Baltijā

Kolaboracionistu noziegumi: Igaunijas pēdās rēķinu piestādīs arī Latvijai?

© SputnikЧерепа и кости жертв нацистов и их эстонских пособников
Черепа и кости жертв нацистов и их эстонских пособников - Sputnik Latvija, 1920, 26.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rēķinu piestādīšana Latvijai un Igaunijai par nacistu līdzskrējēju darbībām noteikti ir loģiskāks solis nekā Baltijas valstu pastāvīgās prasības kompensēt tām "zaudējumus" par tā saucamo padomju okupāciju.
RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. "Nacistu un viņu kolaboracionistu darbību atzīšana par genocīdu paver iespējas izvirzīt Igaunijai prasības par zaudējumu atlīdzināšanu," - tā Krievijas vēsturnieks, persona non grata Latvijā Aleksandrs Djukovs savā lapā Facebook komentēja Ģenerālprokuratūras ziņojumu par nodomu panākt tiesas lēmumu, kas atzīs par genocīdu nacistu noziegumu – gandrīz 400 tūkstošu mierīgo iedzīvotāju un karagūstekņu noslepkavošanu Pleskavas apgabalā kara gados.
Vēsturnieks atgādināja, ka soda pasākumus Pleskavas apgabala teritorijā īstenoja igauņu kolaboracionisti, arī no Igaunijas drošības policijas ārējās nodaļas un SD, kas kontrolēja Moglino koncentrācijas nometni. Viņš piebilda, ka tamlīdzīgu tiesas prasību tiesisko pamatojumu un iesniegšanas mehānismu izstrādājis fonds "Vēsturiskā atmiņa".
Krūzes nacistu gadatirgū Valgā - Sputnik Latvija, 1920, 17.09.2020
Vēsturnieks: Baltijas valstīs nacistu noziedzniekus padara par varoņiem
Šajā aspektā atgādināsim, ka pērn Soleckas tiesa atzina par genocīdu civiliedzīvotāju masu slepkavības kara gados Žestjanaja Gorka ciemā Novgorodas apgabalā. Jau pierādīts, ka šo noziegumu pastrādājusi policaju komanda no Latvijas. To vadīja Jānis Cīrulis, vēlāk – latviešu SS leģiona virsnieks, "Daugavas vanagu" Rietumvācijas filiāles vadītājs un latviešu ģimnāzijas kurators Minhenē. Tās absolventu vidū ir arī Latvijas prezidents Egils Levits un premjers Krišjānis Kariņš.
Djukova publikācija Facebook saņēmusi virkni komentāru. Skeptiķi pauž šaubas par iespējām izvirzīt pretenzijas Igaunijai par nacistu kolaboracionistu darbībām. Taču, ja tas notiks valsts vai pilsoņu vārdā, Igaunijas precedentu iespējams izmantot arī pret Latviju.
Lai nu kā, rēķinu piestādīšana Latvijai un Igaunijai par nacistu līdzskrējēju darbībām noteikti ir loģiskāks solis nekā Baltijas valstu pastāvīgās prasības kompensēt tām "zaudējumus" par tā saucamo padomju okupāciju. Atgādināsim, ka Latvijas zinātnieki aplēsuši, ka "zaudējumi" par tā saucamo okupāciju sastāda 300 miljardus eiro.
Ziņu lente
0