Latvijā

Maksā vai mirsti! Sociālās iemaksas Latvijā un Ginesa rekordu grāmata

CC BY 2.0 / Kārlis Dambrāns / Latvian EuroЛатвийские евро
Латвийские евро - Sputnik Latvija, 1920, 01.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Zaļo un zemnieku savienības frakcijas iniciatīvas tika sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, kurā deputātiem neizdevās uz trim gadiem pārcelt obligāto sociālo iemaksu ieviešanas datumu no 1. jūlija.
RĪGA, 1. jūlijs — Sputnik, Zinaīda Juškeviča. Saeimas ārkārtas sēde var iekļūt Ginesa rekordu grāmatā kā visīsākā vēsturē. Tikai 14 minūtes bija nepieciešams, lai noraidītu opozīcijas piedāvājumu atlikt uzbrukumu cilvēkiem, kuri cenšas patstāvīgi nopelnīt sev maizi: pašnodarbinātiem, mikrouzņēmumiem, patentu un autorhonorāru saņēmējiem. No 1. jūlija viņiem visiem būs vai nu jābeidz darbība, vai nu jāmaksā sociālās apdrošināšanas iemaksas 170 eiro apmērā no minimālās algas 500 eiro, pat ja viņu reālie ienākumi šo minimumu nesasniedz.
"Es mēnesī saņemu 300 eiro un no sava mikrouzņēmuma maksāju nodokli sākuma 9%, tad 15% (attiecīgi 27 un 45 eiro). Telpu noma, kosmētikas iegāde – tas ir vēl 80 eiro, beigās iztikai atlika 180 eiro, plus pensija 120 eiro, – spriež friziere Inga. – Tagad man piedāvā valstij samaksāt 170 eiro, bet sev atstāt 50? Kāpēc? Būs jāslēdz mikrouzņēmums."
Банк Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 01.07.2021
Latvijā
Latvijas Banka brīdina: pensionēšanās vecuma celšana nav izbēgama
Šo izkārtojumu apzinājās arī opozīcijas deputāti, cenšoties apturēt nodokļu jauninājumu pieņemšanu pandēmijas laikā. Viņus neklausījās, tad opozīcija veica izmisīgu soli, 29. jūnijā sasaucot ārkārtas sēdi.
Apspriešanai tika iesniegts likumprojekts, kas paredz pārejas periodu 170 eiro sociālo iemaksu ieviešanai līdz 2024. gadam. Zīmīgi, ka to parakstījuši "zaļie": jaunie politiķi Viktors Valainis un Edgars Tavars, bijušais premjers Māris Kučinskis un viņa bijušais parlamentārais sekretārs Armands Krauze, Saeimas deputāts Gundars Daudze. Aicinājumam sasaukt ārkārtas sēdi pievienojās "Saskaņa" un virkne neatkarīgu deputātu, kopumā 34 cilvēki.
Opozīcija piedāvāja:
- atcelt obligātās sociālās apdrošināšanas minimālās iemaksas ieviešanu 170 euro apmērā pašnodarbinātajiem – gan Latvijā strādājošajiem, gan ārvalstu darba devēja nodarbinātajiem;
- saglabāt patentmaksu;
- izdienas, invaliditātes un vecuma pensiju saņēmējiem piemērot ne visus sociālās apdrošināšanas veidus, bet tikai pensijas, maternitātes, apgādnieka zaudējuma, pārejošās darbnespējas (izņemot apdrošināšanu bezdarba gadījumam) sociālo apdrošināšanu;
- piemērot mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem tādas pašas normas kā pašnodarbinātajiem.
Уборщица красит пол - Sputnik Latvija, 1920, 30.06.2021
Latvijā
Uzņēmējs par sociālajām iemaksām: atlaidīšu studentu un apkopēju
Vissvarīgākais bija tas, ka tika piedāvātas darba devējiem aprēķināt obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas proporcionāli konkrētajā uzņēmumā aprēķinātajai algai par nepilnu slodzi.
Tāpat tika piedāvāts atbrīvot no obligāto minimālo iemaksu veikšanas pensionārus, invalīdus bērnu invalīdu vecākus, bērnu vecumā līdz 3 gadiem vecākus un daudzbērnu ģimenes, studentus vecumā līdz 24 gadiem, invalīdu asistentus un personas, kuras uz laiku pārtraukušas saimniecisko darbību.
Viktors Valainis atgādināja, ka pēc uzņēmēju organizāciju aplēsēm 1. jūlija izmaiņas skars aptuveni 240 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju, turklāt arī vispārējā režīmā strādājošie uzņēmēji nonāks situācijā, kad arī tiem šis jautājums radīs diezgan lielu slogu.
