Latvijā

Latvijas iedzīvotāji lielākoties noslīkst upēs un ezeros

© Kévin VeauРека Гауя
Река Гауя - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Negadījumu skaits ūdenī pieaug, kad Latvijā iestājas karstums.
RĪGA, 6. jūlijs - Sputnik. Aizvadītajās brīvdienās no Latvijas ūdenstilpēm tika izcelti trīs bojāgājušie, paziņoja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).
Svētdien Rīgā tika izglābts cilvēks, kurš atradās upē un nespēja patstāvīgi nokļūt līdz krastam. Pirmdienas rītā Jūrmalā tika atrasts viens noslīkušais. Vēl divi cilvēki noslīkuši piektdien un sestdien Rīgā un Olaines novadā.
Kopš gada sākuma Latvijā noslīkuši 57 cilvēki, bet kopš oficiālās peldsezonas atklāšanas 15. maijā VUGD no ūdenstilpēm izcēlis 26 bojāgājušos. Pērn šajā periodā ūdenī gāja bojā 30 cilvēki.
Pēc VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšnieces Agritas Vītolas vārdiem, nelaimes gadījumu skaits ūdenī pieaug, kad iestājas siltāks laiks.
"Lielākoties noslīkst upēs, jo Latvijā to tīklojums un pieejamība ir liela. Pērn no 58 bojāgājušajiem no upēm tika izcelti divdesmit trīs, no ezeriem – piecpadsmit, no dīķiem – deviņi. Nereti cilvēki ir neapdomīgi un pārgalvīgi riskē, vēlas sevi apliecināt, mēģinot pārpeldēt upi," stāsta Vītola.
Viņa uzsver, ka vēl viens nelaimes gadījumu iemesls ir tas, ka atpūta pie ūdens bieži tiek apvienota ar alkohola lietošanu.
Statistika liecina, ka ik gadus Latvijā noslīkst vairāk nekā 100 cilvēku. Pēc noslīkušo skaita, rēķinot uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, Latvija saglabā vienu no bēdīgajiem rekordiem Eiropas valstu vidū. Parasti vairums traģēdiju notiek nelabiekārtotās peldvietās vai neapdomātas uzvedības rezultātā – piemēram, nirstot ūdenī ar galvu uz priekšu.
Купаться не рекомендуется - Sputnik Latvija, 1920, 06.06.2021
Latvijā
Sinoptiķi par ūdens temperatūru Latvijas ezeros un upēs
Turklāt saskaņā ar Latvijas peldēšanas federācijas datiem tikai 18% Latvijas iedzīvotāju mācījās peldēt skolā vai apmeklēja peldēšanas nodarbības, 45% teica, ka iemācījušies peldēt patstāvīgi, pārējie 37% noradīja, ka peldēt neprot. Uz jautājumu, vai jūs protat peldēt, apstiprinoši atbildēja aptuveni ceturtdaļa no aptaujātājiem.
Ziņu lente
0