Latvijā

Kad Latvijai pāri velsies Covid-19 "Indijas" paveida vilnis

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasPlaušu mākslīgās ventilācijas iekārta
Plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmie "delta" paveida gadījumi valstī reģistrēti jau maijā, taču drīz vien tas var kļūt par dominanti. Kā no tā pasargāties?
RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Eiropā aug satraukums par koronavīrusa "Indijas" paveidu (tas pazīstams arī kā paveids "delta"). Tas izceļas ar īpaši strauju izplatību un fiksēts aptuveni astoņdesmit pasaules valstīs, arī Latvijā. Šī mutācija var nopietni apgrūtināt situāciju valstī, vēsta LTV.
Набережная в курортном городе Нячанг во Вьетнаме. - Sputnik Latvija, 1920, 31.05.2021
"Britu" un "Indijas" koronavīrusa paveidi apvienojās Vjetnamā
Patlaban saslimstība Latvijā samazinās, tāpat kā hospitalizēto pacientu skaits. Eksperti prognozē, ka vasarā situācija var izrādīties stabila, taču rudenī valsti var sagaidīt jauns pandēmijas uzliesmojums "Indijas" paveida dēļ. Latvijā tas ieradies jau maijā un tagad tiek identificēts 5-6% paraugu, taču, uzsvēra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, šis paveids izplatās daudz ātrāk, un līdz vasaras beigām, domājams, tiks identificēts 90% slimības gadījumu Eiropas Savienībā.
Latvijas Biomedicīnas un studiju centra direktors Jānis Kloviņš uzskata, ka vasarā vīrusa straujas izplatības risks ir mazāks, jo cilvēki vairāk laika pavada svaigā gaisā, kur inficēties ir grūtāk. Tomēr jāsaglabā modrība, jo rudenī sezonas īpatnības nāks par ļaunu.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule uzsvēra, ka jāpalielina vakcinācijas temps, jo paveids "delta" ātrāk izplatās valstīs ar zemu vakcinācijas līmeni.
Ситуация в Индии в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija, 1920, 06.05.2021
Orientālists: Indija devusi labu mācību Covid-skeptiķiem
Pēc Jurija Perevoščikova domām, jāpanāk vakcinācijas līmenis 70% apjomā, bet ņemot vērā to, ka bērnus līdz 12 gadu vecumam Latvijā nevakcinē, nepieciešams vakcinēt 80% pieaugušo. Pie tam prioritārais uzdevums – pilnībā vakcinēt riska grupas.
Jāpiebilst, ka, saskaņā ar britu datiem, "Indijas" paveids vienkāršāk pārvar vakcīnas radīto imunitāti, it īpaši to, kas tiek sasniegta ar vakcīnas pirmo devu,
Iepriekš vēstīts, ka vakcinācijas tempi Latvijā krītas, lielākā daļa vakcinēto ir cilvēki, kas saņēmuši vakcīnas otro devu.
Ziņu lente
0