Viedoklis

Ārlietu ministru piekrāpis prankeris? EDSO uzslavē valsti par mazākumtautību integrāciju

© THOMAS SAMSON / POOL / AFPĀrlietu ministrs E. Rinkēvičs
Ārlietu ministrs E. Rinkēvičs  - Sputnik Latvija, 1920, 23.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība ieskaita savu panākumu sarakstā izglītības reformu, kas iznīcina krievu valodu, savukārt EDSO viņus uzslavē par mazākumtautību pienācīgu integrāciju. Kā tā?
Ja arī jums patīk pietiekami daiļrunīgas karikatūras ar parakstu "bez vārdiem", jūs noteikti novērtēsiet informāciju Latvijas Ārpolitikas ministrijas vietnē. To lasot, var no visas sirds pasmieties pat bez komentāriem.
"2021. gada 11. jūnijā notika ārlietu ministra Edgara Rinkēviča un Eiropas drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Augstā komisāra mazākumtautību jautājumos Kairata Abrahmanova (Kairat Abdrakhmanov) iepazīšanās tikšanās video tiešsaistē.
Ārlietu ministrs pauda atbalstu EDSO Augstā komisāra paveiktajam mazākumtautību tiesību aizsardzības jautājumos EDSO reģiona valstīs.
Председатель Государственной Думы РФ Вячеслав Володин - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2021
"Krievu cilvēks ilgi jūdz": Krievijas Valsts domes spīkeris iesaka Baltijai atvainoties
E. Rinkēvičs informēja EDSO Augsto komisāru par Latvijas pieredzi, īstenojot 2018. gadā uzsākto izglītības reformu, kas "nav bijis viegls process; vienlaikus īstenotā reforma atbilst starptautisko tiesību standartiem".
Komisārs sevišķi atzinīgi novērtēja Latvijas paveikto sabiedrības integrācijas jomā, tai skaitā izglītības un valsts valodas jautājumā, un aicināja Latviju dalīties ar savas labās prakses piemēriem. Komisārs arī informēja ārlietu ministru par savām aktivitātēm citās EDSO reģiona valstīs.
Iepazīšanās vizīšu ar EDSO dalībvalstīm kontekstā Augstais komisārs š.g. maijā un jūnijā virtuāli ticies arī ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vadītāju, izglītības un zinātnes ministri, ar Kultūras ministrijas un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Sarunās EDSO Augstais komisārs atzinīgi novērtēja progresu izglītības reformu ieviešanā un nepilsoņu skaita samazināšanā."

Varbūt tas bija prankeris?

Lūk, kāda siltā, draudzīgā atmosfērā aizritējusi tikšanās neklātienē. Ministrs uzslavēja komisāru, komisārs paglaudīja pa galvu ministru. Pat ienāca prātā – tā tomēr bija virtuāla tikšanās. Varbūt tas nemaz nebija nekāds komisārs, bet gan prankeris? Kaut kas šeit nav kārtībā.
Nevar taču nopietns komisārs uzskatīt, ka lēmums atņemt tiesības mācīties dzimtajā valodā vairāk nekā trešdaļas iedzīvotāju bērniem ir sekmīgs un starptautiskajām tiesībām atbilstošs. Un piedevām – aicināt valsti, kas par savu politiku padarījusi nacionālismu un mazākumtautību elementāru tiesību ierobežošanu, dalīties "ar savas labās prakses piemēriem" starptautiskajā arēnās, starp tām "mežonīgajām" valstīm, kur mazākumtautību bērni vēl mācās savā valodā.
Kāpēc ne? Varbūt tāpēc, ka mazākumtautību tiesības nav izdomātas tāpat vien. Ar mērķi izvairīties no starpnacionāliem strīdiem, konfliktiem, kariem?
Школьный класс. - Sputnik Latvija, 1920, 22.05.2021
Daugavpilī atsakās apbalvot krievu valodas olimpiādes laureātus
Lai nu būtu Latvija, te valstij tikušas pārsteidzoši piekāpīgas, es pat teiktu – nordiskas mazākumtautības. Protestu vietā viņi "balso ar kājām" un pērk vienvirziena biļetes uz sekmīgākām valstīm. Bet ja nu Latvijas pieredzi mazākumtautību "integrācijā", kas realitātē kļuvusi par atklātu, pat nekaunīgu asimilāciju, iestādīt augsnē, kur mazākumtautības nav tik mierīgas un miermīlīgas?
Baidos, ka tādos apstākļos EDSO novērotāji būs spiesti uzvalkus un šlipses (pandēmijas laikā – halātus un čībiņas) nomainīt pret bruņuvestēm un ķiverēm, lai papūlētos nošķirt konflikta puses kārtējā "karstajā punktā". Interesanti, vai ar frāzi "nepilsoņu skaita samazināšana" EDSO domā to pašu, ko mēs?

Informācijai

EDSO – Eiropas drošības un sadarbības organizācija. Izveidota kā pastāvīgi strādājošs starptautiskais forums militārās konfrontācijas mazināšanas un drošības stiprināšanas pasākumu izstrādāšanai Eiropā.
Kairats Abdrahmanovs tika apstiprināts EDSO Augstā komisāra amatā 2020. gada 4. decembrī. K. Abdrahmanovs ir bijušais Kazahstānas ārlietu ministrs no 2016.-2018. gadam un bijis profesionāls karjeras diplomāts kopš 1993. gada.
Ziņu lente
0