Pasaulē

Indijā atrasts viens no visbīstamākajiem vīrusiem

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasЛетучая мышь
Летучая мышь - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cilvēkiem nāvējoši bīstamais Nipah henipavīruss pirmo reizi atrasts sikspārņu populācijā Maharaštra štatā.
RĪGA, 3. jūlijs – Sputnik. Indijas Nacionālā virusoloģijas institūta zinātnieki pirmo reizi atraduši Nipah henipavīrusu sikspārņu populācijā Maharaštra štatā, vēstīts provizoriskajā rakstā "Infekciju un sabiedriskās veselības aprūpes žurnālā".
Vīrusu, ko parasti atrod dažādu sikspārņu sugu pārstāvju organismā, Pasaules veselības organizācija uzskata par vienu no bīstamākajiem pasaulē. Pie cilvēka tas parasti nonāk, lietojot pārtikā augļus, uz kuriem nonākušas inficēta dzīvnieka siekalas. Pie tam patlaban nav ne zāļu, ne vakcīnas no vīrusa, taču tā letalitātes līmenis sasniedz 40-75%.
Всемирная организация здравоохранения - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Sikspārņi "atnesuši" Covid-19 uz fermu: PVO atgriežas pie sākotnējās versijas
Iepriekš Indijā fiksēti četri šīs slimības uzliesmojumi. Pirmo reizi Nipah henipavīruss reģistrēts Rietumbengālijas štatā 2001. un 2007. gadā. Vēl divas reizes – 2018. un 2019. gadā – Keralas štatā.
Zinātnieki atzīmēja, ka laikā no 2020. gada marta izpētījuši 80 Rousettus leschenaultii un Pipistrellus Pipistrellus sikspārņu paraugus no Mahabalešvaras alas un atraduši to organismā Nipah henipavīrusa RNS un antiķermenīšus pret to, pastāstīja RIA Novosti.
"Atkārtotie uzliesmojumi, augstais mirstības līmenis, nodošana no cilvēka cilvēkam un efektīvu vakcīnu/pretvīrusu preparātu rada nopietnu satraukumu Indijā, jo sikspārņu populāciju dzīvesvietas ir plaši izplatītas rajonos, kur dzīvo liels skaits cilvēku," zinātnieki atzīmēja savā rakstā.
Во время работы в вирусологической лаборатории - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2020
Virusoloģe novērtēja buboņu mēra izplatības risku
Pētnieki norādīja, ka atklājums prasa tālākus pētījumus, jo no pašreizējā apskata nav iespējams izdarīt nekādus slēdzienus, ņemot vērā sikspārņu nelielo atlasi.
Ziņu lente
0