Pasaulē

Vakcīnu karš: kā Eiropa cīnās ar "Sputnik V"

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Pāriet pie mediju bankasПрепарат "Карнивак-Ков", первая в мире вакцина против COVID-19 для животных, которой прививают животных в ветеринарной клинике в Москве
Препарат Карнивак-Ков, первая в мире вакцина против COVID-19 для животных, которой прививают животных в ветеринарной клинике в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atliek cerēt, ka vakcīnu cīņā virsroku gūs veselais saprāts. Pagaidām Krievijas mierīga spēka fonā Briseles patmīlas, ambīciju un godkāres cīņa izskatās patiešām nožēlojami.
Valsts diktatūras pēda ir smaga – Francijas valdība plāno ieviest obligāto vakcināciju pret Covid-19 vairāku profesiju pārstāvjiem.
Viņu vidū ir arī visu līmeņu medicīniskais personāls, veco ļaužu pansionātu un citu sociālo iestāzu darbinieki.
Obligāta rīcība nozīmē: tiks pieņemts atbilstošs likums, kas reglamentēs arī iespējas atteikties no vakcīnas, portālā RIA Novosti stāsta Jeļena Karajeva.
Bez pārliecinošiem argumentiem par vakcinācijas kaitīgumu cilvēkam, kurš atteiksies no vakcīnas, tiks piedāvāta pārcelšana uz citu posteni, kura dienesta pienākumi izslēdz tiešus kontaktus ar cilvēkiem (ja atalgojums samazināsies, starpību neviens pat nedomā kompensēt), vai atvaļinājums uz sava rēķina.
Līdzīgi noteikumi jau pieņemti Itālijā, kur saskaņā ar demokrātijas normām tos pūlas apstrīdēt, taču pagaidām bez īpašiem panākumiem: tiesas nelabprāt pieņem tamlīdzīgas prasības, turklāt spriedums ir iepriekš paredzams, pat nelasot lietas materiālus.
"Ja sabiedrības intereses un vispārējais labums ir apdraudēts, personiskie apstākļi un vēlmes atkāpjas otrajā plānā."
Gadu desmitiem ES pozicionēja sevi kā pārvalsti, kurā privātās tiesības un brīvības ir neapšaubāma lieta, taču pandēmija ir sajaukusi visas kārtis, un koronavīruss visu un visus salicis pa plauktiņiem.
Kolektīvais ir pārāks par individuālo, lai ko tur pirms pandēmijas ēras klāstīja visādi cilvēktiesību aizstāvji.
Krievijas Covid-19 vakcīna Sputnik V - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2021
Krievijā
KF Tiešo investīciju fonda direktors pastāstīja par "Sputnik V" pētījumiem ES
Valdības un Briseles areopāgs, saskārušies ar pandēmiju un izgāzušies visos menedžmenta līmeņos krīzes brīdī, nolēmuši likt šķēršļus infekcijai ar masveida vakcinācijas palīdzību. Tas būtu no vienas puses.
Toties no otras – kolosāli inficēšanās tempi, kuras viļņi viens pēc otra pārklāja kontinentu pēdējā pusotra gada laikā, ne par mata tiesu nav izkustinājuši paneiropiešu cīņas galveno mērķi. Nē, tas nav SARS-CoV-2, tā ir Krievija.
Cīņa ar vīrusu kļuvusi par vienu no epizodēm karā ar Krieviju.
Krievijas vakcīnas izstrādāšana un izmēģinājumi, ražošanas starts un vakcinācijas kampaņas sākums bija cīņas posmi – gan ar mērķi diskreditēt pašu efektīvāko preparātu koronavīrusa profilaksei – "Sputnik V", gan likt šķēršļus masveida vakcinācijai Krievijas Federācijā.
Partitūra tika sastādīta, ņemot vērā visdažādākos faktorus. To vidū svarīgākie bija sekojoši: valsts ieviesto noteikumu ievērošana ir padevības un "neeiropeiskuma" izpausme; "Sputnik V" nevar būt drošs un efektīvs; pati pote "nodarīs nelabojamu kaitējumu dabiskajai imunitātei".
"Orķestris", kam bija jāizpilda pasūtītā svīta, ir zināms: liels skaits "cilvēku ar labām sejām", par dažādu maksu vai sirdsapziņas balss vadīti, sāka spēlēt sacerētās kadences.
Ампула с российской вакциной Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2021
Nariškins pastāstīja, kāpēc ES ieilgst vakcīnas "Sputnik V" reģistrācija
Laikā, kad pašā ES par komentāru, kurā izskanēja atbalsts tēzei par "dabisko imunitāti", un par paustajām šaubām vakcīnas efektivitātes jautājumā labi pazīstamu medicīnas profesoru vienkārši padzina no lielas Parīzes slimnīcas nodaļas vadītāja vietas, Krievijas sociālajos tīklos tās pašas idejas atbalstītāju kustība auga plašumā un augumā.
