Latvijā

Uzņēmumi netiek galā ar zaudējumiem: Latvijas būvniecības nozarei draud problēmas

© rawpixelСтроительные каски
Строительные каски - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Būvniecības nozares pārstāvji uzskata, ka, ja tuvākajā nākotnē netiks izstrādāts jauns mehānisms uzņēmumiem, kuri noslēguši līgumus līdz būvmateriālu izmaksu kāpumam, sāksies bankrotu vilnis
RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons informēja, ka šogad būvniekiem ir traģiskā situācija: būvmateriālu izmaksas pieauga par 6,1% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, raksta Tvnet.lv.
Speciālists tāpat atzīmēja problēmas ar līgumiem, kuri tika noslēgti, kad būvmateriālu cenas vēl nav palielinājušās. Un tagad, kad jāsāk publiskie būvdarbi, kas veido vismaz pusi no būvnieku portfeļa, kompānijas cietīs milzīgus zaudējumus, līdz pat bankrotēšanai, jo būvmateriālu cenas dažās pozīcijās ir palielinājušās par 200 procentiem.
VID ēka - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Latvijā
"Sāku raudāt aiz bezpalīdzības": latviešu režisore par jaunajiem nodokļiem
Saistībā ar radušos situāciju Latvijas Būvuzņēmēju partnerības locekļi ir nosūtījuši vēstuli Ekonomikas un Finanšu ministrijām, kurā aicina rast risinājumu attiecībā uz jau spēkā esošajiem līgumiem. Vēstules autori aicina izstrādāt mehānismu ilgtermiņā normatīvo aktu līmenī, lai gadījumā, kad no būvkompāniju neatkarīgu apstākļu dēļ būtiski pieaug būvniecības izmaksas, publisko būvdarbu līgumos būtu paredzēta būvniecības līguma cenas pārskatīšana.
Miķelsons uzskata, ka cenu indeksācijas risinājuma nepieciešamību pierāda Latvijā pēdējo 20 gadu laikā vairākkārt notikušie ļoti straujie cenu lēcieni. Rezultātā, kad nebija iespējams saskaņot līguma cenas izmaiņas, vairāki lieli publiskie būvniecības līgumi tika izbeigti, un bija izsludināti jauni iepirkumi, kuros pasūtītājam vēlāk tomēr bija jāmaksā tā brīža tirgus cena.
Американский доллар - Sputnik Latvija, 1920, 24.06.2021
Viedoklis
Pārspējuši rekordus: inflācija ASV apdraud pasaules ekonomiku
Miķelsons neizslēdz, ka arī šogad būs būvnieki, kuri lauzīs līgumu, ja viņiem neizdosies mainīt iepriekš noteikto cenu.
Ziņu lente
0