Latvijā

Kukulis par Covid-19 sertifikātu: vai var viltot vakcinācijas faktu

© REUTERS / Ints KalninsВакцинация в латвийской армии
Вакцинация в латвийской армии - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs izmeklē gadījumus par iespējamiem mediķu piekukuļošanas faktiem, ar nolūku saņemt viltotu Covid-19 sertifikātu.
RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Lai saņemtu Covid-19 sertifikātu, daži Latvijas iedzīvotāji ir gatavi piekukuļot ārstus. Atsevišķi šādi gadījumi pat nonākuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja redzeslokā. Nacionālais veselības dienests skaidro, ka nav iespējams viltot vakcinācijas faktu, ziņo TV3.
Pēc atvieglojumu ieviešanas vakcinētājiem sociālajos tīklos izvērsās diskusijas par to, kā var iegūt Covid-19 sertifikātu bez vakcinācijas.
Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Pasaulē
Ārsts paskaidroja, ar ko atšķiras antivielas pēc Covid-19 vakcinācijas un izslimošanas
Kā paskaidroja Veselības dienestā, sertifikāta viltošana nav iespējama, jo tam ir unikāls virtuāli parakstīts QR kods. Tajā ir virtuāla atslēga, ko nevar viltot vai mainīt ar "fotošopu" vai kādu citu programmu, jo pēc tam QR kods netiks nolasīts kā derīgs.
"Otrkārt, ar digitālo sertifikātu kopā ir jāuzrāda arī savs personu apliecinošs dokuments – pase vai personu apliecinošs dokuments, un tajā brīdī, kad cilvēks, kurš mūsu sertifikātu pārbauda, veic skenēšanu, viņš arī apskatās, vai tiešām šī informācija par sertifikātu sakrīt," pastāstīja NVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.
Arī mediķi nevar falsificēt ierakstu par nenotikušu vakcināciju.
"Nebūs tā, ka ārsts to ierakstīs kaut kur kladītē un tad aizsūtīs kaut kur e-pastu, ka cilvēks ir vakcinēts. Šie dati tiek ievadīti valsts e-veselības sistēmā, tur ir detalizēta informācija par vakcinācijas dienu, par personu, kas ir veikusi, ar kādu vakcīnu, ir pilnīga šī informācija, un tā glabājas valsts sistēmā, un nepieciešamības gadījumā tiek pārbaudīta, un, ja ir neatbilstības, ārstniecības persona var saņemt sodu," uzsvēra Štālberga.
Пикет у здания Сейма против утверждения краевой реформы на удаленном заседании - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Latvijā
Pavļuts neatbalsta obligātu vakcināciju
Viņa atgādināja, ka par dokumentu viltošanu ir paredzēta kriminālatbildība un Veselības dienests seko līdzi situācijai.
Kā pastāstīja Ģimenes ārstu asociācijā, viņiem nav zināms par mediķu piekukuļošanas gadījumiem. Turpretī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ziņoja, ka šādi signāli tika saņemti, un atgādināja ka par šādu pārkāpumu draud kriminālatbildība gan kukuļdevējam, gan kukuļņēmējām. Par šādu pārkāpumu var sodīt ar piespiedu darbu, naudassodu vai reālu brīvības atņemšanu.
Ziņu lente
0