Rietumi ievieš jaunas sankcijas pret Baltkrieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovBaltkrievijas karogs un ģerbonis
Baltkrievijas karogs un ģerbonis - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šoreiz rietumvalstis cenšas pēc iespējas sāpīgāk sist Baltkrievijas svarīgākajiem uzņēmumiem – ierobežojumi vērsti pret MAZ, BelAZ, "Belaeronavigacija" un "Novaya neftyanaya kompaniya".
Vašingtona apgalvo, ka jauno sankciju pakete ieviesta par žurnālista Romāna Protaseviča un viņa draudzenes Sofjas Sapegas arestu un Ryanair reisa nosēdināšanu Minskā.
RĪGA, 22. jūnijs - Sputnik. Eiropas Savienība, ASV, Lielbritānija un Kanāda ieviesušas jaunas sankcijas pret Baltkrieviju. Rietumvalstu norādītais ierobežojumu iegansts – Ryanair lidmašīnas piespiedu nosēšanās Minskā maija beigās. Krievijas vēstnieks Jevgēņijs Lukjanovs apliecināja, ka Maskava atbalstīs Minsku.

Eiropas Savienība

Portāls Sputnik Baltkrievija informēja, ka ES publicētajā ierobežojošo pasākumu sarakstā iekļauti valsts darbinieki, biznesmeņi, varasiestāžu darbinieki un uzņēmumi. Tagad pret Baltkrieviju vērstās sankcijas attiecinātas uz 166 fiziskām un 15 juridiskām personām. To aktīvus plānots iesaldēt, ES pilsoņiem un uzņēmumiem aizliegts piešķirt līdzekļus sarakstā iekļautajām personām. Fiziskām personām aizliegts iebraukt ES.
Пресс-конференция в посольстве Республики Беларусь - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2021
Pasaulē
Baltkrievija brīdina Rietumus par "adekvātiem atbildes pasākumiem"
Sarakstā citu starpā iekļauts Prezidenta sporta kluba priekšsēdētājs Dmitrijs Lukašenko, aizsardzības ministrs Viktors Hreņins, iekšlietu ministra vietnieks Nikolajs Karpenkovs, Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Dmitrijs Gora un daudzi citi.
ES ierobežojošie pasākumi skars tādus uzņēmumus kā MAZ, BelAZ, "Belaeronavigacija" un "Novaya neftyanaya kompaniya", Bremino Group, Globalcustom utt.
Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss paziņoja, ka ES sektorālo sankciju mērķis ir likt šķēršļus uzņēmumu darbībai. "Baltkrievijā tie ir valsts uzņēmumi, monopolisti, ir uzņēmumi, ar kuru starpniecību Lukašenko režīms saņem finansējumu, un šiem finanšu avotiem soli pa solim liks izsīkt," uzskata Māss.

ASV

ASV Finanšu ministrija paplašinājusi sankcijas pret Baltkrieviju, un jaunajā redakcijā ierobežojumi vērsti pret 16 fiziskām personām, 5 resoriem un organizācijām: Baltkrievijas VDK, Baltkrievijas IeM Galveno pārvaldi cīņā pret organizēto noziedzību un korupciju utt.
Sarakstā minēta Baltkrievijas prezidenta preses sekretāre Nataļja Eismonta, Baltkrievijas VDK speciālo uzdevumu vienības "Alfa" komandieris Sergejs Zubkovs, Minskas milicijas priekšnieks Mihails Gribs un citi.
Vašingtona apgalvo, ka jauno sankciju pakete ieviesta par žurnālista Romāna Protaseviča un viņa draudzenes Sofjas Sapegas arestu un Ryanair reisa nosēdināšanu Minskā.

Lielbritānija

Valdības paziņojums liecina, ka Lielbritānija ar sankcijām atbild uz Protaseviča un Sapegas arestu pēc Ryanair lidmašīnas nosēdināšanas Minskā.
Sarakstā iekļauta Baltkrievijas naftas kompānija, "Belaeronavigacija", aizsardzības ministrs Viktors Hreņins, Gaisa spēku un PGA komandieris Igors Golubs, viņa vietnieks Andrejs Gurcevičs, transporta ministrs Aleksejs Avramenko un virkne citu amatpersonu.

