Viedoklis

Būs sliktāk nekā Suecā: Ķīna sarūpēs problēmas pasaules tirdzniecībai

© REUTERS / Martin PollardКитайский порт Яньтянь
Китайский порт Яньтянь - Sputnik Latvija, 1920, 24.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šķiet, kuģošana tikai nesen sākusi atgūties pēc kolapsa Suecas kanālā ar "Ever Given", taču jau tuvojas jauna bēda.
Kuģošanas nozare, ko nomocījuši pandēmijas satricinājumi, inflācija un piegāžu aizkavēšanās, vēl joprojām cieš grūtības, atzīmēja radio Sputnik autors Kirils Grišins. Nozīmīgais sektors, kas apkalpo tirdzniecību, šķiet, saskāries ar nopietnāko izturības eksāmenu.
Vispirms gadījās incidents Suecas kanālā – kanālu aizšķērsoja konteineru kuģis un uz vairākām nedēļām paralizēja loģistiku vienā no visvairāk noslogotajām pasaules transporta artērijā. Tas izmaksāja apaļu naudiņu pasaules tirdzniecībai.
Флаги Латвии и Китая - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2021
Latvijā
Ķīna vēlas padarīt Rīgu par centru preču transportēšanai uz Eiropu
Tagad sākusies jauna kuģniecības un tirdzniecības nelaime: slēgta viena no visvairāk noslogotajām ostām pasaulē – Jantiana (Yantian), vēsta Bloomberg.
Viena no lielākajām pasaules ostām atrodas Ķīnas dienvidu daļā, Guandunas provincē, kas lepojas ar lielāko IKP valstī. Tas vienlaikus ir trieciens arī Ķīnas ekonomikai, tomēr šo problēmu tagad neizskatīsim. Paskatīsimies, kāda ir notikumu hronoloģija.
26. maijā Jantianas osta tika slēgta jauna Covid-19 uzliesmojuma dēļ – toreiz izskanēja informācija, ka jau pēc pāris dienām tā varētu atsākt darbu. Tomēr problēmu lokalizēt neizdevās. Tagad terminālis ziņo, ka darbu plānots atsākt tikai jūnija beigās.
Ņemot vērā neseno incidentu – Suecas kanāla bloķēšanu – var prognozēt, ka ostas normālas darbības atjaunošanai būs vajadzīgi vairāki mēneši, ņemot vērā lielā kravu apjoma sastrēgumu.
Situācija ostā uzlabojas, vidējais gaidīšanas laiks sastāda 16 dienas. Pie Ķīnas krastiem noenkuroti gandrīz 150 konteineru kuģi – gandrīz uz pusi vairāk par vidējiem rādītājiem no aprīļa vidus līdz maija sākumam, vēsta Bloomberg. Lielākās kuģniecības kompānijas, piemēram, dāņu Maersk, joprojām pārsvarā maina savu kuģu maršrutus. Rezultātā pasliktinās situācija kaimiņu ostās, tomēr kompānijas lēmums ļauj orientēties citiem tirgus spēlētājiem.
"Maersk" darbinieki uzsver, ka citādi rīkoties nevar, lai arī atzīst, ka ar savām darbībām, domājams, tikai palielina slodzi un gaidīšanas laiku kaimiņu ostās.
Рижский порт - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2021
EP deputāts: Latvijai būs jārēķinās ar Krievijas atbildi par kravu tranzītu
Vienlaikus konteineru cenas vairākos maršrutos joprojām pieaug. Dažos gadījumos tās septiņkārt pārsniegušas pērnā gada rādītājus. Sastrēgumu novēršanai Jantianā būs vajadzīgas 6-8 nedēļas, uzksta tirgus dalībnieki.
Situācija rada nopietnas bažas, jo problēmas piegādes jomā vēl saglabāsies laikā, kad ASV un Eiropā iestāsies pieprasījuma apogejs. Ķēdīte turpinās un pieaug jūras kravu pārvadājumu cenas, pasaules tirdzniecība bremzējas kopā ar globālajiem IKP, un, pats galvenais, aug inflācija.
Ziņu lente
0