Pasaulē

ANO brīdināja par gaidāmu pandēmiju, pret kuru vakcīnas nav

© Pixabay / PashiПустыня
Пустыня - Sputnik Latvija, 1920, 20.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO ģenerālsekretāra pārstāve Katastrofu riska mazināšanas pārvaldē Mami Midzutori brīdināja: tuvojas pandēmija, pret kuru vakcīnas nav.
RĪGA, 20. jūnijs — Sputnik. Slēpta globāla problēma – sausums – var pārvērsties par nākamo pandēmiju, ja valstis neveiks steidzamus pasākumus ārkārtas klimatiskās situācijas noregulēšanai, liecina ANO pārskats, kas publicēts organizācijas vietnē.
Засуха - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2020
Meteorologi uzskata: aizvadītā desmitgade bija pati karstākā
Saņemtie dati liecina, ka XXI gadsimtā vismaz pusotrs miljards cilvēku jau cietuši sausuma rezultātā, nodarītais ekonomiskais kaitējums tiek lēsts 124 miljardu dolāru apmērā. Eksperti uzskata, ka precīza zaudējumu summa ir daudzkārt lielāka, jo publicētie dati neataino lielāko daļu jaunattīstības valstu zaudējumu, ko radījusi šī dabas parādība, vēsta RIA Novosti.
"Sausums teju teju kļūs par nākamo pandēmiju, un vakcīnas tās ārstēšanai nav. Dažu gadu laikā lielākā daļa pasaules dzīvos ūdens trūkuma apstākļos, pieprasījums pārsniegs piedāvājumu," konstatēja ANO ģenerālsekretāra pārstāve Katastrofu riska mazināšanas pārvaldē Mami Midzutori.
Daudzi cilvēki uzskata, ka sausums ietekmē tikai tuksnesīgos Āfrikas rajonus, taču patlaban tā ir plaši izplatīta parādība, un līdz gadsimta beigām gandrīz visas valstis izjutīs to uz savas ādas lielākā vai mazākā mērā, viņa paskaidroja.
Pārskata autori norādīja, ka procesu būtiski ietekmē arī iedzīvotāju skaita pieaugums.
"Cilvēki ir dzīvojuši sausuma apstākļos piecus tūkstošus gadu, taču pašlaik mēs novērojam kaut ko citu," uzsvēra ANO.
Atzīmēts, ka nokrišņu rakstura izmaiņas klimatka pārmaiņu rezultātā ir galvenais sausuma faktors, taču liela nozīme ir arī neefektīvai ūdens resursu izmantošanai un zemju degradācijai intensīvas lauksaimnieciskās darbības apstākļos.
Кофе - Sputnik Latvija, 1920, 04.07.2019
Nesalda dzīve: kādus produktus mēs zaudēsim globālās sasilšanas rezultātā
Šī iemesla dēļ Midzutori aicināja pasaules valstu valdības reformēt ūdens ieguves, glabāšanas un izmantošanas, kā arī zemju pārvaldes metodes.
Ziņu lente
0