Politika

Žozeps Borels publicējis rakstu "Ko darīt ar Krieviju"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasЖозеп Боррель
Жозеп Боррель - Sputnik Latvija, 1920, 02.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ir liels kaimiņš, kurš nekur nepazudīs, ES diplomātijas vadītājs atgādina savā rakstā.
RĪGA, 2. jūlijs — Sputnik. Eiropas Savienības diplomātijas vadītājs Žozeps Borels savā rakstā "Ko darīt ar Krieviju" atklāja savus priekšstatus par to, kā Briselei vajadzētu rīkoties attiecībās ar Maskavu, vēsta RIA Novosti.
"Krievija ir mūsu lielākais kaimiņš. Tā nekur nepazudīs, un maz ticams, ka tuvākajā laikā notiks politiskās pārmaiņas, kas vedīs pie uzvedības modeļa būtiskām pārmaiņām," viņš atzīmēja.
Borela rakstā deklarēti galvenie darba virzieni divpusējos sakaros ar Krieviju, ko diplomāts dēvē par triādi: dot pretsparu, savaldīt un iesaistīt:
Stāties pretī "starptautisko tiesību apzinātiem pārkāpumiem no Krievijas puses";
Pretoties Kremļa centieniem graut ES vienotību;
Sadarboties ar Maskavu globālo un reģionālo problēmu risināšanai.
Ilustrējot pirmo gadījumu, ES diplomātijas vadītājs minēja situāciju Ukrainā. Pēc viņa vārdiem, Briselei ir jānodrošina Minskas protokolu izpilde no Krievijas puses un jāturpina spiediens pret Kremli MH17 lietas kontekstā.
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija, 1920, 29.05.2021
Politika
Politologs paskaidroja, ar ko saistītas ES neskaidrās prasības Maskavai
Otrā principa īstenošanai viņš aicina nodrošināt Eiropas likumdošanas ievērošanu, lai stātos pretī kiberuzbrukumiem un dezinformācijas mēģinājumiem, kuri it kā nākot no Krievijas puses.
Runājot par trešo postulātu, Borels uzsvēra, ka Kremlis ir bijis un paliek liela mēroga spēles dalībnieks starptautiskajā arēnā, bet pēdējā laikā tam pat izdevies palielināt savu ietekmi daudzis pasaules reģionos. Tāpat viņš aicināja sadarboties ar Krieviju cīņā ar koronavīrusa pandēmiju un tās sekām.
Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško pēc ES samita konstatēja, ka Brisele ir kļuvusi par agresīvā mazākuma un iepriekš pieņemto lēmumu ķīlnieku, bet iecere organizēt Krievijas un ES samitu iegāzusies Bermudu trijstūrī – "pretspars, apturēšana, sadarbība".
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время визита в Китай - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Viedoklis
"Sodīt Krieviju". Sergejs Lavrovs – par attiecībām ar ES
Iepriekš Krievijas ĀM norādīja, ka ES politika Krievijas apturēšanas aspektā pastiprinās, kā arī turpinās atklāta iejaukšanās valsts iekšējās lietās. Diplomāti uzsvēra, ka "spēles vienos vārtos" nebūs un jebkādām provokācijām un nedraudzīgiem soļiem sekos reakcija. Pie tam Maskava vēl aizvien ir ieinteresēta sadarboties ar Rietumiem, tomēr uz taisnīgiem pamatiem.
Ziņu lente
0