viedoklis

Amerikāņi vēlas, lai Olimpiādē piedalītos narkomāne

© AFP 2023 / CLIFF HAWKINSСпринтер Ша’Карри Ричардсон
Спринтер Ша’Карри Ричардсон - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apnicis klausīties nogurdinošos melus par to, ka noteikumi visiem ir vienādi. Šodien olimpiskajā sportā palicis viens noteikums. Visām zelta medaļām bez kādas jezgas jānonāk pie ASV sportistiem.
Pirms Olimpiskajām spēlēm Tokijā amerikāņu mediji daudz stāsta par krievu sportistiem, izgaršo to, ka Krievijas izlase būs spiesta piedalīties spēlēs bez himnas un karoga. Autori atklāti ļauni priecājas arī par to, ka uz Tokiju brauks vien desmit vieglatlēti no Krievijas (parasti viņu skaits izlasē pārsniedz simtu). Publicē viltīgas shēmas – kā pārvilināt uz ASV talantīgus krievu sportistus – tik un tā dzimtenē viņiem "nekas nespīd". Lasa morāli – sak, tas viss ir viņu "sistemātiskā dopinga" dēļ, portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.
Starp citu, WADA vēl aizvien nav sniegusi nekādus dopinga pierādījumus. Gluži kā ar Skripaļiem - highly likely, tas arī viss. Toties sankcijas bija dāsnas. Desmitiem talantīgu vieglatlētu nesaņēma "neitrālo sportistu" statusu un uz Tokiju nebrauks. Pie tam viņus personīgi pat neapsūdz par aizliegtu vielu lietošanu. Vienkārši viņi pagadījušies pa rokai. Skarbi. Vai varbūt tas ir taisnīgi?
Заявление вице-президента WADA Линды Хеллеланд об отстранении РФ - видео - Sputnik Latvija, 1920, 10.12.2019
Video
Turpinājums dopinga vajāšanā: WADA pastāstīja par "savu kļūdu" labošanu
Krieviem ilgi mēģināja iestāstīt, ka noteikumi cīņā ar dopingu visiem ir vienādi, ka nevajag sūkstīties. Tikai tik vienkārši nemaz nav.
Pirms dažām dienām ASV Nacionālā antidopinga komiteja diskvalificēja pazīstamu vieglatlēti Šakariju Ričardsoni, vienu no galvenajām pretendentēm uz olimpisko zeltu sprinta distancē. Jūnijā viņa ieradās uz ASV čempionātu, kārtīgi sapīpējusies marihuānu. Tās pēdas atrada viņas analīzēs. Sportiste atzinās, ka izpīpējusi marihuānu īsi pirms sacensībām, atvainojās un lūdza nesodīt bargi.
Ko mūsu dienās nozīmē "bargi"? Nu, piemēram, izcilais krievu augstlēcējs, pasaules čempions Daņils Lisenko. Nē, viņa testos marihuānas nebija, viņa analīzēs vispār nekas aizliegts nav atrasts. Vienīgais pārmetums – viņš palaidis garām dažas dopinga analīzes. Par to viņam nesen iegrieza sešus gadus ilgu diskvalifikāciju (no tiem – divi gadi nosacīti). Viņš nebrauks ne uz Olimpiskajām spēlēm Tokijā, ne 2022. gada pasaules čempionātu.
Šakarija Ričardsone par savu cigareti dabūja vienu vienīgu mēnesi diskvalifikācijas, lai arī WADA kodekss stingri aizliedz sportistiem lietot marihuānu. Par to pienācās diskvalifikācija uz četriem gadiem. Bet Ričardsones sods beigsies jau jūlija beigās. Viņai pat bija izredzes paspēt augusta sākumā ierasties Tokijā.
Здание конгресса США, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2018
Viedoklis
ASV vēl ir par maz: Amerika lems, kas lietojis dopingu, kas – ne
Tikai viena bēda: Ričardsones kvalifikācijas rezultāti tika anulēti, tātad viņa zaudējusi iespēju piedalīties Olimpiskajās spēlēs. Un sākās īsta vētra medijos. Vai jums šķiet, ka žurnālisti sāka kaunināt dāmu? Nē, visi viņu žēlo. Vadošie sportisti, politiķi, feministes plecu pie pleca stājas sportistes pusē, aizstāv no "stulbajiem" WADA noteikumiem.
"Ļoti jūtu līdzi Šakarijai, — Twitter tīklā raksta pasaules čempione futbolā Sidnija Lerū. — Jāsaprot, ko dod sportistiem, lai viņi varētu tikt galā ar lielā sporta izaicinājumiem. Ja jau atļauti opioīdi un "Ksanakss", vajag legalizēt arī manihuānu."
Sociālie tīkli pleš plašumā tēmturus "Ļaujiet viņai skriet" un "Atbalstīsim Šakariju". Petīcija ar prasību atcelt Ričardsones diskvalifikāciju un sūtīt narkomāni uz Tokiju savākusi vairāk nekā pusmiljonu parakstu.
