Viedoklis

"Divas armijas vienā saiknē": Krievija un Baltkrievija kaut ko iecerējušas

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие во время практического розыгрыша ведения боя по удержанию оборонительных рубежей в рамках совместных стратегических учений вооруженных сил России и Белоруссии "Запад-2017" на Осиповичском полигоне в Могилевской области.
Военнослужащие во время практического розыгрыша ведения боя по удержанию оборонительных рубежей в рамках совместных стратегических учений вооруженных сил России и Белоруссии Запад-2017 на Осиповичском полигоне в Могилевской области. - Sputnik Latvija, 1920, 27.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Poligoni divu valstu teritorijās, cieša sadarbība visos bruņoto spēku vadības līmeņos un kopīgi uzdevumi – Maskava un Minska konsekventi stiprina aizsardzības robežas Austrumeiropā.
Tuvāko četru mēnešu laikā ieplānota virkne kopīgu militāro mācību. Pašas vērienīgākās ir stratēģiskās "Rietumi 2021". NATO jau ziņo, ka vērīgi sekos manevriem, portālā RIA Novosti stāsta Jegors Ņikitins.

"Brīdināja iepriekš"

Rietumu kara apgabala spēku komandieris ģenerālpulkvedis Aleksandrs Žuravļovs paziņoja, ka abu valstu militārpersonas jau pieņēmušas lēmumus par poligoniem karaspēka izvēršanai. "Rietumi 2021" pārsvarā notiks Baltkrievijā no 10. līdz 16. septembrim.
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu  - Sputnik Latvija, 1920, 23.06.2021
Krievijā
Krievijas aizsardzības ministrs: Eiropā veidojas sprādzienbīstama situācija
Mācību scenārijs – darbības militāri politiskās situācijas eskalācijas gadījumā "ap relatīvām valstīm". Plānots plašs kara aviācijas un tanku pielietojums, izspēlēt slēptu karaspēku izvēršanu militāri politiskās situācijas saasināšanas apstākļos.
"NATO propagandisti spiedz, ka Krievija, atbildot uz alianses soļiem, organizē militārās mācības ar Baltkrieviju, lai iebiedētu rietumvalstis, - konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Žiļins. – Tomēr gribu atgādināt, ka tādām mācībām detalizēts plāns tiek gatavots vismaz divus gadus pirms to starta. Vēl vairāk, kad lēmums pieņemts un visi jautājumi saskaņoti, plānu izsniedz kara atašejam. Pēc būtības, - viņu izlūkdienestam. To dara, lai neviens neuztrauktos."
Krievijas Aizsardzības ministrija ik reizi ir spiesta publiski atgādināt, ka visi Krievijas un Baltkrievijas militārajiem manevriem ir vienīgi aizsardzības raksturs.
"Līdz 2014. gadam rietumu virziens tika uzskatīts par viskmierīgāko, tur netika formētas jaunas vienības un pārvaldes struktūras, bet šodien viss ir mainījies, - paskaidroja militārais eksperts Ivans Konovalovs. – Krievijai ir nopietna problēma, un tās nosaukums ir "NATO pie robežām". Rietumu virzienā saformēta Pirmā tanku armija, vairākas citas vienības. Tie visi ir vienas ķēdes posmi, tikai piespiedu pasākumi."

Svešā acī pat skabargu saskata

Neviens neslēpj gaidāmo mācību mērķus: fiksēt vājās vietas Sabiedrotās valsts ārējās drošības sistēmā, operatīvi tās novērst, pēc iespējas labāk izspēlēt abu valstu armiju mijiedarbību reālu ārēju draudu gadījumam.
В Минобороны РФ показали кадры масштабных учений в Тихом океане - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Video
Krievija sākusi plašas militārās mācības Klusajā okeānā
Tomēr NATO kategoriski atsakās atzīt, ka "Rietumi 2021" ir organizēti aizsardzībai un tradicionāli apsūdz Krieviju par "gatavošanos iebrukumam". Tas gan nav nekāds brīnums – kā gan citādi attaisnot alianses jauno vienību plašo izvēršanu Austrumeiropā? Vienīgais iegansts – "Krievijas agresija".
Tomēr prakse liecina, ka NATO mērķi ir diametrāli pretēji. Parasti tajos nav ne smakas no aizsardzības. "Kas tā par aizsardzību, ja ASV pārvieto uz Poiliju četrus tukstošus karavīru un tankus? – lauza galvu Žiļins. – Saskaņā ar mācību plānu, viņiem jāsēžas ieksā šajā bruņutehnikā un jābrauc. Uz kurieni? Pie mums! Lūk, ko viņi izspēlē patiesībā."
Tuvākā gada laikā alianse ieplānojusi desmitiem manmevru Eiropā, turklāt īpaša uzmanība nepārprotami pievērsta Ukrainai. Tur NATO rīko septiņas daudznacionālās mācības, kurās iesaistīts 21 tūkstotis Ukrainas kareivju: kopīgas ar ASV (Rapid Trident 2021 un Sea Breeze 2021), Lielbritāniju (Kozak Mace 2021 un Warrior Watcher 2021), Poliju ("Trīs zobeni 2021" un Silver Saber 2021) un Rumāniju (Riverine 2021).
Piedevām ukraiņu karavīri piedalīsies 17 daudznacionālās mācībās aiz valsts robežām. Šādas bezprecedenta militārās aktivitātes fonā Krievijas un Baltkrievijas ieplānotie "Rietumi 2021" izskatās visnotaļ pieticīgi. Un pavisam noteikti neatgādina "gatavošanos iebrukumam".

Saskaņā ar ASV diktātu

Militārais eksperts Ivans Konovalovs atzīmēja, ka dažadu valstu bruņoto spēku kopīgu darbību izspēlei liels kontingents parasti nav vajadzīgs – pietiek ar dažiem komandas posmiem, vienībām, kas iesaistītas vadībā un pieņem svarīgākos lēmumus.
NATO militārās mācības Baltops - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2021
Viedoklis
Mācību "Baltops 2021" bīstamais dreifs "Kinzhal" virzienā
"Kopīgajos manevros ar Krieviju, piemēram, tādos kā "Rietumi" vai "Slāvu brālība" pārsvarā piedalās profesionāļi, kuri noslīpē savas kaujas prasmes, - viņš uzsvēra. – Bet Rietumi, arī Ukraina, kur ieplānotas teju vai desmit mācības no vietas, savāc visus, pat tos, kas ne īpaši vēlas. Tāda demonstratīva pulcēšanās, lai demonstrētu NATO vienotību un gatavību stāties pretī jebkuriem draudiem."
Konovalovs uzsvēra: agrāk Ziemeļatlantijas aliansē lēmumi tika pieņemti pēc vienprātības principa, bet tagad visu komandē Vašingtona, kas vēlas panākt NATO paplašināšanos uz austrumiem un parūpējusies par tā saucamā ziemeļu spārna – Lielbritānijas, Baltijas valstu, Polijas un Norvēģijas – atbalstu. Šīs valstis ir galvenie Krievijai naidīgās retorijas rupori blokā.
Vācija un Francija pieturas pie neitrālas centriskās pozīcijas, Itālija, Spānija un Grieķija vispār nevēlas strīdēties ar Krieviju. Taču "ziemeļu spārns" ar ASV priekšgalā bieži vien pat neatstāj tām nekādas izvēles iespējas, iesaistot tālākā augošā konfrontācijā.
Ziņu lente
0