Viedoklis

"Sēžas astē aviācijas bāzes kuģiem": kas sagādā raizes NATO admirāļiem

© Public domain / Unknown authorUSS Nimitz
USS Nimitz - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ātra, klusa, ar lielu darbības rādiusu: KF Jūras kara flotes zemūdens spēku bruņojumu papildinājusi universāla torpēda UET-1.
Tā aizvietos jau padomju laikos izstrādāto un pamatīgi novecojušo elektrisko torpēdu USET-80. Par mūsdienu un perspektīvajiem flotes lādiņiem RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.
Ieķerties ķīļūdenī
2018. gada vasarā mediji ziņoja, ka 18 jaunās UET-1 saņēma "Varshavyanka" projekta dīzeļelektriskā zemūdene "Novorossiysk". Vienlaikus lādiņu izstrādātājs "Dagdizeļ" noslēdza līgumu par 73 torpēdām līdz 2023. gadam. KF Aizsardzības ministrijai tas izmaksās 7,2 miljardus rubļu. Jaunais bruņojums būtiski stiprinās dīzeļelektrisko zemūdeņu floti. Vispirms UET-1 saņems Melnās jūras flotes "Varshavyankas" Valsts izmēģinājumi noslēgušies jau pērn.
Universālās elektriskās torpēdas īpašības pagaidām ir valsts noslēpums. Publicētas tikai ziņas par eksporta variantu, kura iespējas ir apzināti samazinātas. Lūk, kādas tās ir: darbības rādiuss – aptuveni 25 kilometri, ātrums – līdz 50 mezgli, zemūdens mērķu identifikācijas attālums – 3,5 kilometri. Paštēmēšanas sistēma darbojas pa akustisko kanālu.
Tāpat kā citi šāda veida lādiņi, kuģus UET-1 atrod pēc ķīļūdens pēdām, periodiski nosūtot augšup hidroakustiskos impulsus. Kad atspoguļotais impulss mainās, sistēma noraida komandas uz stūres vadības iekārtām. Torpēda vajā mērķi, pārvietojoties līkločiem. Zem kuģa dibena iedarbojas magnētiskais detonators.
© Sputnik / Олег Ласточкин / Pāriet pie mediju bankas"Varshavyanka" klases zemūdene
Дизельная подводная торпедная лодка класса Варшавянка - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
"Varshavyanka" klases zemūdene
UET-1 apvieno visas elektrisko torpēdu priekšrocības salīdzinājumā ar lādiņiem ar termiskajām enerģētiskajām spēkiekārtām. Dzinēja jauda nav atkarīga no pārvietošanās dziļuma, un tas ir ļoti svarīgs faktors pretzemūdeņu bruņojumam. Tā stabili tur noteikto kurus, jo ne masa, ne smaguma centrs nemainās. Torpēda ir maztrokšņaina, kā arī neatstāj gandrīz nekādas pēdas. Ir ļoti grūti to atrast.

Spēcīgāka nekā priekšgājējas

Pirms UET-1 bija USET-80 (universālā paštēmējošā elektriskā torpēda), izstrādāta 80. gados. Desmitiem gadu ilgās ekspluatācijas laikā noskaidrojies, ka torpēdas ir uzticamas un spēcīgas, tām nepieciešama vien neliela apkope, tomēr šobrīd tās jau piekāpjas rietumu analogu priekšā. Elektriskais dzinējs ar vara-magnija akumulatoru, ko aktivizē jūras ūdens. Darbības rādiuss – 18 kilometri, ātrums – 45 mezgli. Maksimālais dziļums – 1000 metri. Divu kanālu tēmēšanas sistēma – aktīvi-pasīvā akustiskā un pa ķīļūdens pēdām. Skaidrs, ka par UET-1 eksporta variants būtiski pārspēj priekšteci.
Подводный крейсер Князь Владимир  - Sputnik Latvija, 1920, 24.12.2020
Krievijas floti papildinās divi "Borei A" klases zemūdens atomkreiseri
Jaunā torpēda būs universālāka. 40 gadu laikā USET-80 ne vienu vien reizi pārbaudītas augstos platuma grādos, kur ūdens būtiski atšķiras no flotes poligoniem. Arktikā iespējamas problēmas ar akumulatoriem, turklāt nav zināms, kā reaģēs paštēmēšanas sistēma, kad augšā ir nelīdzens ledus lauks, kas haotiski atspoguļo virkni signālu. UET-1 ir efektīva jebkuros apstākļos.
Jautājumus rada tikai cena: aptuveni simt miljoni rubļu par vienu torpēdu. Lai arī Francijā izstrādātais analogs – F21 nodokļu maksātājiem izmaksā divkārt dārgāk, summa tomēr ir nopietna. Acīmredzot, tāpēc Aizsardzības ministrija pasūtīja tikai 73 vienības. Tas ir četru "Varshavyanka" munīcijas komplekts.

Atomzemūdeņu bruņojums

Zemūdens flote nesteidz atteikties arī no termiskajām torpēdām, kam tāpat ir savas priekšrocības.
Pirmkārt, tās ir lētākas un vienkāršāk ražojamas. Otrkārt, tās kalpo daudz ilgāk (torpēdas ar akumulatoriem – ne vairāk kā desmit gadus). Treškārt, termiskie lādiņi var būt daudzkārt lietojami, un tas ir ļoti svarīgi zemūdeņu ekipāžu māvībās. Piemēram, amerikāņi uzlasa izšautās torpēdas Mark 48, atkal uzpilda un ielādē torpēdu aparādos.
Modernākais termiskais lādiņš Krievijas JKF arsenālā ir universālā dziļūdens paštēmējošā torpēda (UGST) "Fizik" ar 533 mm kalibru. Termiskā propulsīvā sistēma darbojas ar viena komponenta šķidro degvielu, ko sasilda starta pulvera lādiņš. Maztrokšņains ūdensmetējs. Ātrums – līdz 65 mezgli, tālums – 60 km.
© Sputnik / Александр Гальперин / Pāriet pie mediju bankasUniversālā dziļūdens paštēmējošā torpēda (UGST)
Универсальная глубоководная самонаводящаяся торпеда УГСТ - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Universālā dziļūdens paštēmējošā torpēda (UGST)
2017. gadā JKF uzņēma bruņojumā "Fizik 2" ar uzlabotām taktiskajām un tehniskajām īpašībām. Turpinās darbs pie jaunās torpēdas "Futlar". Zināms, ka tā saņems pilnveidotu paštēmēšanas sistēmu ar palielinātu zemūdens mērķa notveršanas attālumu. Ja projekts gūs panākumus, ar "Futlar" apbruņos atomzemūdenes – projektu "Borey" un "Yasen" zemūdenes un to modifikācijas.
Ziņu lente
0