Pasaulē

Japāņi cer atņemt Krievijai Kuriļu salas pēc provokācijas pie Krimas krastiem

© Sputnik / Андрей Шапран / Pāriet pie mediju bankasКурильский заповедник
Курильский заповедник - Sputnik Latvija, 1920, 27.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ja Krimā izcelsies karš, Japānai būs vieglāk paņemt sev ziemeļu teritorijas," klāsta japāņi, lasot ziņas par Lielbritānijas provokāciju Melnajā jūrā.
RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Japāņu izdevums Sankei Shimbun nācis klajā ar materiālu, kas veltīts incidentam ar britu kara kuģi pie Krimas krastiem, vēsta RIA Novosti.
Lasītāji vētraini reaģēja uz notikumiem Melnajā jurā, daudzi nesaprotamu iemeslu dēļ saskatīja incidentā izredzes "atgūt" Dienvidu Kuriļu salas, pateicoties Londonas provokācijai.
Остров Кунашир, Горячий пляж. У подножия вулкана Тятя клубятся испарения горячих вод речки Кислая.  - Sputnik Latvija, 1920, 08.08.2020
"Vajadzīgi kodolieroči": japāņi sašutuši par ĀSM centra atklāšanu Kuriļu salās
"Beidzot britu Union Jack atkal plīvo pār pasauli! Bijusī jūru valdniece – Lielbritānija – no jauna ieņem savu vietu pasaulē. (..) Nevar pakļauties Krievijas agresīvajiem soļiem pasaulē. Labi, ka Lielbritānijas aviācijas bāzes grupa ar aviācijas bāzes kuģi "Queen Elisabeth" izgājusi Indijas un Klusā okeāna karadarbības teātra plašumos. Atliek tikai lūgt dievu par britiem – mūsu senajiem sabiedrotajiem, kuri palīdzēja mums izcīnīt uzvaru Krievijas-Japānas karā. Tagad, iespējams, palīdzēs atgūt ziemeļu teritorijas!" uzrakstīja asz.
"Ja Krimā izcelsies karš, Japānai būs vieglāk paņemt sev ziemeļu teritorijas! Briti - malači," uzskata iwa.
"Briti atkal mums norāda – vajag uzvarēt Krieviju kā krievu-japāņu karā!" vēsturi atsauca atmiņā qnc.
"Japānai, tāpat kā britiem ap Krimu, vajag ar saviem kara kuģiem pastāvīgi kursēt ap ziemeļu salām! Lai Krievija panervozē!" ieteica fur.
"Lielbritānija, uz priekšu! Krievijai būs vajadzīgs tikai viens spēcīgs trieciens, un tā sašķīdīs!" klāsta mik.
Корабли морских сил самообороны Японии прибыли во Владивосток - Sputnik Latvija, 1920, 30.05.2021
"Tai jādara beigas": japāņu lasītāji aicina "likvidēt" Krieviju
"Lielbritānijai vajag publiski atteikties no Jaltas vienošanās par pasaules kārtību!" lasītājs sor ierosināja radikāli mainīt pašreizējo starptautisko stāvokli.
Tomēr citi lasītāji izrādījās savaldīgāki un pievērsa uzmanību britu karavīru provokatīvajām darbībām.
"Vai jums angļu loģika ir saprotama? Briti iegāja Melnajā jūrā, piegāja vai iegāja Krievijas teritoriālajos ūdeņos, pēc apšaudes – aizbēga. Kā to saprast?" taujāja nin.
"Domāju, kaitināt krievus, vadājot eskadras kuģus zem viņu deguna – tas ir par traku. Nav nekāds brīnums, ka krievi dusmojas. Bet ja nu sāksies karš? Lielbritānija arī pēdējā laikā uzvedas dīvaini," uzskata bla.
Pirms dažām dienām britu eskadras kuģis Defender šķērsoja Krievijas jūras robežu un par trim kilometriem iedziļinājās tās teritorijā Fiolenta raga tuvumā.
Aizsardzības ministrija informēja, ka robežsardzes kuteris atklājis brīdinājuma uguni, lidmašīna Su-24M brīdinājumam nometa bumbas eskadras kuģa kustības kursā.
Чего добивается Британия? Солонников о провокации эсминца в Крыму - Sputnik Latvija, 1920, 26.06.2021
Video
Ko Lielbritānija cenšas panākt no Krievijas? Politologs par provokāciju Krimā
Savukārt Londona apgalvoja, ka kara kuģis mierīgi devies caur Ukrainas teritoriālajiem ūdeņiem saskaņā ar starptautiskajām tiesībām. Briti noliedza arī ziņas, ka eskadras kuģis būtu apšaudīts.
Incidenta kontekstā Krievijas ĀM izsauca Lielbritānijas vēstnieci KF Deboru Bronerti, viņai izteikts stingrs protests.
Krievijas un Japānas attiecības pasliktina mierlīguma trūkums – tas nav noslēgts kopš Otrā pasaules kara beigām. Galvenais šķērslis – jautājums par Dienvidu Kuriļu piederību. Tokija pretendē uz tām, atsaucoties uz divpusējo Traktātu par tirdzniecību un robežām no 1855. gada. Maskava norāda, ka salas iekļautas PSRS teritorijā pēc kara, un to piederība Krievijai nav apšaubāma.
Ziņu lente
0