Krievijā

"KoviVak": Čumakova centra "klasiskās" Covid-19 vakcīnas īpatnības

© ФНЦИ и разработки им. М. П. Чумакова / Pāriet pie mediju bankasРоссийская вакцина против коронавирусной инфекции "КовиВак" Центра имени Чумакова
Российская вакцина против коронавирусной инфекции КовиВак Центра имени Чумакова - Sputnik Latvija, 1920, 07.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakcīna "KoviVak" Covid-19 profilaksei ir izgatavota no "nogalinātā" koronavīrusa, kas nespēj vairoties un inficēt, taču droši veido imunitāti.
RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Preparāts "KoviVak" ir reģistrēts šā gada februārī. Tam ir gadu desmitiem izmēģināta tehnoloģiskā platforma, ar kuras palīdzību ražo vakcīnu no poliomielīta. Par koronavīrusa vakcīnas sastāvu, tās kontrindikācijām un blakusparādībām stāsta RIA Novosti.

Vakcīnas "KoviVak" sastāvs

Pagājušā gada martā un aprīlī Krievijas Zinātņu akadēmijas M. Čumakova vārdā nosauktā Federālā imunoloģisko preparātu pētniecības un izstrādes zinātniskā centra zinātnieki izdalīja RNS no pirmo SARS-CoV-2 pacientu biomateriāla. Genomus salīdzināja ar tolaik zināmajiem paraugiem no Uhaņas un sekoja vīrusa evolūcijai Krievijā. Atlasītus vīrusus kultivēja šūnu līnijā Vero, un ieguva celmu AYDAR-1, kas kļuva par "KoviVak" vakcīnas pamatu.
Ампулы с российской вакциной Гам-КОВИД-Вак (Спутник V) - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Krievijā
Maskavā sākās "Sputnik V" klīniskais pētījums pusaudžiem
Vakcīnas ražošana ir šūnu līnijas Vero kultivēšana, celma AYDAR-1 iegūšana, vīrusa čaulas ķīmiskā iznīcināšana, RNS inaktivācija un visatbildīgākais posms - attīrīšana.
Rezultātā paliek tikai neaktīvas daļiņas un vīrusa proteīnu fragmenti. Svarīgi ir tas, ka tiek saglabāti S-proteīni (angl. Spike - smaile, asums), kuri veido raksturīgos izaugumus uz vīrusa virsmas, kas nepieciešami antivielu veidošanai.
"KoviVak" aktīvā viela atrodas buferšķīdumā kopā ar palīgmolekulām, ieskaitot alumīnija hidroksīdu, kas pastiprina imūnatbildi. Vakcīna nesatur antibiotikas un konservantus.

Darbības princips un atšķirības no citām vakcīnām

Pēc vakcinēšanas ar "KoviVak" injekcijas vietā "pulcējas" imūnās šūnas. Tās klasificē nogalinātās vīrusu daļiņas kā "ienaidnieku" un sāk ar tām cīnīties. Daudzu procesu rezultātā asinīs sāk veidoties antivielas.
Satiekoties ar reālo koronavīrusa infekciju, šīs antivielas to uzreiz iznīcinās. "KoviVak" arī veicina t-šūnu imunitāti, taču, iespējams, mazāk izteiktu salīdzinājumā ar "Sputnik V".
Atšķirībā no "Sputnik V" un "EpiVakKorona", "KoviVak" ir izgatavots no veselām koronavīrusa daļiņām. Tādējādi organisms trenējas uz nelielās reālā, lai arī inaktivētā, vīrusa devas. Šādā gadījumā veidojas pilnvērtīga antivielu atbilde.
Медик готовит шприц с вакциной - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2021
Nosaukta labākā Covid-19 vakcīna: atzīšanas kritēriji – "tumša bilde"

Vakcīnas "KoviVak" blakusparādības

Pētījumi uz cilvēkiem apstiprināja vakcīnas drošību. Preparāts neizraisīja nedz vietējas, nedz sistēmiskās reakcijas vai negatīvu neiroloģisko efektu.
Saskaņā ar preparāta lietošanas instrukciju, blakusreakcijas pēc vakcinācijas var ilgt apmēram trīs diennaktis. Visbiežāk tiek atzīmētas sāpes, sacietējums injekcijas vietā, kā arī galvassāpes, īslaicīga temperatūras paaugstināšanās.
Iespējama alerģiska reakcija, limfmezglu palielināšanās. Imunitātes noslogošanas dēļ pēc vakcinācijas iespējamas akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes.

Darbības ilgums

Pagaidām nav zināms, cik ilgi "KoviVak" pasargā no Covid-19. Tas būs izpētīts 30 tūkstošu brīvprātīgo klīnisko izmēģinājumu fāzes laikā. Čumakova centra ģenerāldirektors Aidars Išmuhamedovs iepriekš ziņoja, ka imunitāte turas astoņus mēnešus.

Kontrindikācijas vakcinācijas veikšanai

Vakcīnu "KoviVak" nepielieto bērniem vecumā līdz 18 gadiem un personām vecākām par 60 gadiem, grūtniecēm un ar krūti barojošām mātēm. Tāpat kontrindikāciju vidū ir onkopatoloģijas, HOPS, un dažādas alerģijas.
"KoviVak" nedrīkst ievadīt tiem, kuriem pagātnē uz jebkuru citu vakcīnu bija smagas alerģiskās reakcijas, tādas, kā Kvinkes tūska, anafilaktiskais šoks.
Российская вакцина от COVID-19 Спутник V - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2021
Kāpēc vakcīna "Sputnik V" izdevusies efektīva – virusologa atbilde
Vakcināciju neveic drudža, infekcijas slimības, hroniskas slimības saasināšanās laikā.
Tāpat pastāv virkne smagu slimību, kas prasa piesardzību un konsultācijas ar ārstējošo ārstu, lai novērtētu priekšrocības un riskus.
Telegram ir pieejama tērzētava, kur tiek publicētas cilvēku atskaites par vakcināciju ar "KoviVak". Tajā ir vairāk nekā desmit tūkstoši dalībnieku. Pēc vakcinācijas cilvēki galvenokārt atzīmē vājumu, reiboni, miegainību, niezi, sāpes injekcijas vietā, īslaicīgu ķermeņa temperatūras paaugstināšanos, nelielu savārgumu.
Ziņu lente
0