Latvijā

Latvijā sperts vēl viens solis pretī eitanāzijas legalizācijai

CC BY-SA 2.0 / Alberto Biscalchin / EuthanasiaВрач держит за руку больного
Врач держит за руку больного - Sputnik Latvija, 1920, 21.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādas tiesības likumdevēji vēlas piešķirt neārstējami slimiem cilvēkiem, ko par to domā mediķi un tiesībsargi.
RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. Politiskā diskusija par eitanāzijas legalizāciju šopavasar tika atlikta uz nenoteiktu laiku, Saeimas atbildīgā komisija spērusi vēl vienu soli uz priekšu, lai nākotnē tā kļūtu likumīga, iespējams, jau nākamajā Saeimas sasaukumā: izstrādāts likumprojekts, kas dāvā tiesības neārstējami slimiem pacientiem atteikties no paliatīvās ārstēšanas, vēsta Neatkarīgā. Projektu atbalsta mediķi, tiesībsargi un reliģiskās organizācijas.
Cilvēks varēs reģistrēt atteikšanos no reanimācijas, operācijām vai medikamentiem, kas vienīgi uztur dzīvību, taču nenodrošinās iespēju atgriezties pie tās pilnvērtīgi.
Sociālo un darba lietu komisijas sēdē grozījumus konceptuāli atbalstīja Latvijas Ārstu biedrība, Veselības ministrija, tiesībsarga birojs un Tieslietu ministrija.
Рука пожилой женщины - Sputnik Latvija, 1920, 02.02.2021
Petīcija par eitanāzijas legalizāciju savākusi nepieciešamos parakstus
Veselības ministrijas Juridiskās nodaļas vadītāja Anita Jurševica pateicās Saeimai par jautājuma risināšanu un piezīmēja, ka cilvēkam ir tiesības aiziet ar cieņu.
Uz jautājumu, vai tas nav solis pretī tālākai eitanāzijas legalizācijai, atbildīgās komisijas priekšsēdētājs Andris Skride atbildēja izvairīgi. Viņš uzskata, ka pie tā vajadzētu atgriezties Saeimas jaunajam sasaukumam, ko ievēlēs nākamā gada rudenī.
Pēc politiķa domām, tie ir divi dažādi jautājumi, un jāsāk ir ar legālu atteikšanos no paliatīvās palīdzības. To mutiski atbalsta visas ieinteresētās puses. Skride pauda cerību, ka likumprojektu izdosies pieņemt rudenī.
Pie līdzīga likumprojekta strādā Latvijas Ārstu biedrība, kura izmanto ASV un vairāku ES dalīvalstu pieredzi, kā arī darbu ar saviem pacientiem.
Plānots deputātu un ārstu darbu apvienot vienā likumā – pie tā politiķi atgriezīsies rudens nogalē.
В машине скорой помощи - Sputnik Latvija, 1920, 07.07.2019
Pēdējā griba: Latvijas iedzīvotājiem "taktiski" atļaus nomirt
Likumdevējam nāksies risināt virkni juridisku jautājumu. Piemēram, Santa Tivanenkova no tiesībsarga biroja norādīja: patlaban nav skaidrs, kad un kādā formā cilvēks varēs reģistrēt atteikšanos no reanimācijas un terapijas, ja domājams, ka dzīves kvalitāte pēc tām būs relatīvi zema.
Ziņots, ka martā Saeima noraidīja petīciju eitanāzijas ligalizēšanas atbalstam, lai arī idejas piekritēji bija gan opozīcijas, gan koalīcijas rindās.
Eitanāzijas legalizācijas jautājums Latvijā kļuva aktuāls 2016.-2017. gg., kad sabiedrība savāca nepieciešamo summu, lai neārstējami slimais Viesturs Budža, izpildot savu pēdējo vēlēšanos, varētu doties uz Šveici un izdarīt eitanāziju. Toreiz Veseības ministrija paziņoja, ka eitanāzijas legalizācijas resora dienas kārtībā nav. Toreizējais veselības ministrs Guntis Belēvičs norādīja, ka Latvija tam vēl nav gatava.
Ziņu lente
0