Politika

Kas sagaida "Ziemeļu straumi 2"? ASV turpina sankcijas

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Pāriet pie mediju bankasGāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbi
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvdarbi - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona plāno turpināt ierobežojumus pret Krievijas kompānijām, kas piedalās gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbos.
RĪGA, 22. jūnijs – Sputnik. ASV nepārtrauks sankciju ieviešanu pret Krievijas kompānijām, kas piedalās projekta "Ziemeļu straume 2" īstenošanā, intervijā amerikāņu medijiem apliecināja ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans, vēsta Sputnik Baltkrievija.
Ierēdnis sniedza atbildi CNN žurnālistam uz jautājumu par ierobežojošo pasākumu apturēšanu pret Eiropas kompāniju "Nord Stream 2 AG", kas īsteno projektu.
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2021
Viedoklis
Plāns "B": amerikāņi sola bloķēt "Ziemeļu straumes 2" palaišanu
Padomnieks drošības jautājumos atzīmēja, ka, Džo Baidenam stājoties prezidenta postenī, "Ziemeļu straume 2" bija gatavs par 90%. Pēc Salivana vārdiem, jautājums ir par to, vai Vašingtona sāks vajāt savus sabiedrotos Eiropā.
"ASV līderis atzīmēja, ka nav tam gatavs, taču "ik pēc 90 dienām ieviesīs sankcijas pret Krievijas organizācijām, kas piedalās "Ziemeļu straumes 2" būvdarbos. "Viņš to ir darījis un turpinās darīt," uzsvēra Sallivans.

Ne tikai "Ziemeļu straume 2"

Sankciju spiediena iegansts ir ne tikai gāzesvada projekts. Džeiks Salivans televīzijas ēterā apsolīja vēl vienu sankciju paketi pret Krieviju.
"Pirmkārt, (..) jūsu skatītājiem jāsaprot, ka esam ieviesuši sankcijas pret Krieviju par Alekseja Navaļnija saindēšanu, (..) un mēs gatavojam vēl vienu sankciju kompleksu, kas tāpat tiks pielietots šajā kontekstā," teica Salivans.

Vēstnieku atgriešanās

Krievijas un ASV prezidenti tikās 16. jūnijā, Ženēvā "šaurā" un "paplašinātā" formātā un turpinājās vairāk nekā četras stundas.
Liekēži nav vajadzīgi. Ko Eiropā noslaucīs jaunā Ziemeļu straume - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2021
Video
Liekēži nav vajadzīgi. Ko Eiropā noslaucīs jaunā "Ziemeļu straume"
Putins un Baidens apsprieda tirdzniecības attiecības un reģionālo drošību, konflikta noregulēšanu Ukrainas austrumos, situāciju Baltkrievijā, Irānas jautājumu, kiberdrošības un mediju darba jautājumus.
Cita starpā Maskava un Vašingtona vienojās atgriezt vēstniekus. Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs, kurš pavasarī tika izsaukts uz Maskavu konsultācijām attiecību pasliktināšanās fonā, svētdien ieradās ASV.

Labvēlīga atmosfēra

Vladimirs Putins atzīmēja samita labvēlīgo atmosfēru un paziņoja, ka viņiem ar ASV prezidentu izdevies izprast vienam otra pozīcijas svarīgos jautājumos.
Tomēr, pēc viņa domām, vairāki jautājumi Maskavas un Vašingtonas acīs ir prioritāri. To starpā ir bruņošanās sacensības un reģionālie konflikti.
"Mēs esam gatavi turpināt dialogu tik lielā mērā, cik gatava būs amerikāņu puse," piebilda Putins.

Maskavas reakcija

Uz ASV nelikumīgajām sankcijām Krievija vienmēr atbildējusi likumsakarīgi, paziņoja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.
"No Vašingtonas nāk ziņas par jaunas sankciju paketes gatavošanu pret mūsu valsti. Vietējo ierēdņu izklāstā "Ziemeļu straume 2" tiek saistīta ar Navaļniju. ASV nelikumīgajām darbībām vienmēr ir sekojusi mūsu likumsakarīga atbilde. Dīvaini, ka dažiem Vašingtonā tik ļoti patīk skrējiens ar šķēršļiem pa karuseli," viņa teica.
ASV sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2" komentēja arī KF Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Sluckis. Iespējamās restrikcijas viņš nosauca par negodīgas konkurences piemēru.
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvdarbi Vācijā - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2021
Pasaulē
Putins: "Ziemeļu straumes 2" pirmā līnija ir uzbūvēta, "Gazprom" gatavs to aizpildīt
""Ziemeļu straumes 2" kontekstā ASV sankcijas spilgti demonstrē negodīgu konkurenci ar mērķi popularizēt amerikāņu sašķidrināto dabasgāzi Eiropas tirgū. Nevajag lolot ilūzijas un uzskatīt, ka vairāk vai mazāk konstruktīvais Ženēvas gars vienā mirklī mainīs šo Vašingtonas politikas vektoru," viņš konstatēja.
Politiķis piebilda, ka ir "pāragri runāt par to, kādas būs sankcijas", tāpat kā spriest par Maskavas iespējamo atbildi uz tām.
Ziņu lente
0