Latvijā

Vajadzīga "saprotama latviešu valoda": ierēdņi lūgti izteikties vienkāršāk

© Sputnik / Владимир ФедоренкоPortfelis ar dokumentiem
Portfelis ar dokumentiem - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Puse respondentu atzina, ka dažkārt viņiem ir grūti izprasts valsts iestāžu izsniegta dokumenta saturu vai jēgu mutiskā sarunā ar ierēdni. Šīs grūtības iespējams atrisināt.
RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Katrs ceturtais iedzīvotājs atklāja: dažkārt viņš nav varējis saprast saņemto informāciju. Puse aptaujāto atzina, ka tādas grūtības radušās, sazinoties ar valsts iestādēm, tāpēc ierēdņiem saziņā ar iedzīvotājiem nāktos aktīvāk izmantot tā saucamo vieglo valodu, kas saprotama visiem. Tādu viedokli pauda "Vieglās valodas aģentūras" pārstāve Irina Meļņikova intervijā Latvijas radio.
Кресло в Сейме Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 03.08.2020
Pietiek to paciest! Iedzīvotāji sadumpojušies pret ierēdņiem reprezentācijas izdevumu dēļ
Darbs pie "vieglās valodas" koncepcijas Latvijā sākās jau pirms divdesmit gadiem. Tāda saziņa paredz lēnāku runas ātrumu, vienkāršotu leksiku un teikumu konstrukciju. Tādā gadījumā vienā teikumā jābūt vienai domai, teksts jāveido loģiski un saprotami. Šo koncepciju teicami ilustrē ziņas "vieglajā valodā" Latvijas radio.
Vieglā valoda ļauj vienkāršāk uztvert teikto ne tikai tiem, kuru latviešu valodas zināšanas nav izcilas, bet arī cilvēkiem ar uztveres vai intelektuālās attīstības traucējumiem.
Meļņika uzskata, ka valsts pārvaldes iestāžu un pašvaldību darbiniekiem ar iedzīvotājiem jārunā viegli saprotamā valodā.
"Lai, saņemot ierēdņu rakstītu vēstuli, nevajadzētu zvanīt kolēģiem vai draugiem un lūgt "pārtulkot", kas tur īsti rakstīts," viņa paskaidroja.
Tamlīdzīga pieeja ne tikai atvieglos uztveri, bet arī ļaus uzlabot valodas zināšanas.
Ziņu lente
0