Pasaulē

Mediji stāsta, kas neļauj Baidenam sakārtot attiecības ar Krieviju

© AFP 2023 / POOLПрезидент США Джо Байден
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 02.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izdevuma Foreign Policy pastāstīja, ka lielāko problēmu sagādā "Ziemeļu straume 2" kā arī Ukraina.
RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Džo Baidena galvenā problēma ir tā, ka mantojumā viņš saņēmis divus savstarpēji pretrunīgus "jampadračus": nepieciešamību atjaunot attiecības ar Krieviju un vienlaikus dot pretsparu Krievijai, norāda Sputnik Lietuva, atsaucoties uz rakstu, ko publicēja Foreign Policy.
Pēc raksta autora domām, pirmās grūtības ir saistītas ar cauruļvadu "Ziemeļu straume 2", kura dēļ pār ASV prezidentu gāzusies kritikas lavīna pēc atteikšanās no dažām sankcijām. ASV līderis ļoti labi saprot, ka, atsakoties no šāda soļa, attiecības ar Vāciju, kas ieinteresēta īstenot projektu, būtu pasliktinājušās.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 21.05.2021
Politika
Amerikāņi kritizē Baidenu par viedokli "Ziemeļu straumes 2" jautājumā
Vienlaikus Austrumeiropas politiķi apsūdz Krieviju par nevēlēšanos atvilkt savus spēkus no Ukrainas robežas un cer, ka Džo Baidena un Vladimira Zeļenska gaidāmās tikšanās laikā ASV tomēr apstiprinās savu apņemšanos sniegt atbalstu Kijevai Donbasā, atzīmēja izdevums.
Vienlaikus Austrumeiropas valstis kopā ar ASV pauž neapmierinātību ar to, ka, pēc viņu domām, šis gāzesvads atņems Kijevai būtiskus ienākumus un ļaus Maskavai ietekmēt Eiropas enerģētikas tirgu.
Tātad projekts kļuvis par "nopietnu skabargu" ASV attiecībās ar to sabiedrotajiem Eiropā.
Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzesvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru apmērā gadā no Krievijas pāri Baltijas jūrai uz Vāciju. Lielākā daļa projekta jau pabeigta. Pret projektu iebilst Ukraina, Polija, Lietuva un Latvija, bet ASV popularizē savu sašķidrināto dabasgāzi Eiropā. 2019. gada decembrī ASV ieviesa sankcijas pret kompānijām, kas piedalās projektā. 2020. gada decembrī būvdarbi atsākās. Koncerna "Gazprom" direktoru padomes priekšsēdētājs Viktors Zubkovs apliecināja, ka projekts šogad tiks noslēgts.
Северный поток - 2 - Sputnik Latvija, 1920, 22.05.2021
Viedoklis
"Straume" var pagaidīt. Baidenam vajadzīga Vācija pārrunās ar Putinu
Komentējot rietumvalstu un Ukrainas apsūdzības Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atzīmēja, ka Krievija pārvieto bruņotos spēkus savā teritorijā un pēc saviem ieskatiem. Turklāt jau aprīļa otrajā pusē Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka pēkšņajā cīņasspējas pārbaudē iesaistītie spēki sākuši atgriezties savās dislokācijas vietās.
Ziņu lente
0