Latvijā

Profesors: maksāt cilvēkiem par ārstēšanos ir neloģiski

© Sputnik / Sergey MelkonovЦентр вакцинации в торговом центре Alfa
Центр вакцинации в торговом центре Alfa - Sputnik Latvija, 1920, 24.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki pārrunāja priekšlikumus par obligātu Covid-19 vakcināciju un naudas kompensācijām vakcinētājiem.
RĪGA, 24. jūnijs - Sputnik. Ierosinājumu maksāt naudu pret Covid-19 vakcinētām personām komentēja Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums".
Vakcinācijas tempu samazināšanas fonā Latvijas Ministru kabinets apsver iespēju materiāli stimulēt vakcinētos. Pēc Briģa domām, šāds solis nebūs nedz pareizs, nedz loģisks, jo dīvaini maksāt cilvēkam par to, ka viņš rūpējas par savu veselību.
Piemēra kārtā Briģis minēja automašīnas vadīšanu: lai iegūtu apliecību, topošajam šoferim ir jāiziet medicīniskā pārbaude, un, teiksim, jālieto brilles vai kontaktlēcas, ja redze ir slikta.
"Tādā situācijā cilvēks vairs nav bīstams ne sev, ne citiem. Ja runājam par vakcinēšanos, tad arī ir jābūt situācijai, ka profesionālis, kas ikdienā saskaras ar cilvēkiem, nav bīstams citiem," skaidroja Briģis.
Вакцинация в латвийской армии - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Latvijā
Kukulis par Covid-19 sertifikātu: vai var viltot vakcinācijas faktu
Tomēr, atbildot uz jautājumu par nepieciešamību ieviest obligātu vakcināciju dažās nozarēs, profesors teica, ka, viņaprāt, šāds noteikums netiks pieņemts.
Raidījuma otrais viesis, sociālās psiholoģijas profesors Ivars Austers, norādīja, ka obligātā vakcinācija ir dilemma, kurā nav iespējami risinājumi, kas apmierinātu visus īstermiņā, jo nav iespējams pāris nedēļu laikā vien sabiedrību iemācīt saprast vienkāršus riska aprēķinus.
Пикет у здания Сейма против утверждения краевой реформы на удаленном заседании - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Latvijā
Pavļuts neatbalsta obligātu vakcināciju
"Cilvēkam ir izvēle. Tie, kas saka, ka viņi ies prom no darba – pa visu Latviju varbūt pieci seši aizies prom no darba. Tas drīzāk ir simptoms tam, ka es to nevēlos kaut kādu iemeslu dēļ, varbūt tos iemeslus nesaprotu, mani biedē nezināmais, neskaidrais. Tā vienmēr ir bijis ar jebkuru jaunu lietu. Ja paskatāmies, kas ir tie, kas visvairāk baidās [no vakcinācijas] – ir stabila kolerācija, ka, piemēram, nav izglītības," paudis Austers.
Ziņu lente
0