Latvijā

Minimālajām sociālajām iemaksām būt: opozīcijai neizdevies atlikt reformas stāšanos spēkā

CC BY 2.0 / Marco Verch / Counting moneyПодсчет денег
Подсчет денег - Sputnik Latvija, 1920, 30.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Opozīcijas neizdevies atlikt minimālo sociālo iemaksu ieviešanu no 1. jūlija.
RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Otrdien, 29. jūnijā, pēc Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) parlamenta frakcijas pieprasījuma notika Saeimas ārkārtas sēde, kurā deputātiem neizdevās uz trim gadiem atlikt obligāto sociālo iemaksu ieviešanu, raksta LSM.
Vairums deputātu pieņēma lēmumu neiesniegt atbildīgajai komisijai grozījumus likumā 'Par valsts sociālo apdrošināšanu", kuros ZZS deputāti ierosināja pieņemt lēmumu par obligāto sociālo iemaksu ieviešanas atlikšanu.
Пенсионеры - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2021
Latvijā
Bāzes pensija Latvijā: kā tiks rēķināta un kas mainīsies trūcīgajiem
"Par" nobalsoja 37 deputāti (ZZS un Saskaņas pārstāvji), "pret" – 42 ("Jaunās Vienotības", "Attīstībai/Par!" un "Jaunās konservatīvās partijas" pārstāvji), astoņi parlamentārieši no balsošanas atturējās, tāpēc likumprojekts netika iesniegts Sociālo un darba lietu komisijai.
Daļa "Nacionālās apvienības" deputātu nobalsoja "pret", bet daļa – atturējās no balsošanas.
Pagājušā gada nogalē Saeima atbalstīja grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", kas paredz samazinājumu par 1% no sociālā nodokļa likmes, kā arī minimālās obligātās sociālās iemaksas ieviešanu alternatīvajos nodokļu režīmos strādājošajiem, kuru alga nesasniedz valstī noteikto oficiālo minimālo algu.
No 1. jūlija, saskaņā ar apstiprināto likumprojektu, sākot ar 1. jūliju, minimālais obligātais sociālais nodoklis būs 170 eiro mēnesī no minimālās algas 500 eiro apmērā. Ja darba ņēmēja reālie ienākumi būs zemāki par minimālo algu, starpību starp faktiski samaksāto sociālo nodokli un summu 170 euro nāksies piemaksāt darba devējam (vai pašnodarbinātajam – par sevi). Ja pašnodarbinātā ienākumi nesasniedz minimālo algu, viņam jāsamaksā sociālais nodoklis 10% apmērā no gūtajiem ienākumiem.
Люди на пешеходном переходе - Sputnik Latvija, 1920, 16.05.2021
Aptauja: ko nemīl Latvijā?
No minimālās sociālās iemaksas samaksas ir atbrīvotas dažas darbinieku kategorijas, arī sasniegušas pensijas vecumu, kurām ir bērnu apgādībā līdz 3 gadu vecumam, 1. un 2. kategorijas invalīdi, kā arī tie, kuri strādā pie ārvalstu darba devēja.
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2020. gada decembrī 6% no visiem strādājošajiem saņēma algu līdz 200 eiro, 8% - no 200 līdz 400 eiro.
Ziņu lente
0