Latvijā

Radīs caurumu budžetā un trūcīgajiem nepalīdzēs: vai samazinās PVN produktiem

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasМолоко
Молоко - Sputnik Latvija, 1920, 09.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Zemnieku saeima" un lielveikalu tīkls "Maxima" aicina samazināt PVN gaļai, zivīm un pienam.
RĪGA, 9. jūlijs - Sputnik. Iniciatīvu par PVN samazināšanu pārtikas produktiem izskatīs Saeimas Budžeta komisija, vēsta Latvijas Radio.
Petīcijas autori portālā Manabalss.lv lūdz samazināt pievienotās vērtības nodokli svaigai gaļai, zivīm, olām, piena produktiem, kā arī saglabāt jau samazināto nodokli Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām.
Здание Министерства финансов Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Valsts parāds kāpj pāri malām: cik pandēmija izmaksājusi Latvijas budžetam?
Samazināts PVN uzlabos vietējo ražotāju konkurētspēju un nodrošinās mazāk aizsargāto sabiedrības grupu atbalstu, uzskata idejas autori – "Maxima Latvija" korporatīvais vadītājs Jānis Vanags, Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes loceklis Guntis Gūtmanis un biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Mārtiņš Trons.
Tomēr Finanšu ministrija uzskata, ka PVN samazināšana produktiem nav efektīvākais paņēmiens, kā atbalstīt trūcīgos.
FM pārstāvis Ilmārs Šņucins norādīja, ka diskusijā pārsvarā minēts solis, kas ļautu atvieglot iedzīvotājiem, it īpaši mazturīgajiem, pārtikas produktu iegādi. Tomēr, pēc viņa domām, tas ir horizontāls lēmums, kas dos priekšrocības visiem, arī turīgākajiem. Tāpēc FM uzskata, ka jāvērtē visa nodokļu sistēma un vispirms jāvelta atbalsts caur nodokli darba spēkam.
Lielākajā daļā ES valstu PVN produktiem jau samazināts, tomēr, pec ekspertu domām, tas nav ietekmējis budžetu un iedzīvotāju labklājību.
Министр финансов Янис Рейрс несет портфель с проектом бюджета на 2021 год - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2021
FM vēlas atcelt nodokļu atvieglojumus mantojumam un laimestiem loterijā
Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs ir pārliecināts, ka nepietiek politiskās drosmes ieviest nodokļus vai pacelt tos. Turklāt lielākā daļa šo valstu ir turīgas, tāpēc var to atļauties un paciesties.
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sekretārs Aldis Adamovičs pieļāva, ka Saeima varētu vismaz daļēji atbalstīt iniciatīvu.
Viņš piebilda, ka minimālos apstākļos tā varētu radīt "caurumu" budžetā 56 miljonu eiro apmērā, tāpēc vajagot padomāt. Viņš pieļāva, ka PVN varētu samazināt atsevišķām preču grupām. Šī iemesla dēļ iniciatīva konceptuāli iesniegta kompetentajai komisijai.
Petīciju lemts iesniegt Budžeta un finanšu komisijai.
Ziņu lente
0