Baltijā

Visam gatavi: Frontex novērtēja situāciju uz Lietuvas un Latvijas robežas ar Baltkrieviju

© Sputnik / Андрей ТатарчукLatvijas, Baltkrievijas un Krievijas robeža
Latvijas, Baltkrievijas un Krievijas robeža - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienotās Eiropas robežas ir tikpat stipras, cik stiprs ir to vājākais posms, uzsvēra Frontex pārstāvis.
RĪGA, 10. jūlijs — Sputnik. Situācija uz Lietuvas robežas ar Baltkrieviju pasliktinās, tāpēc Lietuva un Latvija lūgušas palīdzību Eiropas robežsardzes aģentūrā Frontex. Situāciju reģionā un pie citām ES robežām novērtēja Frontex pārstāvis Petrs Svitaļskis intervijā Latvijas radio.
Viņš pastāstīja, ka situācija uz Lietuvas un Latvijas robežas ar Baltkrieviju, mazākā mērā – arī ar Poliju, veidojusies jau vairākas nedēļas, pat mēnešus.
"Gan Lietuva un Latvija, gan mēs Frontex esam fiksējuši nelegālas robežu šķērsošanas gadījumu skaita strauju pieaugumu. Jūnijā aizturēti vairāk nekā 400 cilvēki, kuri no Baltkrievijas devās uz Lietuvu. Šis skaits seškārt pārsniedz datus par visu aizvadīto gadu kopā.
Jūlija sākumā rādītājs par pirmo pusgadu jau pārsniedzis 1400 cilvēkus. Tas liecina par situāciju pēdējo nedēļu un mēnešu laikā. Lietuva un Latvija lūdza Frontex palīdzību robežu kontroles darbā,, un no 1. jūlija mūsu oficieru grupa sāka darbu jūsu valstīs gan robežas šķērsošanas punktos, gan robežas patruļās automašīnās. Jebkurā gadījumā Frontex ir gatava sniegt atbalstu jebkurai ES valstij, ja parādījusies spriedze migrācijas jomā," paziņoja Svitaļskis.
Фуры скопились на белорусско-литовской границе - Sputnik Latvija, 1920, 07.07.2021
Pasaulē
"Braukāsiet apkārt pāri Ziemeļpolam": Baltkrievija var ierobežot transporta tranzītu
Frontex pārstāvis nevēlējās komentēt Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas atzīšanos par to, ka apmēram 60% robežas ar Baltkrieviju neatbilst pat minimālajiem robežu drošības standartiem, tomēr atzīmēja, ka Vienotās Eiropas robežas ir tikpat stipras, cik stiprs ir to vājākais posms". Aģentūra Frontex nodarbojas ne tikai ar konkrētu situāciju risināšanu, bet arī vērtē riskus, lai nepieciešamības gadījumā operatīvi palīdzētu valstij, kas netiek galā ar migrantu plūsmu. Tāda palīdzība atbilst Eiropas solidaritātes principam.
Viņš pastāstīja, ka, salīdzinājumā ar pērno gadu migrācijas mērogi ir auguši – 2020. gadā to apturēja koronavīrusa ierobežojumi, bet šogad migrantu skaits atgriezies pirmspandēmijas līmenī. Mazliet mainījušies migrācijas virzieni – mazāks skaits cilvēku nonāk Eiropā caur Vidusjūras austrumu daļu, vairāk – caur tās rietumu rajoniem.
Ziņu lente
0