Baltijā

Igaunijas ārlietu ministre izvirza noteikumus ES līderu dialogam ar Vladimiru Putinu

CC BY 2.0 / Estonian Foreign Ministry / Eesti uus suursaadik Tšehhis Eva-Maria Liimets ja president Miloš ZemanМинистр иностранных дел Эстонии Эва-Мариа Лийметс
Министр иностранных дел Эстонии Эва-Мариа Лийметс - Sputnik Latvija, 1920, 26.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas ārlietu ministre paudusi savu viedokli par Vācijas kancleres Angelas Merkeles ierosinājumu meklēt dialogu ar Krieviju un uzaicināt prezidentu Vladimiru Putinu uz tikšanos ar ES valstu līderiem.
RĪGA, 26. jūnijs – Sputnik. Vācijas kanclere Angela Merkele, uzstājoties Bundestāgā, paziņoja, ka "Eiropas Savienībai" jāveido formāti dialogam ar Krieviju un Krievijas prezidentu strīdīgu jautājumu risināšanai" un šim nolūkam "jāmeklē tiešs kontakts ar Krieviju un Krievijas prezidentu".
Igaunijas ārlietu ministre Eva Marija Līmetsa uzskata, ka saruna ar Putinu ir iespējama, taču tikai pēc tam, kad Krievija izpildīšot Minskas protokolus, kas parakstīti, lai atrisinātu konfliktu Ukrainā.
Флаги России и США - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2021
Viedoklis
Rezultāts zināms jau iepriekš. Kas nenotiks pēc Ženēvas samita
"Igaunijas viedoklis šajā jautājumā ilgu laiku ir viennozīmīgs: ja mēs vēlamies mainīt attiecības ar Krieviju, ir svarīgi ņemt vērā, ka Krievijai vispirms jāizpilda Minskas protokoli. Pēc tam mēs varētu mainīt tagadējo politiku," viņa atklāja intervijā ERR.
Pēc Līmetsas vārdiem, ES valstis tūlīt sākšot apspriest, kā atjaunot un sakārtot attiecības, tiklīdz Krievija atdos "anektētās" teritorijas.
Taču, pirms atjaunot dialogu ar Krieviju augstākajā līmenī, ES esot jāredz, kādus soļus sper Krievija, pildot starptautiskās tiesības un ievērojot cilvēktiesības, paziņoja ministre.
Pie tam politiķe atzīmēja, ka ES un Krievijas dialogs jau tagad ir pietiekams. "Dialogs ir, kontakti ir," viņa teica.
Līdzīgu viedokli pauda Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa: "Es personīgi uzskatu, ka tagad nav īstais laiks tādām pārrunām. Nav izpildīti 2014. gadā pieņemtie noteikumi."
Krievijas un Rietumu attiecības krasi pasliktinājās, ņemot vērā situāciju Ukrainā un Krimā – pussala pievienojās Krievijai pēc referenduma un karadarbības sākuma Donbasā. ASV un ES pārmeta Krievijai iejaukšanos Ukrainas lietās un ieviesa pret to sankcijas, kuru termiņš jau vairākkārt pagarināts. Savukārt Maskava spērusi atbildes soļus un uzsākusi importa aizvietošanas pasākumus.
Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Politika
Spēles vienos vārtos nebūs: Lavrovs brīdināja Rietumus
Krievija jau vairākkārt norādījusi, ka ir bezjēdzīgi mēģināt sarunāties ar to ultimātu valodā. Kremlis uzsver: Krievija nav iejaukta konfliktā Ukrainā, tā nav Minskas protokolu subjekts. Turklāt jautājums par Krimas teritoriālo piederību, saskaņā ar plebiscītā pausto pussalas iedzīvotāju viedokli, pēc Krievijas prezidenta vārdiem, ir slēgts uz visiem laikiem.
Ziņu lente
0