Pasaulē

Ārsts paskaidroja, ar ko atšķiras antivielas pēc Covid-19 vakcinācijas un izslimošanas

© Sputnik / Денис Абрамов / Pāriet pie mediju bankasТестирование на антитела к коронавирусу
Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Antivielas pēc Covid-19 izslimošanas un antivielas vakcinācijas rezultātā – kuras aizsargās labāk.
RĪGA, 19. jūnijs - Sputnik. Antivielas pret SARS CoV 2 parādās gan pēc vakcinācijas, gan pēc pārciestā Covid-19, taču tās atšķiras, radio Sputnik ēterā pastāstīja medicīnas centra "Lider-medicina" galvenais ārsts, infekcionists, medicīnas zinātņu kandidāts Jevgeņijs Timakovs.
Kā paskaidroja Timakovs, kad vīruss iekļūst cilvēka organismā, imūnsistēma sāk izstrādāt antivielas pret visiem tā komponentiem, bet vakcīnas iedarbība ir mērķtiecīgāka. Piemēram, Krievijas "Sputnik V" rada aizsardzību pret S-olbaltumvielu, kas atrodas uz vīrusa virsmas un ir atbildīga par tā iekļūšanu šūnā.

Antivielas pēc koronavīrusa izslimošanas

Timakovs pastāstīja, ka, iekļūstot organismā, vīruss stimulē antivielu sintēzi pret visiem saviem komponentiem - ar nosacījumu, ka imūnsistēma ir labā stāvoklī.
"Ja organisms ir novājināts, ja vīruss "apiet" imūnbarjeru, antivielas veidojas nepilnvērtīgi: to var būt daudz, bet tās nebūs "kvalitatīvas".
Jevgeņijs Timakovs
"Pēc slimības labas antivielas mēdz būt, kad cilvēks pārslimojis vidēji smagā formā. Slimības smagā formā koronavīruss "apiet" imunitāti, un antivielas pat var neveidoties," stāsta speciālists.

Antivielas pēc vakcinācijas

Timakovs uzsvēra, ka antivielas, kas veidojas organismā vakcinācijas rezultātā, ir efektīvākas nekā tās, kuras veidojas pēc inficēšanās ar koronavīrusa infekciju.
Пикет у здания Сейма против утверждения краевой реформы на удаленном заседании - Sputnik Latvija, 1920, 19.06.2021
Latvijā
Pavļuts neatbalsta obligātu vakcināciju
Speciālists pastāstīja, ka daži vīrusa komponenti vīrusu infekcijas agresivitātei ir nozīmīgāki nekā citi. Piemēram, koronavīrusa infekcijas gadījumā nozīmīga ir S-olbaltumviela.
"Vakcīna veido antivielas tieši pret noteiktas olbaltumvielas, pret S-olbaltumvielas - lai koronavīruss nevarētu iekļūst organismā. Vakcinēšanas gadījumā imūnā aizsardzība veidojas mērķtiecīgi – no antivielas pret noteiktu antigēnu līdz šūnu atmiņu veidošanos," paskaidroja imunologs.
Ziņu lente
0