Eiropas Parlamentā izveidota grupa ES pilsonības iedibināšanai

© AFP / SEBASTIEN BOZONEiropas Parlamenta ēka
Eiropas Parlamenta ēka - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāte Jana Toma paskaidroja, kam un kāpēc jāsniedz iespēja saņemt Eiropas Savienības pilsonību.
RĪGA, 22. jūnijs – Sputnik. Eiropas Parlaments informējis, ka izveidota starpfrakciju grupa, kas strādās pie ES pilsonības idejas popularizācijas. Deputātu apvienībā strādās arī politiķe no Igaunijas Jana Toma, vēsta Sputnik Meedia.
Informācija par to sniegta EP deputātes biroja vietnē.
Jana Toma pastāstīja, ka ES pilsonība nepieciešama tāpēc, ka daudzos gadījumos ES nevar risināt konkrētu cilvēku, piemēram, Igaunijas un Latvijas nepilsoņu problēmas.

"Viņiem atņemtas daudzas ES tiesības, lai arī daudzi no viņiem dzimuši šajās valstīs. Mūsu acīs ES pilsonība – tā nav tikai pases krāsa, tas ir stāsts par to, ka mēs varam būt eiropieši un realizēt eiropiešu tiesības"

Яна Тоом. - Sputnik Latvija
Jana Toma
EP deputāte
EP deputāte paskaidroja, ka piedāvātā ES pilsonības koncepcija paredz: ar to saistītās tiesības attiecas ne tikai uz ES dalībvalstu pilsoņiem, bet arī visiem tās iedzīvotājiem.
Masveida nepilsonības institūtu Igaunijā un Latvijā legalizēja šo valstu valdības pēc PSRS sabrukuma. Saskaņā ar Latvijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2019. gada 1. jūlijā ar nepilsoņa statusu valstī dzīvoja 220 491 cilvēks. Saskaņā ar Igaunijas IeM dariem, 2021. gada 1. janvārī valstī bija 68 992 nepilsoņi.
"Nepilsonis" ir īpašs statuss. Tas piešķirts personām ar PSRS pilsonību, kas pēc tās sabrukuma nesaņēma nekādu atzītu pilsonību, kā arī viņu bērniem, kam nav nekādas pilsonības.
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
Kur ir reakcija uz nepilsoņu segregāciju? Krievija pārmet EP komisāram
Valsts pamatiedzīvotāju "nepilsonība" faktiski ir dīvains, pasaules praksē iepriekš nedzirdēts statuss – nepilsoņi nav ne pilsoņi, ne ārvalstnieki, ne personas bez pilsonības – viņi ir personas ar "īpašu tiesisko statusu". Viņiem izsniegts īpašs personu apliecinošs dokuments – "nepilsoņa pase".
Igaunijā nepilsoņiem ir tiesības balsot tikai pašvaldību vēlēšanās. Latvijā nepilsoņiem nav nekādu balsstiesību.
Nepilsoņiem nav tiesību ievēlēt arī EP deputātus, lai arī EP mandātu kvotas valstis saņem proporcionāli visu iedzīvotāju skaitam, neatkarīgi no iedzīvotāju balsstiesībām.
Maskavā masveida nepilsonības institūtu uzskata par mūsdienu Eiropas apkaunojumu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādīja: ir grūti iedomāties, ka civilizētā valstī simtiem tūkstošu cilvēku tiktu pasludināti par nepilsoņiem.
Igaunijas nepilsoņa pase - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2021
Baltijā
Igaunijā radies sašutums par nepilsoņu tiesībām veltīto petīciju
"Tādu kategoriju Baltijas valstis izdomāja, lai ierobežotu šajās teritorijās dzīvojošo cilvēku likumīgās tiesības," konstatēja Putins.
"Mēs turpinām dialogu ar saviem partneriem ES. Ceru, ka viņiem beidzot būs kauns par to, ka viņi, pievēršot uzmanību cilvēktiesību pārkāpumiem ES perimetrā, bet ļauj tik rupji pārkāpt ES teritorijā dzīvojošo cilvēku tiesības," uzsvēra Vladimirs Putins.
Ziņu lente
0