Pasaulē

"Braukāsiet apkārt pāri Ziemeļpolam": Baltkrievija var ierobežot transporta tranzītu

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasФуры скопились на белорусско-литовской границе
Фуры скопились на белорусско-литовской границе - Sputnik Latvija, 1920, 07.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aleksandrs Lukašenko piedraudēja Rietumvalstīm ar transporta tranzīta ierobežošanu caur republikas teritoriju, ja sankcijas tiks pastiprinātas.
RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka neizslēdz iespēju ierobežot transporta tranzītu jauno Rietumu sankciju gadījumā. Premjerministrs piebilda, ka Minska skatīsies uz ES partneru uzvedību un spers atbildes soļus, nedarot pāri savai ekonomikai.
Lukašenko pretdarbību sankcijām apspriedes laikā uzdeva valdībai atbildē uz Rietumu sankcijām pievērst uzmanību ārvalstu kompāniju darbam valstī, kā arī kravu tranzītam caur Republiku. Viņa vārdus savā vietnē citē valsts izdevums "Belarusj segodņa".
"Mēs zinām, kurš ASV, Vācijā un citās, īpaši Eiropas valstīs, ir iestājies pret komplektējošo un pamatmezglu piegādēm mūsu uzņēmumiem. Mēs viņus pazīstam. Mums ir pieredze. Atcerieties, "Škoda", "Nivea" un tā tālāk (aprīlī šo kompāniju preces uz sešiem mēnešiem tika iekļautas aizliegto preču sarakstā, kā atbilde uz sankcijām – red. piez.)? Mēs viņiem teicām: puiši, paldies, uz redzēšanos. Pirmkārt: baltkrievu tirgū – ne soli, otrkārt, caur Baltkrieviju – arī ne soli. Tieši tā jārīkojas arī ar vāciešiem. Lai piegādā savu produkciju caur Somiju uz Ķīnu un Krieviju. Vai caur Ukrainu... lai brauc un piegādā tur," sacīja Lukašenko.
"Bet ja kurināsiet situāciju pret Baltkrieviju ar jaunām sankcijām – tad braukāsiet apkārt (Baltkrievijai - red. piez.) pāri Ziemeļpolam un Vidusjūrai," piebilda baltkrievu līderis.
Valsts prezidents atzīmēja, ka republikas valdība pagaidām pandēmijas apstākļos uzvedas "cilvēciski tranzīta, kravas, vieglā transporta jautājumos un tā tālāk".
Кандидат в президенты Светлана Тихановская - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Politika
Krievijā reaģēja uz jauno Tihanovskas biroja statusu Lietuvā
Savukārt Baltkrievijas premjerministrs Romāns Golovčenko paziņoja, ka Minskas atbildes sankciju ieviešanas perspektīvas attiecībā uz tranzītu būs atkarīgas no Eiropas partneru uzvedības.
"Kas attiecas uz tranzītu un citiem maršrutiem – šāda opcija pastāv, taču mēs skatīsimies uz mūsu Eiropas partneru uzvedību un īstenosim tam brīdim adekvātus pasākumus, kuri neietekmēs baltkrievu ekonomiku," teica Golovčenko.

Baltkrievijas un Rietumu attiecības

Baltkrievijas un Rietumu attiecības strauji pasliktinājās pēc prezidenta vēlēšanām 2020. gada 9. augustā, kurās sesto reizi uzvarēja Aleksandrs Lukašenko. Saskaņā ar CVK datiem viņš saņēma 80,1% balsu. Virkne rietumvalstu neatzina balsojumu par brīvu un demokrātisku.
Baltkrievijā sākās masveida protesta akcijas, kuru izkliedēšanai varas iestādes cita starpā izmantoja arī speciālos līdzekļus un speciālo tehniku.
Вакцинация препаратом Sputnik V в Сербии - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Pasaulē
Latvijas iedzīvotājiem radusies iespēja vakcinēties ar "Sputnik V"
Pērn ES pieņēma trīs sankciju paketes pret virkni Baltkrievijas uzņēmumu un amatpersonu – Brisele uzskata, ka tie ir atbildīgi par prezidenta vēlēšanu rezultātu iedomāto falsifikāciju, kā arī par vardarbību pret protesta akciju dalībniekiem.
Baltkrievijas vadība norāda, ka akcijas valstī tiek koordinētas no ārvalstīm. Lukašenko pārmeta Rietumiem tiešu iejaukšanos republikas iekšējās lietās, norādīja, ka nekārtības rīko ASV, bet eiropieši tām "piespēlē".
ES strādā jau pie ceturtās sankciju paketes. Iespējams, tā tiks apstiprināja līdz jūnija beigām.
Ziņu lente
0