Pasaulē

Atgādina iesnas un "pļauj" jaunos: kas zināms par koronavīrusa "Indijas" štammu

© Pixabay / MojpeГрипп насморк болезнь
Грипп насморк болезнь - Sputnik Latvija, 1920, 21.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
SARS-CoV-2 Indijas štamms, PVO oficiālajā klasifikācijā nosaukts "Delta", pārņēmis vairāk nekā 80 pasaules valstis. Infekcijas gadījums fiksēts arī Latvijā.
RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. Nesen Pasaules veselības organizācija (PVO) pārdēvēja jaunos koronavīrusa štammus. Lai nepiesaistītu "mutantus" ģeogrāfiskajiem nosaukumiem, tiem piešķirti grieķu alfabēta burti.
Jaunā klasifikācija paredz, ka "britu" štamms tiek dēvēts par "Alfu", "Dienvidāfrikas" – "Beta", "Brazīlijas" – "Gamma", "Indijas" - "Delta". Tie ir četri štammi, kas rada lielākās bažas.
Iepriekš pasaule cēla trauksmi par "Alfu", tagad daudz vairāk runu ir par "Deltu", kas pārņēmis jau vairāk nekā 80 valstis un turpina mutācijas. Saskaņā ar PVO klasifikāciju "Delta" iekļauts grupā, kas "rada globālas bažas", jo ar to inficējas ātrāk un tas izceļas ar nopietnākiem simptomiem, vēsta RIA Novosti.
Набережная в курортном городе Нячанг во Вьетнаме. - Sputnik Latvija, 1920, 31.05.2021
"Britu" un "Indijas" koronavīrusa paveidi apvienojās Vjetnamā
Lielbritānijas Sabiedriskas veselības aizsardzības dienesta dati liecina, ka 99% jauno Covid-19 gadījumu valstī ir "Delta". Līdzīga ir situācija arī citās valstīs. Indijas štamms strauji izspiež visus pārējos.
Starp "Delta" galvenajiem simptomiem min galvassāpes, iesnas, kakla sāpes, augstu temperatūru. Pie tam ožas un garšas sajūtas nepazūd, lai arī agrāk tās bija pirmās Covid-19 pazīmes.
Ir arī tādi jsimptomi kā vēdera sāpes, vemšana un vērā ņemami izdalījumi no deguna, gluži kā rinovīrusa gadījumā.
ASV Slimību kontroles un profilakses centrs papildina sarakstu ar nogurumu, muskuļu sāpēm, vemšanu un diareju. Turklāt inficētajiem, iespējams, būs vērojama ātra noguršana un nomāktība.
Ar šo koronavīrusa štammu pārsvarā inficējas jauni cilvēki.
Директор департамента анализа рисков и профилактики инфекционных заболеваний Центра профилактики и контроля заболеваний (SPKC) Юрий Перевощиков - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Perevoščikovs: nevar runāt par ierobežojumu atcelšanu
Kā koronavīrusam izdevies tik "slepkavīgs" štamms? Zinātnieki skaidro to ar izmaiņām savienotājolbaltumvielā, ar kuras palīdzību vīruss saistās ar receptoru ACE2 uz cilvēka šūnu virsmas. Saskaitītas četras mutācijas: vienas atvieglo vīrusa iekļūšanu šūnās, citas pastiprina tā spēju nostiprināties. Tāpēc zinātnieku aprindās "Indijas" štammu dēvē par dubulto mutantu.
Vēl vairāk, "Delta" izplatās par 30-100% ātrāk nekā citi koronavīrusa varianti, ātrāk inficē šūnas, vieglāk apiet imūnaizsardzību. Vakcīnas pret to nav tik efektīvas.
Tomēr zinātnieki uzskata, ka nevajag krist panikā – vakcīnas tomēr darbojas. Drošība pret smagu slimības gaitu un hospitalizāciju sasniedz 96% Pfizer-BioNTech un 92% - AstraZeneca. Krievijas vakcīna "Sputnik V" izrādījusies pat efektīvāka nekā citi preparāti – to apliecina Gamaleja centra pētījumi.
Ziņu par lielu "Delta" infekcijas gadījumu skaitu Latvijā nav. Tomēr epidemiologi pauž bažas, ka tas var nomainīt "britu" štammu.
Atgādināsim, ka katram vīrusam ir savs genoms – unikāla specifiska DNS vai RNS konsekvence. Koronavīruss SARS-CoV-2 pieder pie RNS vīrusu grupas, kuru visnotaļ sarežģītais genoms iešifrēts garā RNS molekulā.
Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Ķīna atbildēja uz paziņojumiem par koronavīrusa mākslīgu izcelsmi
Replikācijas laikā vīruss dažkārt mainās. Šīs pārmaiņas dēvē par "mutācijām". Izmantojot vārdu "štamms", zinātnieki runā par vīrusa ģenētiski atšķirīgo atzarojumu, kas ar vienu vai vairākām mutācijām atšķiras no sava "vecāka".
Dažas mutācijas var novest pie vīrusa raksturīgu īpatnību izmaiņām, piemēram, vīrusa nodošanas mehānismā (piemēram, tas var izplatīties ātrāk) vai izraisītās slimības smaguma pakāpe (tas var radīt daudz smagāku slimību).
Ja SARS-CoV-2 štamms ir "lipīgāks", ar smagāku slimīgas gaitu, labāku pretošanos antivielām, zālēm un vakcīnām, PVO iekļauj to kategorijā "variants, kas rada bažas".
Ziņu lente
0