"Ir daļa, kas zina, protams, un tie šobrīd jau meklē risinājumus, bet ir liela daļa, kas par šo jauninājumu, kas šodien... kas šobrīd tiek gatavots, uzzinās kaut kad decembra otrajā pusē un saņems tādu savdabīgu dāvanu uz Ziemassvētkiem, kur jau būs uzrēķins, kur jau cilvēks būs palicis parādā, un šīs summas, vismaz pēc sākotnējām aplēsēm, būs ļoti, ļoti... pārāk liels slogs šiem jaunajiem uzņēmējiem," ironiski atzīmēja deputāts.
Подсчет денег - Sputnik Latvija, 1920, 30.06.2021
Latvijā
Minimālajām sociālajām iemaksām būt: opozīcijai neizdevies atlikt reformas stāšanos spēkā
"Es domāju, ka valdība kopumā jau darīja pareizi, atbalstot visus uzņēmējus, kas prasīja atbalstu Covid-19 krīzes laikā, neskatoties uz to, vai viņš ir vai nav samaksājis un kādas ir bijušas viņa sociālās iemaksas. Bet es vēlos vērst uzmanību, ka tā ir bijusi mazākā daļa - mazākā daļa! - no uzņēmējiem un speciālajā režīmā strādājošajiem uzņēmējiem, izteikti mazākā daļa, kas ir vērsusies pēc šiem atbalsta instrumentiem. Ļoti lielu uzņēmējdarbībā strādājošo cilvēku loku vienkārši stumj zem ūdens, slīcina nost paši savus uzņēmējus - mazos, vidējos uzņēmējus -, kam, tieši otrādi, šobrīd vajag palīdzēt.
Un 1. jūlijs būs zīmīga diena. Ja mēs paskatāmies Baltijas valstu kontekstā, tad Lietuvā uz veselu gadu tiek ieviesti nodokļu atvieglojumi -samazinātās PVN likmes - uz veselu gadu! Un tieši tajās jomās, kas ir uzņēmējdarbības... Covid-19 krīzes skartās jomas. Latvijā tam pretī mēs sniedzam uzņēmējiem dāvanu - minimālās sociālas iemaksas," uzsvēra Valainis.
Valainim oponēja no KPV LV izslēgtais neatkarīgais deputāts Atis Zakatists, kuram uzrādīta apsūdzība par krāpšanu lielā apmērā. Viņš informēja, ka Latvijas darba ņēmēji priecājas par nodokļu izmaiņām, jo no 2021. gada nodokļi tika samazināti (par veselu vienu procentu).
"Aiz pensiju sistēmas ir pensionāri, kuri grib lielākas pensijas. Aiz izglītības sistēmas ir pedagogi, kuri grib lielākas algas un maksā pilnas sociālās iemaksas. Viņi ir pelnījuši paldies. [...] Attiecībā uz alternatīvo režīmu darbiniekiem - nu, viņiem nav ko pārmest. Valsts iepriekš ļāva izvairīties no pilnas sociālās iemaksas maksāšanas, tagad tas tā vairs nav. Un, ja mēs nonākam pie tās... nu, vienkāršotas patiesības: ir cilvēki, divi cilvēki, abi ar vislīdzīgākajām pazīmēm - viens maksā pilnas sociālās iemaksas, otrs nemaksā pilnas sociālās iemaksas, bet pakalpojumus abi divi saņem līdzīgus. Lai mainītu to, valdība arī pieņēma lēmumu līdzsvarot visu šo situāciju. [...] Tātad pirmajā ceturksnī, pirmo trīs mēnešu laikā, mikrouzņēmumu darbinieku skaits samazinājās par 46 procentiem un mikrouzņēmumu skaits samazinājās par 41 procentu. Otrā ceturkšņa aktuālo datu vēl nav, bet tā tendence mazinās. Līdz ar to tas parāda, ka tautsaimniecība ir gatava pārvarēt šo... ir gatava šīm pārmaiņām." atzīmēja Zakatistovs.
Bezpajumtnieku patversme - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Latvijā
Cilvēki paliks uz ielas bez darba: bizness ceļ trauksmi 1. jūlija nodokļu reformas dēļ
Viņš piebilda, ka valdība ir ļāvusi pašnodarbinātajiem tikt izklausītiem. Tie, kuri nevar nopelnīt 500 eiro mēnesī, maksās 10% no deklarētajiem ienākumiem. Turklāt, prognozes ir tādas, ka otrajā pusgadā un vairākus nākamos gadus gaidāma ekonomikas izaugsme par 3% vai 5%, vai vēl vairāk. Tāpēc tagad ir labākais laiks jaunu nodokļu ieviešanai.
Tā kā ārkārtas sēdes formāts neparedz debates, parlamenta koalīcija operatīvi noraidīja opozīcijas ierosinājumu. Valdībā pārliecināti, ka ekonomika pieaugs, lai gan uzņēmumu skaits strauji samazinās
Ziņu lente
0