Latvijā

Pat ministrija nevēlas maksāt pilnu sociālo nodokli: atlaista apkopēja

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Ekonomikas ministrijas ēka
Latvijas Ekonomikas ministrijas ēka - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izmaiņas nodokļu jomā jau spiež atlaist darbiniekus. Jaunās tendences skārušas pat Ekonomikas ministriju.
RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Pat Ekonomikas ministrija nevēlas maksāt pilnu sociālo nodokli saskaņā ar jauno sistēmu: apkopēja sūdzējās, ka nav pat brīdināta par atlaišanu, raksta Press.lv.
"Vakar meitenei, kas strādāja Ekonomikas ministrijā nepilnu slodzi par apkopēju, vienkārši pateica, ka rīt (t.i. šodien) uz darbu vairs var nenākt - esot atlaista. Uz jautājumu - kāpēc? - saņēmusi atbildi: nevaram vairs atļauties algot nepilnas slodzes darbiniekus. Kāpēc nepateica ātrāk? Tāpēc, ka paši neesot ātrāk zinājuši, ka tā būšot jādara! Ekonomikas ministrijā!!! Par kādu sociālo spilvenu te ir runa??!!!" sociālajā tīklā Facebook pastāstīja Anita Pirktiņa.
Komentāros viņa pastāstīja, ka apkopēja strādājusi pārbaudes laiku – trīs mēnešus, un nostrādāts vien mēnesis, tātad, saskaņā ar likumu, viņu varēja atlaist, pat nepaskaidrojot iemeslu. Tomēr šajā gadījumā iemesls minēts – nepilnas slodzes darbs.
Pilnu sociālo nodokli par nepilnu slodzi darba devējam jāmaksā, ja tā darbiniekam ir vienīgā darba vieta. Ja darba vietas ir vairākas, kā, piemēram, mēdz būt apkopējām, kuras par nepilnu slodzi uzkopj vairākas vietas, pēc jaunās sistēmas piemaksāt nevajadzēs, vai būs jāpiemaksā minimāla summa.
Pērnā gada beigās Saeima apstiprināja grozījumus likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kas paredz sociālā nodokļa likmes samazināšanu par 1%, kā arī ievieš minimālo obligāto sociālo iemaksu cilvēkiem, kas strādā alternatīvos nodokļu režīmos, kuru alga nesasniedz valstī noteikto minimālo atalgojumu.
Уборщица красит пол - Sputnik Latvija, 1920, 30.06.2021
Latvijā
Uzņēmējs par sociālajām iemaksām: atlaidīšu studentu un apkopēju
Saskaņā ar apstiprināto likumprojektu, no 1. jūlija minimālais obligātais sociālais nodoklis sastāda 170 eiro mēnesī no minimālās algas 500 eiro apmērā. Ja algotā darbinieka reālie ienākumi nesasniedz minimālo algu, starpību starp faktiski nomaksāto sociālo nodokli un 170 eiro nāksies segt darba devējam (vai pašnodarbinātajai personai – pašai par sevi). Ja pašnodarbinātās personas ienākumi nesasniedz minimālo algu, viņam būs jānomaksā sociālais nodoklis 10% apmērā no saņemtajiem ienākumiem.
No minimālās sociālās iemaksas atbrīvoti dažu kategoriju darbinieki, ieskaitot pensionārus, kuru apgādē ir bērni vecumā līdz 3 gadiem, I un II grupas invalīdi, kā arī ārvalstu darba devēju nodarbinātie.
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2020. gada decembrī 6% strādājošo saņēma algu līdz 200 eiro apmērā, 8% - no 200 līdz 400 eiro.
Ziņu lente
0