Pasaulē

Krievija aizliegusi iebraukšanu Rīgas mēram Mārtiņam Staķim

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Риге открылся логистический центр Rimi
В Риге открылся логистический центр Rimi - Sputnik Latvija, 1920, 02.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis atļāvies absolūti nebijušu rusofobu soli, uzsvēra Krievijas ĀM oficiālā parstāve Marija Zaharova.
RĪGA, 2. jūlijs - Sputnik. Krievijas Federācija aizliegusi iebraukšanu valstī Rīgas mēram Mārtiņam Staķim pēc incidenta ar Krievijas karogu pasaules čempionāta hokejā laikā, informēja Krievijas ĀM oficiālā parstāve Marija Zaharova.
Rīgas varasiestādes izraisīja "karogu karu" hokeja čempionāta laikā, kas notika Rīgā no 21. maija līdz 6. jūnijam. Staķis un Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs nomainīja Baltkrievijas valsts karogu pret baltsarkanbalto karogu, ko lieto baltkrievu opozīcija. Pēc Starptautiskās hokeja federācijas lūguma uzvilkt mastā Baltkrievijas karogu vai nolaist Pasaules čempionāta un federācijas karogus Staķis atteicās novākt opozīcijas simbolu, nolaida federācijas karogus un Krievijas karogu nomainīja pret Krievijas Olimpiskās komitejas karogu.
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis atļāvies absolūti nebijušu rusofobu soli, uzsvēra Marija Zaharova.
"Tagad Mārtiņam Staķim to izdarīt būs daudz grūtāk – viņš iekļauts personu sarakstā, kam aizliegta iebraukšana Krievijas Federācijā."
Официальный представитель МИД России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Marija Zaharova
Krievijas ĀM oficiālā parstāve
Diplomāte uzsvēra, ka Mārtiņam Staķim, ieņemot Rīgas domes priekšsēdētāja posteni, nāktos zināt par visā pasaulē pieņemto normu – cieņpilnu attieksmi pret valsts simboliku.
Viņa norādīja, ka smagajos sociāli ekonomiskajos apstākļos, kādos nonākusi Latvija, Rīgas mēram vajadzētu nevis nodarboties ar politisku huligānismu, bet gan padomāt par tirdzniecisko un ekonomisko sakaru attīstību ar Krievijas reģioniem, kā to sekmīgi veica viņa priekšgājēji.
"Tādi kontakti dotu ne tikai rusofobu politisko punktu komplektu vienam konkrētam cilvēkam, bet gan reālu labumu un priekšrocības Latvijā dzīvojošajiem cilvēkiem," piezīmēja Zaharova.
Latvijas prezidents Egils Levits pēc incidenta ar karogiem Rīgā norādīja, ka Baltkrievijas valsts karoga nomaiņa ir politiska reakcija pēc incidenta ar lidmašīnu un demonstrē: kaimiņvalstī "valdošais režīms" netiek atzīts.
Baltkrievijas ĀM izteica protestu Latvijas vēstniekam Eināram Semanim pēc valsts karoga aimošanas Rīgā un informēja par Latvijas diplomātiskā korpusa izraidīšanu. Latvijas ĀM reaģēja simetriski. Pret Staķi un Rinkēviču Minskā ierosināta krimināllieta. Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra atklāja, ka Latvijas pilsoņus tur aizdomās par tīšām darbībām ar mērķi kurināt nacionālo naidu pēc etniskās piederības pazīmēm.
Участница акции протеста оппозиции Народный ультиматум в Минске - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2021
Politika
Rīgā tika pacelts baltkrievu opozīcijas karogs
23. maijā Ryanair lidmašīna, kas devās no Atēnām uz Viļņu ārkārtas režīmā nosēdās Minskā pēc ziņas par spridzekli. Baltkrievu tiesībsargi informēja, ka ar šo reisu lidojis Romans Protasevičs, Telegram kanāla Nexta dibinātājs, kas Baltkrievijā atzīts par ekstrēmistisku. Dokumentu pārbaudes laikā Protasevičs aizturēts. Pret viņu ierosināta krimināllieta saskaņā ar vairākiem pantiem, arī par masu nekārtību organizāciju". Par to paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem.
ES valstis apgalvo, ka Minska piespiedusi lidmašīnu nosēsties ar izdomātu ieganstu un, protestējot pret Protaseviča aizturēšanu, aizliedza baltkrievu aviokompānijām lidot savā gaisa telpā, kā arī izskata papildus sankciju ieviešanu pret Minsku.
Baltkrievijas ĀM preses sekretārs Anatolijs Glazs paziņoja, ka varasiestāžu darbības incidentā ar Ryanair lidmašīnu atbilda starptautiskajām normām un Minska ir gatava uzņemt ekspertus, lai izslēgtu nepatiesas apsūdzības.
На флагштоках у гостиницы где проживают хоккеисты сборных участников ЧМ-2021 сняли флаги Беларуси и России и заменили на флаги Белорусской опозиции и Флаг олимпийского комитета России.  - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Viedoklis
Cik Latvijai izmaksās Baltkrievijas karoga noraušana?
Lidmašīnu piespiedu nosēdināšanas prakse pielietota jau iepriekš. Viens no skandalozākajiem gadījumiem bija Bolīvijas prezidenta Evo Moralesa lidmašīnas nosēdināšana Vīnē 2013. gadā pēc baumām par to, ka tajā līdz ar prezidentu atrodas bijušais ASV CIP aģents Edvards Snoudens, kurš atklāja informāciju par amerikāņu specdienestu spiegošanas darbību visā pasaulē. Galu galā Snoudens lidmašīnā netika atrasts, un lainerim ļāva turpināt ceļu.
Ziņu lente
0