Baltijā

Lietuvā sadumpojās migranti no Irākas

CC BY-SA 2.0 / sbamueller / Baltikumrundreise_7182Граница Литвы
Граница Литвы - Sputnik Latvija, 1920, 25.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Seima Drošības un aizsardzības komitejas vadītājs apsūdzēja Baltkrieviju nekārtības organizēšanā pagaidu izmitināšanas centrā.
RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Ārzemnieku reģistrācijas centrā Pabradē izcēlās nekārtības, vēsta Sputnik Lietuva.
Patlaban Centra un telšu pilsētiņas teritorijā, kas tika uzcelta steidzamā kārtā migrantu skaita palielināšanos dēļ, atrodas aptuveni 200 ārzemnieku, galvenokārt Irākas pilsoņi, kuri pēc robežsargu apgalvojumiem, nonākuši Lietuvā pāri robežai ar Baltkrieviju.
Baltkrievijas karogs un ģerbonis - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Rietumi ievieš jaunas sankcijas pret Baltkrieviju
Trešdienas vakarā daži patvēruma meklētāji, kas dzīvo telšu pilsētiņā, sāka paust neapmierinātību ar savu tiesisko statusu Lietuvā un tiesas uzliktajiem ierobežojumiem. Vairāki desmiti ārzemnieku sāka uzvesties agresīvi, trokšņot, cenšoties iziet no Reģistrācijas centra teritorijas un nepakļāvās robežsargu prasībām.
Lai novērstu iespējamas nekārtības, robežsargi pielietoja asaru gāzi un veica divus brīdinājuma šāvienus gaisā. Viņiem palīgā ierādās kolēģi no Valsts robežapsardzes dienesta (VSAT), kārtības sargi no tuvākajiem VSAT apsardzības punktiem, policijas darbinieki un Sabiedriskās drošības dienesta darbinieki.
Drīz vien ārzemnieki atgriezās teltīs, situācija normalizējās. Medicīniskā palīdzība nevienam nebija nepieciešama. Pašlaik tiek atklāti, izolēti un aptaujāti šīs neapmierinātības izpausmes iniciatori.
Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns apsūdzēja nemieros Baltkrieviju.
Baltkrievijas robeža - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2021
Pasaulē
Lietuvā sūdzas par migrantiem, Baltkrievijā – par meliem par valsts robežu
"Lietuva nepadosies režīma šantāžai un veiks kompleksa pasākumus, tostarp diplomātiskos, lai novērstu nelegālās migrācijas vilni, ko mākslīgi radījis baltkrievu režīms," uzrakstīja Kasčūns savā Facebook lapā.
Pēc viņa vārdiem, otrdien Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko savā runā atzina, ka nelegaļu ieplūdums Lietuvā ir "režīma atbilde" uz rīcību pret Minsku, bet "apdomīgi noklusēja", ka baltkrievu iestādes veicina šo darbību aktīvu organizēšanu.
Patiesībā Lukašenko paziņoja, ka Baltkrievija, neaizstāvēšot, kā iepriekš Eiropas Savienību, tostarp Lietuvu, Latviju un Poliju, no nelegālās migrācijas, ņemot vērā sankciju spiediena pastiprināšanos uz Minsku.
"Uz Lietuvu, Latviju un Poliju metušies tūkstošiem nelegālu migrantu. Viņi pieprasa, lai mēs pasargātu viņus no kontrabandas un narkotikām... Rodas jautājums... vai tad jūs tur galīgi aptrakuši? Jūs pret mums atraisījāt hibrīdkaru un prasāt, lai mēs jūs aizstāvam tāpat kā iepriekš?"
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas prezidents
Pēdējā laikā Lietuvas kārtības sargi bieži ziņo par nelegālu migrantu pieplūdumu. Ārvalstnieku reģistrācijas centra tuvumā Pabradē sākusies pirmās telšu pilsētiņas celtniecība nelegālajiem migrantiem no Baltkrievijas teritorijas. Tajā būs iespējams izmitināt apmēram 350 cilvēkus.
Lietuva, nesniedzot nekādus pierādījumus, apgalvo, ka pie Āzijas valstu izcelsmes migrantu skaita pieauguma, iespējams, vainojamas Baltkrievijas varasiestādes un ka Lukašenko it kā "atklāti draud" republikai ar "migrantiem un narkotikām".
Ziņu lente
0