Latvijā

Katrs iedzīvotājs vidēji gadā apēd 7 kilogramus siera: uzņēmēji palielina ražošanu

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский козий сыр
Латвийский козий сыр - Sputnik Latvija, 1920, 25.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz pandēmiju, piena produktu eksporta apjoms pieaug, Latvijā saražoto sieru pārdot uz tādām eksotiskām valstīm, kā Maroka un Saūda Arābija.
RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Katrs Latvijas iedzīvotājs gadā apēd vidēji septiņus kilogramus siera. Jāņos pieprasījums pēc šī produkta palielinās, turklāt pieaug ne tikai tradicionālā Jāņu siera, bet arī citu sieru patēriņš. Kopumā 2020. gads Latvijas siera ražotājiem bija veiksmīgs — pieaudzis gan ražošanas, gan eksporta apjoms, informē Latvijas Radio.
Arī pandēmija sniegusi pozitīvu ietekmi siera ražošanas tirgum, saka Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks: "2020. gadā siera un arī biezpiena, kas ir saistīti produkti un arī statistiski tiek uzskaitīti kā viena produktu grupa, apjoms patērētāju vidū ir pieaudzis. Ja mēs runājam par cipariem, tad vienkāršoti var teikt, ka tie gadā vidēji ir 7 kilogrami uz vienu iedzīvotāju sieram. Nedaudz zem 7 kilogramiem uz vienu iedzīvotāju biezpienam."
Salīdzinājumam 2019. gadā viens Latvijas iedzīvotājs vidēji apēda 6,4 kilogramus siera.
"Savukārt, ja runājam par kopējo ražošanas apjomu, tad 2020. gadā tas ir pieaudzis un diezgan būtiski – pat par nepilniem 7% un sasniedzis jau 56 tūkstošus tonnu. Tas, manuprāt, ir ļoti vērā ņemams cipars mazajai Latvijai. Protams, mēs tik daudz nevaram apēst un no šī apjoma gandrīz 30 tūkstošus mēs esam eksportējuši," stāsta Šolks.
Neskatoties uz pandēmiju, siera eksports par 1% pārsniedza 2019. gada rādītāju. Turklāt, ja agrāk eksportā bija pieprasīts industriālais siers, tagad ir ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc biezpiena un svaiga, tostarp mājas siera.
"Tam ir savs skaidrojums, ka pircēji ārpus Latvijas un Eiropas Savienības pandēmijas dēļ ir bijuši gatavi iegādāties arī ātras aprites produktus, pieņemot, ka rodas kādā brīdī zināmas problēmas to saražot uz vietas konkrētajā valstī. To arī parāda apkopotā statistika, ka, piemēram, tādas valstis kā Itālija un Maroka, kas agrāk neko daudz no mums nepirka (par Itāliju tā nevar teikt, bet nu tomēr) – arī viņi ir iegādājušies vairāk šos svaigos sierus vai arī sieru kā pusfabrikātu," uzsver Šolks.
Latvijas sierus tālākai pārdošanai bieži pērk Vācija un Nīderlande. Tiešais eksports no Latvijas ir uz vairāk nekā 150 pasaules valstīm. Pērn ievērojami pieaudzis eksporta apjoms uz Dāniju, Saūda Arābiju, Ukrainu un Maroku. Nozīmīgi tirgi ir Lietuva, Igaunija un Polija.
Diagrammas, foto no arhīva - Sputnik Latvija, 1920, 17.06.2021
Latvijā
Latvija plāno aktīvi eksportēt preces uz citām valstīm: ko tirgosim?
Kopumā sieru Latvijā ražo gandrīz 20 uzņēmumi.
"Mēs ražojam visdažādākos siera veidus, kurus vien var iedomāties un kuri ir loģiski pieejami. Sākot ar industriāliem sieriem – čedaru, gaudu jeb tautā sauktu Holandes un Krievijas sieriem un dažādiem tauku saturiem – no 40% taukiem sausnā līdz pat dažiem procentiem. Tālāk dažādi ir pasaulē zināmi sieri, piemēram, burata vai cita veida siera bumbas dažādos izpildījumos. Arī cietie sieri, kurus ražo uzņēmumi, sākot no Latvijas rietumiem un beidzot ar austrumiem," stāsta Šolks.
Ziņu lente
0