Par centieniem paust neuzticēšanos Pfizer/BioNTech vakcīnai, kas izgudrota divu dienu laikā, nežēlastībā krita vēl viens franču mediķis. Filma "Hold-Up", kas apšaubīja Eiropas vadības kompetenci, tika dzēsta no darbu pieņēmušajām platformām. Toties Krievijā antivakcīnisti un viņu līszjutēji guva aizvien plašākas iespējas izklāstīt savu viedokli.
Vakcinācijas kampaņas sākums Krievijā bija organizēts tik precīzi, ka Eiropā dzīvojošie valsts pilsoņi ieradās, lai saņemtu abas "Sputnik V" devas. Bet Brisele, riebumā viebdamās, atļāva Ungārijai iepirkt vakcīnu, ja Brisele atcels iebildumus savienības budžeta jautājumos, tomēr otrai valstij – Slovākijai – iet pret straumi neļāva – gandrīz uzreiz pēc ziņas par iespēju iepirkt preparātu tika organizēta valdības krīze, lai parādītu Bratislavai, kurš te ir saimnieks. Pēc tam medijos "iesvieda" ziņas par to, ka piegādātās medikamenta devas atšķiras no aprobācijai saņemtajiem paraugiem.
Interesanti, ka ziņas tika iespiestas ar ukraiņu mediju starpniecību.
Bratislava padevās.
Pa to laiku pamazām noskaidrojās, kādu iemeslu dēļ Eiropas zāļu aģentūra tik nesteidzīgi pēta Krievijas iesniegtos dokumentus.
Brisele parādīja sevi visā savā birokrātiskajā daiļumā un dubultu standartu mirdzumā.
Спутник V спас европейскую страну. Теперь российскую вакцину пиарят в ООН - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2021
Video
"Sputnik V" glābj Eiropu. Tagad Krievijas vakcīnu reklamē ANO
Pfizer/BioNTech un AstraZeneca (to tās galu galā faktiski atteicās) pieteikumi tika izskatīti paātrināti, pārkāpjot visas normas (mēnešiem ilgu pētījumu vietā – dažas dienas), toties ar "Sputnik V" situācija ir diametrāli pretēja: nedēļām ilgi ("vajadzīgs vēl viens papīrītis, vajadzīgi papildu dati un ziņas").
Regulārās telefona sarunas starp Maskavu, Parīzi un Berlīni toreiz, pavasarī, un tagad, vasaras vidū, nevienu nemaldina – šajā gadījumā lemj nevis valstu un valdību vadītāji, bet gan Eiropas pārvara.
Viņi, bremzējot "Sputnik V" apstiprināšanu savienībā, vienlaikus pūlējās nobremzēt vakcinācijas procesu Krievijā.
Šādi soļi absolūti precīzi iekļaujas darbībās, ko Eiropas diplomātijas šefs Borels nesen nosauca par Krievijas iespēju ierobežošanu, pat ja tā pastāv vienīgi Eiropas partneru prātos.
Eiropiešiem jau iepotēts, ka "no Maskavas nekas labs nevar nākt", pat tad, kad Maskavas roka burtiski bija vienīgā Eiropā, kas pastiepa atbalstu un palīdzību Apenīniem, kad Krievijas kara mediķi pagājušajā vasarā glāba saslimušos itāļu sirmgalvjus.
Tagad, kad Krievija uzstājīgi lūdz vakcinēties, Eiropa to uzskata par "Kremļa diktatoriskajiem izgājieniem", toties pakāpeniskas obligātās vakcinācijas ieviešanu ES valstīs vērtē ļoti atzinīgi.
 Ветеринар держит в руках шприц с препаратом Карнивак-Ков от COVID-19 в ветеринарной клинике в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Krievijas vakcīnu "Sputnik V" apstiprināja jau trešdaļā pasaules valstu
Patiešām, tuvredzība un nespēja atšķirt sabiedrotos no pretinieka ir Eiropas elites īstenotās politikas raksturīga iezīme jau vairākus gadu desmitus. Reiz tāda miopija noveda pie kara.
Atliek tikai cerēt, ka vakcīnu cīņā virsroku gūs veselais saprāts. Un rūpes, kā ES labprāt uzsver, par "vispārējo labumu".
Bet Maskava, ņemot vērā pēdējo 18 mēnešu notikumus, gandrīz ik dienas demonstrē patiesas humānisma iezīmes.
Katru dienu, atmetot malā aizspriedumus, ignorējot domstarpības, tā apliecina, ka ikviena cilvēka dzīvība ir bezgalīgi vērtīga.
Un šajā mierīga spēka fonā Briseles patmīlas, ambīciju un godkāres cīņa izskatās patiešām nožēlojami.
Ziņu lente
0