Pasaulē

Kam nav ieteicams lietot uzturā rukolu

Овощи - Sputnik Latvija, 1920, 20.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šīs garšaugs ar itāļu nosaukumu mūsu uzturā parādījās nesen, tomēr daudziem iegaršojās. Stāstam, kādu labumu tas sniedz veselībai un kāpēc var būt bīstams.
RĪGA, 20. jūnijs - Sputnik. Rukola pieder pie krustziežu dzimtas, tās radinieku vidū ir brokoļi, kāposti un Briseles kāposti. Tāpat kā citiem lapu zaļumiem, rukola labvēlīgi ietekmē veselību. Tomēr dažos gadījumos tas var būt veselībai bīstams. Dietologi pastāstīja, kam nav ieteicams lietot uzturā rukolu un kāpēc. Raksts publicēts vietnē InoSMI.

Kas rukolā ir veselīgs

Rukolas sastāvā ir organismam nepieciešamie vitamīni un mikroelementi. Šis augs ir bagāts ar K vitamīnu, kalciju, C vitamīnu, beta karotīnu. Tajā ir dzelzs, folijas skābe, magnijs, cinks, selēns, nātrijs.
Бананы. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2021
Die Welt: banāniem draud izzušana
Rukola ir bagāta ar antioksidantiem - savienojumi, kas aizsargā šūnas no bojājumiem. Savukārt sērglikozīdi rukolas sastāvā, kas tai piešķir raksturīgo garšu un smaržu, var pasargāt no dažām vēža veidiem, ieskaitot krūšu, prostatas, plaušu un resnas zarnas vēzi. Tāpat rukola normalizē kuņģa un zarnu trakta darbību, cīnās ar kaitīgiem mikrobiem un vīrusiem, paaugstina imunitāti, stiprina asinsvadu sieniņas. Tajā ir daudz C vitamīna, kas ir noderīgs kauliem un var palīdzēt novērst osteoporozi.

Kas ir rukolā ir kaitīgs

Kontrindikāciju rukolai nav daudz, tomēr tās pastāv. Svarīgi atcerēties, ka cilvēkiem, kuri lieto antikoagulantus asins atšķaidīšanai, nav ieteicams lietot to uzturā. Tajā esošais vitamīns K var neitralizēt preparātu darbību.
Шашлык - Sputnik Latvija, 1920, 04.10.2020
Veģetārisma priekšrocības un trūkumi: ko atklājusi medicīna
Pārmērīgas skābeņskābes dēļ rukola var provocēt nieru akmeņu veidošanos cilvēkiem, kuri ir predisponēti uz šo slimību, vai saasināt hronisku nierakmeņu slimību.
Tāpat nav ieteicams lietot rukolu lielos daudzumos cilvēkiem, kuri cieš no paaugstinātas skābes, aknu slimībām, žultsceļu diskinēzijas, kolīta, podagras, autoimūnajām slimībām.
Ziņu lente
0