Pasaulē

Žurnāls "Nature" publicējis rakstu par "Sputnik V" efektivitāti un drošību

© Sputnik / Тимур Батыршин / Pāriet pie mediju bankasРоссийская вакцина "Спутник V" (Гам-КОВИД-Вак) для профилактики коронавирусной инфекции
Российская вакцина Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) для профилактики коронавирусной инфекции - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Raksta autors norāda, ka neskatoties uz ārvalstu kritiku, preparāts apstiprināts gandrīz 70 valstīs, bet izplatīšanai visā pasaulē tam vajadzīga PVO atļauja.
RĪGA, 8. jūlijs — Sputnik. Krievijā izstrādāto vakcīnu koronavīrusa profilaksei "Sputnik V" pielieto gandrīz 70 valstīs, taču līdz šim to nav apstiprinājusi Pasaules veselības organizācija (PVO), ņemot vērā strīdus par blaknēm, raksta žurnāls "Nature".
Raksta autors atzīmēja, ka "Sputnik V" bija pirmais preparāts Covid-19 profilaksei pasaulē, tas apstiprināts desmitos valstu, bet izplatīšanai visā pasaulē tam vajadzīga PVO atļauja. Daudzi ārvalstu epidemiologi kritizēja Krievijas preparātu par pārlieku steidzīgo reģistrāciju, vēsta RIA Novosti.
Российская вакцина против коронавирусной инфекции КовиВак Центра имени Чумакова - Sputnik Latvija, 1920, 07.07.2021
Krievijā
"KoviVak": Čumakova centra "klasiskās" Covid-19 vakcīnas īpatnības
Zināmā mērā bažas kliedēja publikācija žurnālā The Lancet par to, ka "Sputnik V" ar 91,6% efektivitāti novērš inficēšanos ar koronavīrusu un pilnībā ļauj izvairīties no smagas slimības gaitas. Vēlāk, 2021. gada aprīlī Gamaleja institūts publicēja jaunus datus – saskaņā ar tiek vakcīnas efektivitāte pēc otrās devas saņemšanas sastādīja 97,6%.
Neskatoties uz joprojām sastopamo kritiku, preparāts apstiprināts tādās valstīs kā Dienvidkorejā, Argentīnā, Ungārijā un Indijā, bet AAE tā efektivitāte novērtēta 97,8% līmenī.
Raksta autors atgādināja, ka "Sputnik V", atšķirībā no AstraZeneca и Johnson & Johnson satur divus adenovīrusus, tātad tā aizsargspējas ir augstākas. Turklāt pēc imunizācijas ar Krievijas preparātu nevienā valstī nav fiksēti trombozes gadījumi – par abām iepriekšminētajām vakcīnām to apgalvot nevar. Piemēram, Argentīna, Brazīlija un Sanmarīno nav ziņojušas ne par kādām smagām vakcinācijas sekām.
Вакцинация препаратом Sputnik V в Сербии - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Pasaulē
Latvijas iedzīvotājiem radusies iespēja vakcinēties ar "Sputnik V"
"Sputnik V" tālākie pētījumi Krievijā un ārvalstīs ļaus veidot precīzu ainu par preparāta efektivitāti un drošību, secināja autors.
Ziņu lente
0