Kanāda

Kanāda jaunās sankcijas pret Baltkrieviju pamatojusi ar "sistemātiskiem cilvēktiesību pārkāpumiem" pēc incidenta ar Ryanair lidmašīnu Minskā.
Kanādas Ārlietu ministrija ziņoja ka jaunajā sankciju sarakstā iekļauti uzņēmumi MAZ, BelAZ, "Belaeronavigacija", "Novaya neftyanaya kompaniya" un Bremino Group.
Ierobežojumi vērsti arī pret transporta ministru Alekseju Avramenko, Gaisa spēku un PGA komandieri Igoru Golubu, viņa vietnieku Andreju Gurceviču, aizsardzības ministru Viktoru Hreņinu un virkni citu amatpersonu, kā arī uzņēmēju.

Baltkrievijas un rietumvalstu attiecības

Krievijas vēstnieks Baltkrievijā Jevgēņijs Lukjanovs atzīmēja: ja Rietumi ieviesīs sankcijas, Maskava Baltkrieviju nepametīs. Viņš uzsvēra: Krievija izprot Baltkrievijas tradicionālo ekonomikas struktūru, saprot, kāpēc Rietumu sankcijas ir tik precīzas. Pēc diplomāta vārdiem, KF ir gatava ielaist savā tirgū preces, ko Baltkrievija novirzīs no ES tirgus.
Ильвес, Тоомас Хендрик - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Baltijā
Igaunijas eksprezidents aicina publiskot baltkrievu varasiestāžu darbinieku personas datus
Minskas un Rietumu attiecības krasi pasliktinājās 2020. gadā pēc prezidenta vēlēšanām – virkne valstu apgalvoja, ka balsojums nav brīvs un demokrātisks, kā arī neatzina Lukašenko par ievēlēto prezidentu.
Pērn ES ieviesa trīs sankciju kompleksus pret Baltkrievijas uzņēmumiem un amatpersonām, ko Brisele uzskata par vainojamiem prezidenta vēlēšanu rezultātu "falsifikācijā" un vardarbībā pret protesta akciju dalībniekiem.
Minska apstiprināja simetriskus politiskus un ekonomiskus atbildes pasākumus. Aprīlī Baltkrievijas valdības preses dienests informēja, ka atbildes pasākumu saraksts ir apstiprināts. Citu starpā aizliegtas tādu uzņēmumu preces kā "Škoda Auto", "Liqui Moly" in "Beiersdorf". Saraksts paliek spēkā sešus mēnešus.

Incidents Minskas lidostā

23. maijā Ryanair lidmašīna, kas devās no Atēnām uz Viļņu ārkārtas režīmā nosēdās Minskā pēc ziņas par spridzekli. Baltkrievu tiesībsargi informēja, ka ar šo reisu lidojis Romans Protasevičs, Telegram kanāla Nexta dibinātājs, kas Baltkrievijā atzīts par ekstrēmistisku. Dokumentu pārbaudes laikā Protasevičs aizturēts. Pret viņu ierosināta krimināllieta saskaņā ar vairākiem pantiem, arī par masu nekārtību organizāciju". Par to paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem.
ES valstis apgalvo, ka Minska piespiedusi lidmašīnu nosēsties ar izdomātu ieganstu un, protestējot pret Protaseviča aizturēšanu, aizliedza baltkrievu aviokompānijām lidot savā gaisa telpā, kā arī izskata papildus sankciju ieviešanu pret Minsku.
Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2021
Pasaulē
NATO ģenerālsekretārs noraizējies par Krievijas un Baltkrievijas sadarbību
Baltkrievijas ĀM preses sekretārs Anatolijs Glazs paziņoja, ka varasiestāžu darbības incidentā ar Ryanair lidmašīnu atbilda starptautiskajām normām un Minska ir gatava uzņemt ekspertus, lai izslēgtu nepatiesas apsūdzības.
Lidmašīnu piespiedu nosēdināšanas prakse pielietota jau iepriekš. Viens no skandalozākajiem gadījumiem bija Bolīvijas prezidenta Evo Moralesa lidmašīnas nosēdināšana Vīnē 2013. gadā pēc baumām par to, ka tajā līdz ar prezidentu atrodas bijušais ASV CIP aģents Edvards Snoudens, kurš atklāja informāciju par amerikāņu specdienestu spiegošanas darbību visā pasaulē. Galu galā Snoudens lidmašīnā netika atrasts, un lainerim ļāva turpināt ceļu.
Ziņu lente
0