Pasaulē

PVO publicēja ieteikumus "melnās sēnītes" izplatības mazināšanai

© Ed Jones / AFPВсемирная организация здравоохранения
Всемирная организация здравоохранения - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules veselības organizācija aicina minimizēt kortikosteroīdu un antibiotiku lietošanu Covid-19 vieglas un vidēji smagas gaitas apstākļos.
RĪGA, 3. jūlijs — Sputnik. Pasaules veselības organizācija (PVO) iesaka minimizēt hormonālo preparātu un antibiotiku lietošanu Covid-19 ārstēšanai, lai neinficētos ar sēnīti, sarunā ar RIA Novosti atklāja organizācijas pārstāve Krievijā Melita Vuinoviča.
Viņa paskaidroja, ka dažas sēnīšu infekcijas, kas fiksētas koronavīrusa pacientiem Indijā, iespējams, sakstītas ar rauga sēnītēm, citas – ar pelējumu. Savukārt pelējums var radīt mukormikozi ("melno sēnīti") un aspergilozi (to izraisa cita tipa sēnīte).
Plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Latvijā
Kad Latvijai pāri velsies Covid-19 "Indijas" paveida vilnis
"Rauga un pelējuma sēnītes parasti sastopamas apkārtējā vidē, taču inficē cilvēkus ar novājinātu imūnsistēmu, piemēram: cilvēki ar diabētu vai citām hroniskām slimībām, vēža slimnieki, tie, kas ilgu laiku lietojuši noteiktas zāles, un, protams, arī Covid-19 vājina imunitāti," paziņoja eksperte.
Vuinoviča atzīmēja, ka PVO aicina minimizēt kortikosteroīdu un antibiotiku nesamērīgu lietošanu Covid-19 vieglas un vidēji smagas gaitas apstākļos. Viņa paskaidroja, ka korikosteroīdi smagos gadījumos patiešām glabj dzīvību, tomēr to masveida pielietošana var radīt sēnīšu infekcijas.
Speciāliste ieteica arī rūpīgi tīrīt un dezinficēt biomedicīniskās iekārtas, piemēram, bentilatorus.
Ja pacientam diagnosticētas sēnīšu infekcijas, viņš jāārstē ar pretsēnīšu preparātiem, piebilda PVO pārstāve.
Грипп насморк болезнь - Sputnik Latvija, 1920, 21.06.2021
Pasaulē
Atgādina iesnas un "pļauj" jaunos: kas zināms par koronavīrusa "Indijas" štammu
"Svarīgi uzsvērt, ka ņemot vērā medicīnas sistēmas gatavību un augstos higiēnas un dezinfekcijas standartus Krievijā, šis tisks tiek kontrolēts," viņa secināja.
Mukormikoze, jeb "melnā sēnīte" ir sēnīšu infekcijas radītas komplikācijas. Slimība var veidoties cilvēkiem, kuri saskārušies ar sēnīšu spotām apkārtējā vidē, vai pēc tam sēnīte nonākusi ādā caur griezumu, skrambu vai apdegumu.
Lielāko risku slimība nes diabēriņiem, kā arī cilvēkiem, kuru imūnsistēma ir novājināta pēc cīņas ar slimību, piemēram, Covid-19.
Ziņu lente
0