"Tie ir novecojuši (..) un absurdi noteikumi," klāsta petīcija. Sportisti vispār nedrīkst sodīt, jo viņa pieder pie vairākām apspiestām minoritātēm uzreiz: sieviete, melnādainā, piedevām – ar netradicionālu seksuālo orientāciju. Gluži kā visiem labi zināmā anekdotē.
Virsraksti avīzēs rada iespaidu, ka Ričardsone nevis iekritusi ar zālīti, bet pārcietusi kaut kādu traģēdiju. "Kāpēc mēs mokām olimpiešus ar tādiem smieklīgiem un cietsirdīgiem noteikumiem?" lauza galvu The New York Times. "Neprātīgi. Traģiski. Cietsirdīgi. Netaisnīgi" — klāsta Boston Globe ar savu "marihuānas ekspertu" lūpām.
Аббревиатура всемирного антидопингового агентства - Sputnik Latvija, 1920, 27.12.2019
Viedoklis
WADA mērķi: klaunu izrāde vai britu sazvērestības teorija?
Ričardsones sponsors – Nike paziņoja, ka turpinās sadarbību ar viņu. ASV Vieglatlētikas asociācija paziņoja sprinteres atbalstam: "Mēs atbalstām viņu un aplaudējam viņai." Viedokli paudis pat ASV prezidents – viņš lepojoties ar "sportistes reakciju". Tomēr "noteikumi ir un paliek noteikumi", negribīgi atzina Baidens.
"Ļaujiet taču viņai piedalīties (Tokijā), - Twitter pieprasa bijušā ASV prezidenta dēls Donalds Tramps, jaunākais. — Esmu pilnīgi pārliecināts, ka zālīte vēl nevienu nav padarījusi ātrāku."
Veselu kampaņu Ričardsones diskvalifikācijas atcelšanai uzsākusi Demokrātiskās partijas kreisi noskaņotā zvaigzne Aleksandrija Okasio-Kortesa. Politiķe uzskata: ja jau Oregonas štatā marihuāna ir atļauta, tad jau sportiste, kas tur sacensībās uzpīpēja, neko nav pārkāpusi. Un vispār, pēc demokrātu domām, "visi likumi par marihuānas aizliegšanu ir rasistiski". Tātad arī WADA noteikumu attiecināšana uz Ričardsoni nozīmē rasistisku apspiešanu.
Patiešām, rodas neliela skaudība par to, cik amerikāņu sabiedrība ir saliedēta. Aizmirstas visas iekšējās nesaskaņas, viņi aizstāv savu sportisti un naivi pūlas uzspiest Oregonas štata vietējos likumus visai cilvēcei.
Nē, to pat nevar nosaukt par dubultiem standartiem. Tas vienkārši ir pasaules informācijas karš. Amerikāņi pakļāvuši starptautiskās sporta organizācijas un atbrīvojas no visiem iespējamiem konkurentiem jau pirms sacensībām.
Тренировка олимпийской сборной Норвегии в Пхенчхане - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2018
Norvēģu astmatiskie olimpieši tiek turēti aizdomās par dopingu
Dalība Olimpiādē liegta vieglatlētēm no Namībijas – analīzes uzrāda pārāk daudz testosterona asinīs. Toties ļauj uzstāties Jaunzēlandes sieviešu izlasē bijušajam vīrietim. Pirms dažiem gadiem viņš nomainīja dzimumu un kopš tā laika Lorels Habards lieto hormonu preparātus kā zirgs un sekmīgi cilā stangu ar sievietes vārdu.
Gadiem ilgi WADA vērīgi seko nevainīgā meldonija pēdām testos. Pie tam marihuāna tiek teju vai legalizēta augstākajā līmenī. Varbūt drīz vien sportistiem ļaus lietot arī alkoholu? Lai pīpē zālīti, lai strebj šnabi! Vai tā? Ko tu amerikāņu prezidenta dēls lieto? Varbūt arī to atļausim?
Pa narkotiku legalizācijas ceļu amerikāņu bizness iet jau sen. Pieradinātie mediji dažādos formātos reklamē burtiski visu – no marihuānas līdz heroīnam. Īpaši riebīgi ap dūšu metas, kad kampaņā iesaista pazīstamus sportistus, kam patiesībā vajadzētu iemiesot veselīgu dzīves veidu.
Šodien zem Damokla zobena dzīvo ne tikai Krievijas sportisti – visi labākie atlēti pasaulē. Visi stingst bailēs – ko vēl WADA patrieks? Bet amerikāņu sportisti prasa, lai viņiem atļauj visu, ko viņi vēlas.
Конгресс ВАДА - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2019
Viedoklis
Krievijai bija taisnība. Kādu mācību nes WADA aicinājums sodīt krievu sportu
Apnicis klausīties nogurdinošos melus par to, ka noteikumi visiem ir vienādi. Šodien olimpiskajā sportā palicis viens noteikums. Visām zelta medaļām bez kādas jezgas jānonāk pie ASV sportistiem. Vasaļu sportisti dabūs sudrabu un bronzu. Visām pārējām nācijām nāksies pastrādāt "masu skatos" šajos sporta svētkos. Tikai tādas uzvaras nebūs ne graša vērtas.
Ziņu lente
0