Latvijā

Pielāgojieties vai slēdziet ciet firmas: Latvijā izbeidz valsts atbalstu uzņēmumiem

CC BY 2.0 / Kārlis Dambrāns / Latvian EuroLatvijas eiro
Latvijas eiro  - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dīkstāves pabalstu tālāka izmaksa nav plānota, līdz augusta beigām vēl var pagarināt tikai algas piemaksas un grantus apgrozījuma krituma gadījumā.
RĪGA, 10. jūlijs — Sputnik. Jūnijs bija pēdējais mēnesis, kad uzņēmēji varēja cerēt uz pabalstiem koronavīrusa pandēmijas dēļ. Sabiedriskās ēdināšanas, tūrisma un fitnesa nozaru pārstāvji uzskata, ka spēkā esošie ierobežojumi vēl aizvien neļauj strādāt pilnā apjomā, tāpēc valdībai jāsaglabā atsevišķas atbalsta programmas, vēsta Latvijas televīzija.
Купюры евро - Sputnik Latvija, 1920, 18.06.2021
Latvijā
Latvijā atcels uzņēmumu un darbinieku atbalsta programmas
Latvijas Ekonomikas ministrija atbalsta palīdzību dažām nozarēm, uz ko vēl attiecas ierobežojumi. Dīkstāves pabalstu tālāka izmaksa nav plānota, līdz augusta beigām vēl var pagarināt tikai algas piemaksas un grantus apgrozījuma krituma gadījumā. Valstij tas izmaksās 60 miljonus eiro.
EM uzskata, ka pabalstus varētu aizstāt ar PVN samazināšanu līdz 9% uz diviem gadiem – ierosinājumu apsprieda darba grupa finanšu ministra Jāņa Reira vadībā. Vairāku nozaru pārstāvji centās politiķi pārliecināt, ka finansiālais atbalsts jāturpina.
Jānis Reirs apliecināja, ka EM vēl turpinās darbu pie ierosinājumiem, pirms tos izskatīs valdība. Savukārt par PVN samazināšanu iespējams runāt tikai valsts budžeta pieņemšanas procesā.
Reirs ieteica uzņēmējiem pielāgoties situācijai. Viņš uzskata, ka, salīdzinājumā ar citām valstīm, Latvija dāsni atbalstījusi uzņēmējus un darbiniekus, lai saglabātu darba vietas un tautsaimniecību, taču nākotnē visiem būs jāpielāgojas jaunajai situācijai. Neviena valsts, uzsvēra ministrs, nevar atļauties ilgstoši atbalstīt uzņēmējus – viņiem jāmeklē citi, reālajai situācijai piemēroti biznesa modeļi.
Bezpajumtnieku patversme - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Latvijā
Cilvēki paliks uz ielas bez darba: bizness ceļ trauksmi 1. jūlija nodokļu reformas dēļ
Iepriekš Ministru prezidents Krišjānis Kariņš atzīmēja, ka uzņēmumu finansēšana pandēmijas radītās krīzes periodā ir aizlienēta nauda, un to vajadzēs atdot.
Politiķis klāstīja arī par "anekdotiskiem gadījumiem" – uzņēmumi ar valsts atbalstu savus ienākumus palielinājuši. Pēc viņa domām, saņemot atbalstu, uzņēmumi pierod pie šīs sistēmas un plāno darbu saskaņā ar to, un jādomā, kā pārtraukt atbalstu – pakāpeniski vai acumirklī. Valsts nevar neierobežoti subsidēt uzņēmējdarbību, uzsvēra Kariņš.
Ziņu lente
0